To 2034 θα επιστρέψει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα σύμφωνα με Ελβετούς μελετητές

To 2034 θα επιστρέψει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα σύμφωνα με Ελβετούς μελετητές

Η εταιρία Prognos AG με έδρα τη Βασιλεία, δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. «Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με τα ποσοστά ανεργίας στα ύψη», αναφέρει η σχετική έρευνα, η οποία επισημαίνει πως ο κίνδυνος για ένα Grexit δεν έχει ακόμη περάσει.

Ειδικά για το ποσοστό του εθνικού χρέους επί του ΑΕΠ,  η ίδια έκθεση εκτιμά ότι  θα παραμείνει υψηλότατο για χρόνια:

«Από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%» σημειώνει, με την ιδιαίτερη υπογράμμιση ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της». Αυτό είναι άλλωστε και το σενάριο που απορρίπτει όχι μόνο η ευρωζώνη αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schauble. Η Die Welt αναφέρει, πως η ανάκαμψη στην Ελλάδα αναμένεται να έρθει γύρω στο 2034, με τους ερευνητές να ερευνητές προβλέπουν ότι μόνο από την δεκαετία του 2020 πια θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να οδεύσει σταθερά στην ανάπτυξη ενώ θα χρειασθούν 25 χρόνια πριν το ποσοστό ανεργίας φτάσει το 10%.

Φυσικά, όπως αναφέρει η εταιρία Prognos, τα προγνωστικά ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, κυρίως όταν μιλάμε για την Ελλάδα.