Της ΕΡΤ

Ίσως να είναι η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας που οι πολίτες δεν αισθάνονται εξαπατημένοι για το «τέλος υπέρ ΕΡΤ» που πληρώνουν στους λογαριασμούς ρεύματος.

Με μια σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων πρωτοβουλιών η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ κατάφερε να παρέχει στους πολίτες περιεχόμενο ικανό να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις πλατφόρμες κολοσσούς όπως το Netflix.

Κι όμως. Κατά τη γνώμη μας, το ErtFlix δεν είναι η μεγαλύτερη επιτυχία, δεν είναι αυτό το success story της σημερινής διοίκησης της ΕΡΤ. Σταθερά, ακόμα και επί ΣΥΡΙΖΑ, το καλύτερο προϊόν που παρέχει η ΕΡΤ στους πολίτες είναι η ενημέρωση και οι ειδήσεις.

Τυχαίνει να έχουμε τεράστια εποπτεία στο θέμα «καταγραφή σημαντικών ειδήσεων» και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο και μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι η ΕΡΤ παράγει τις πιο σοβαρές ειδήσεις στη χώρα. 

Κι αν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αισθάνονταν αυτοπεποίθηση, θα άφηναν τους έμπειρους δημοσιογράφους της ΕΡΤ ήσυχους να κάνουν τη δουλειά τους.

Στην ΕΡΤ οι δημοσιογράφοι ούτε ανίκανοι είναι ούτε «χαζοί». Γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπηρετούν το «κρατικό μαγαζί» και ξέρουν και τα πολιτικά ήθη και τα έθιμα του τόπου. Ξέρουν ότι μπορείς να δείχνεις αντικειμενικός, χωρίς να ενοχλείς ποτέ την εκάστοτε εξουσία, υιοθετώντας απλώς ένα μετριοπαθές ύφος.

Είναι οι κυβερνήσεις που από ανασφάλεια και κυρίως από άγνοια των βασικών κανόνων της επικοινωνίας που θέλουν τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ και να είναι και να δείχνουν φερέφωνα ενώ κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα οι κυβερνήσεις δεν το χρειάζονται.

Η ΕΡΤ μαζί με τα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι από τα μεγάλα success stories της κυβέρνησης Μητσοτάκη κι ας αφρίσουν κάποιοι από αυτούς που θα διαβάσουν αυτή την άποψη. 

Μάλιστα θα λέγαμε ότι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα περιμέναμε να έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία στην έμπειρη ΕΡΤ. Αν το είχε κάνει τότε ο οργανισμός θα λειτουργούσε και ως τεκμήριο της φιλελεύθερης πολιτικής ταυτότητας της κυβέρνησης.

Ο αρμόδιος για την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος είναι ένας άνθρωπος σπάνιας ευφυίας με αληθινή και βαθιά δημοκρατική συνείδηση. Ο κ.Λιβάνιος ξέρει τη δυναμική αλλά και την πολιτική υπεραξία που μπορεί να παράξει ένας οργανισμός εάν αφεθεί στοιχειωδώς ελεύθερος να δημιουργήσει. Ας αφήσει την ΕΡΤ να το κάνει.

Μια τέτοια απόφαση βέβαια προϋποθέτει ότι θα είναι έτοιμος να την υπερασπιστεί πρωτίστως από τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση αλλά και τους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος.

Όμως τα οφέλη για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά θα είναι τεράστια.

Σ’ένα δεύτερο επίπεδο αλλά για εμάς το ίδιο σημαντικό με το πρώτο, θα θέλαμε η ΕΡΤ να πάρει σοβαρά το πολύτιμο αρχείο της και τον τρόπο που αυτό είναι προσβάσιμο μέσω διαδικτύου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Το site της ΕΡΤ, πολύτιμη πηγή για όλους τους πολίτες είναι χαοτικό. Οι εκπομπές δεν αρχειοθετούνται και δεν διατίθενται On Demand. Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΤ πρέπει να αναθέσουν την κατασκευή του site στους καλύτερους ειδικούς όσο μεγάλο και να είναι το κόστος και βέβαια να μην σκεφτούν καν απευθείας αναθέσεις σε φίλους και συμμαθητές. Το επισημαίνουμε γιατί ο κατά γενική ομολογία επιτυχημένος κ.Κωνσταντίνος Ζούλας, κάποιες φορές, δείχνει να έχει μια υπερβολική αδυναμία στους συμμαθητές του από το σχολείο και στους πρώην συντρόφους του από το Ποτάμι, αν και δεν πρέπει να έχει μείνει ούτε ένας από το Ποτάμι που να μην έχει διοριστεί κάπου στην κυβέρνηση. 

Η ΕΡΤ κερδίζει καθημερινά την εμπιστοσύνη του κοινού. Ώρα να κερδίσει και την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης.