Την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού θα την κάνει ο Κυριάκος, όχι ο Αλέξης

Την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού θα την κάνει ο Κυριάκος, όχι ο Αλέξης

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Δεν θέλω να χαλάσω την ζαχαρένια των «στρατηγών» του Μαξίμου, που καταχαρούμενοι σχεδιάζουν επί χάρτου την αναδιάρθρωση του πολιτικού μας σκηνικού, απλώς τους υπενθυμίζω έναν παλιό κανόνα: Τις αλλαγές, τις αναδιατάξεις και τις αναδιαρθρώσεις των σκηνικών, τις κάνουν οι νικητές όχι οι ηττημένοι.

Οι νικητές είναι αυτοί που (κατά τα συμφέροντα και τις πεποιθήσεις τους) ξαναζωγραφίζουν από την αρχή τους χάρτες και χαράζουν ξανά τα σύνορα των περιοχών στις οποίες κυριαρχούν. Οι ταλαίπωροι οι ηττημένοι, όσες φιλοδοξίες κι αν είχαν πριν τη μάχη, όσο μεγαλόστομα κι αν ήταν τα σχέδια τους, καταλήγουν απλώς να κλαίνε την μοίρα τους και να κλωτσάνε τα σκαμπό απ' τα νεύρα τους. Και τι θα είναι ο Αλέξης το 2019; Μα φυσικά, ο μεγάλος ηττημένος. Μου το αποκάλυψε μια κυρία της οποίας οι πληροφορίες δεν επιδέχονται διαψεύσεις: Ονομάζεται Κουτσή Μαρία.

Σοβαρευτείτε λοιπόν εκεί στο Μαξίμου. Οι ηττημένοι δεν έχουν ούτε την δύναμη ούτε την ικανότητα να αλλάξουν τις συνθήκες γύρω τους. Και μην ακούω ασυναρτησίες ότι «η αλλαγή του σκηνικού θα φέρει τη νίκη», διότι τα στρατεύματα που βαδίζουν προς την ήττα, όσο περνά ο καιρός δεν γίνονται πιο λιονταρόψυχα αλλά όλο και πιο λιγόψυχα. Ο αποκαρδιωμένος δεν κοιτά ν' αλλάξει τον κόσμο, τρέχει να σώσει τον εαυτό του. Ρίξτε μια ματιά στην κατάντια των κομματικών σας συγκεντρώσεων και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Το μόνο για το οποίο οι ηττημένοι μπορούν να είναι σίγουροι, είναι πως θα υποστούν τις συνέπειες των αλλαγών που θα κάνει ο νικητής, ερήμην τους και εις βάρος τους. Έτσι είναι η ζωή. Οπότε, αντί εκεί στο Μαξίμου να κουνάτε τα δάκτυλα σας πάνω στους χάρτες σχεδιάζοντας επιθέσεις δίχως να 'χετε στράτευμα και πυρομαχικά, σκάψτε καλύτερα κανένα χαράκωμα για στατική άμυνα μπας και γλυτώσετε τον όλεθρο.

Τι φαντάζεστε δηλαδή; Πως επειδή καταφέρατε να βρείτε έξι ξέμπαρκα και εν πολλοίς ασυνείδητα ψηφαλάκια μέσα σε μια Βουλή-σκορποχώρι, έχετε αλλάξει τον πολιτικό χάρτη της χώρας; Μην βαυκαλίζεστε. Μισοδιαλυμένα κόμματα διαλύσατε, ετοιμοθάνατους πολιτικούς σχηματισμούς εκτελέσατε, φαντασιακές κεντροαριστερές κυνηγάτε ν' αγκαλιάσετε. Αγαπητοί μου, για να είναι υπαρκτή και μετρήσιμη μια αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού, πρέπει να έχει αντιστοίχηση με τις διαθέσεις και τις κινήσεις των κοινωνικών δυνάμεων, των λαϊκών μαζών που λέγατε κι εσείς κάποτε. Εσείς απλώς σκιαμαχείτε, καθότι ουδείς πια σας ακολουθεί, κανείς αξιόπιστος και φέρελπις άνθρωπος δεν στοιχίζεται πίσω σας. Γιατί; Για να καταστραφεί και να λοιδωρηθεί;

Μην τρώτε λοιπόν τσάμπα τον πολύτιμο χρόνο σας. Αν υπάρχει κάποιος που είναι ικανός ν' αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και να αναδιαρθρώσει τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αυτός είναι ο Κυριάκος όχι ο Τσίπρας. Δεν ξέρω αν θέλει να το κάνει ο Μητσοτάκης, δεν ξέρω αν έχει τέτοια σχέδια, δεν ξέρω αν τον συμφέρει κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι πως σε πολύ λίγο καιρό θα διαθέτει τέτοια κοινοβουλευτική παντοδυναμία και τέτοια πολιτική ηγεμονία, που (αν το επιλέξει) θα είναι ο μόνος που θα μπορεί να το αποτολμήσει. Ο Αλέξης μετά τον Μάιο θα χει απομείνει με μια μόνο δουλειά ανά χείρας: Την διαχείριση της ήττας του. Την χώρα θα την κυβερνά άλλος, το σκηνικό θα το σφραγίζει άλλος.