Το άβατο των γηπέδων πρέπει να τελειώσει

Το άβατο των γηπέδων πρέπει να τελειώσει

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Οι σκηνές της χουλιγκανικής βίας στον αγώνα Ολυμπιακού - Μπάγερν για το Youth League (το Champions League νέων) άφησαν το στίγμα τους όχι μόνο στα θύματα των χούλιγκανς αλλά και σε όσους είδαν τους ματωμένους οπαδούς της Μπάγερν μετά από την απρόκλητη και άνανδρη επίθεση των κουκουλοφόρων.

Η βεβαιότητα ότι μπορεί κανείς να πάει σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και να φύγει αλώβητος λείπει εδώ και δεκαετίες από την κοινωνία μας. Σχεδόν όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες, σε κάποιο βαθμό και η αστυνομία, εδώ και χρόνια ανέχονται φαινόμενα βίας, τόσο λεκτικής όσο και σωματικής, από τους πελάτες τους με αποτέλεσμα πλέον στο γήπεδο να πηγαίνει αρκετά λιγότερος κόσμος. Πόσο λιγότερος; Πριν μία δεκαετία, τη σεζόν 2008-9, ο μέσος όρος της Superleague ήταν περίπου 7.500 εισιτήρια ανά αγώνα με 16 ομάδες στο πρωτάθλημα. Πέρυσι, ο μέσος όρος ήταν 5.300 ενώ συνολικά πουλήθηκαν 500.000 λιγότερα εισιτήρια σε σχέση με το 2008.

Για το θέμα αυτό έχουν γραφτεί άπειρες σελίδες τα τελευταία 40 χρόνια. Όμως, όπως και σε τόσα άλλα θέματα που αφορούν τον περασμένο αιώνα, λύση δεν έχουμε δει. Ενδεχομένως, η σημερινή κυβέρνηση που έθεσε τη νομιμότητα ως έναν από τους κύριους στόχους της, από το άσυλο ως τα Εξάρχεια και από τον αντικαπνιστικό μέχρι την πάταξη της φοροδιαφυγής, περιμένουμε το αυτονόητο: τη σύλληψη όλων των εγκληματιών που διέπραξαν αυτές τις απαράδεκτες πράξεις, εξέθεσαν τη χώρα μας και την ομάδα τους. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να πληρώσουν το τίμημα των πράξεών τους σύμφωνα με το νόμο, όχι μόνο γιατί αυτό είναι δίκαιο και σωστό αλλά επειδή η ανοχή των περασμένων ετών στη γηπεδική βία χρειάζεται μία συμβολική περίσταση για να αντιστραφεί.

Την ώρα της συγγραφής αυτού του άρθρου, κυκλοφορεί έντονα η είδηση ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν από τους δράστες. Είναι σημαντική και ευχάριστη αυτή η εξέλιξη, εφόσον ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Διότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι το άβατο των γηπέδων φτάνει στο τέλος του.

Ίσως, αν οι προσπάθειες της αστυνομίας για την αναγνώριση και τον εντοπισμό των υπόλοιπων δραστών καρποφορήσουν και η δικαιοσύνη ολοκληρώσει το έργο της, ο πήχης της ανεκτικότητας τέτοιων συμπεριφορών στα γήπεδα να χαμηλώσει αρκετά. Εξάλλου, το πρώτο βήμα για να αισθάνονται οι φίλαθλοι και οι οπαδοί των ομάδων ασφάλεια στα γήπεδα είναι η βεβαιότητα ότι αν προκύψουν έκτροπα θα τιμωρηθούν. Αυτό έλειψε τα προηγούμενα χρόνια και αυτό περιμένουμε από μία κυβέρνηση που έθεσε θέματα ισονομίας και νομοκρατίας κατά την προεκλογική περίοδο.