«Τις εκλογές δεν θα τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία»

«Τις εκλογές δεν θα τις χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία»

Του Σάκη Μουμτζή

Αυτό είναι το ουσιαστικότερο σημείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, χθες. Γιατί δεν αφορά το παρελθόν ή το παρόν, αλλά το μέλλον της πατρίδας μας.

Μέχρι σήμερα, στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις επικρατούσε αυτό το κόμμα, που η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος θεωρούσε πως θα ζημιώσει λιγότερο την χώρα. Ήταν η ψήφος της minimum απαίτησης. Της χαμηλής προσδοκίας. Και αυτό συνέβαινε, γιατί όσες φορές ο Ελληνικός λαός πίστεψε είτε στον εκσυγχρονισμό είτε στην επανίδρυση του κράτους, διαψεύσθηκε. Έβαλε ψηλά τον πήχη και πέρασε από κάτω.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μιαν οριακή κατάσταση. Η χώρα χρειάζεται ένα γιγαντιαίο άλμα για να βγει από τον βάλτο της τελευταίας διετίας. Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνον αν συνειδητά δώσει την πλειοψηφία στο κόμμα που επαγγέλλεται τον πολιτικό και οικονομικό φιλελευθερισμό.

Να ψηφίσει ο πολίτης όχι για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να έρθει η Νέα Δημοκρατία. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβάλλει, χωρίς παραφωνίες, το πρόγραμμα του.

Οι ιδέες του φιλελευθερισμού να καταστούν ηγεμονικές στην Ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που είναι μπολιασμένη, δεκαετίες τώρα, με την ιδεολογία του κρατισμού, οφείλει τώρα να αποδεχθεί τις βαθιές φιλελεύθερες τομές, ώστε να βγει από την κρίση.

Αν η Νέα Δημοκρατία δεν το επιτύχει, δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει και να κερδίσει τις εκλογές. Γιατί το να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία δεν αρκεί. Θα πρέπει η νέα διακυβέρνηση να μπορέσει να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων, της απελευθέρωσης της αγοράς.

Έργο δύσκολο, καθώς θα προκαλέσει τις  αντιδράσεις των θιγομένων κοινωνικών ομάδων, που δεν θα αποδεχθούν το ψαλίδισμα των προνομίων τους. Λοιπόν, τι πρέπει  να γίνει;

Να προσπαθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πείσει για την αναγκαιότητα του προγράμματος του κόμματος του, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις όλων αυτών που βλέπουν τα προνόμια δεκαετιών να χάνονται. Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνον αν βουλευτές και κομματικός μηχανισμός, χωρίς τις φθοροποιές διαφοροποιήσεις, αποδείξουν στον πολίτη, πως την κρίση την έφερε ο κρατισμός.

Ένα μοντέλο ανάπτυξης που, ηγεμόνευσε για πάνω από σαράντα χρόνια, οδήγησε την χώρα στο χείλος της καταστροφής. Εξ αντιδιαστολής, η απελευθέρωση της οικονομίας από τα πλοκάμια του Κράτους θα φέρει σταδιακά την ανάπτυξη, με κύριο υποκείμενο τον έλληνα επιχειρηματία.

Αν κατορθώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πείσει τον Ελληνικό λαό για όλα αυτά, θα γίνει ένας καλός κυβερνήτης. Θα μπορέσει να πετύχει μια πλατιά κοινωνική συναίνεση  πάνω στα προτάγματα του οικονομικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και να εφαρμόσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Γι΄αυτό λοιπόν η χθεσινή ομιλία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κοιτούσε μακριά. Στο μέλλον. Γιατί δεν τον ενδιαφέρει απλώς να διώξει τον ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Θα πρέπει να μπορέσει και να κυβερνήσει.