Τι ξεχωριστό έχουν οι οικονομολόγοι της Κρήτης

Τι ξεχωριστό έχουν οι οικονομολόγοι της Κρήτης

Του Βασίλη Παζόπουλου*

Στην Ελλάδα έχουμε παράδοση στο θέμα της διχόνοιας, την οποία τιμούμε με ευλάβεια μέχρι σήμερα. Τραγικό αποκορύφωμα της πρόσφατης ιστορίας αποτέλεσε ο εμφύλιος, μετά το τέλος του β' παγκοσμίου πολέμου. 

Ωστόσο δεν βάλαμε μυαλό. Ενώ όλοι συμφωνούν ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί ευρείες συναινέσεις και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, οι διχαστικοί φανατισμοί δίνουν και παίρνουν:

Αριστεροί – δεξιοί, πράσινα καφενεία – μπλε καφενεία, προοδευτικοί – συντηρητικοί, μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί.

Θα έλεγε κανείς πως δεν υπάρχει ελπίδα να ξεφύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Και όμως υπάρχει !

Κάποιοι αντιστέκονται στην κυρίαρχη κουλτούρα, σαν τους Γαλάτες στο χωριό του Αστερίξ : το Οικονομικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης

Το Οικονομικό Επιμελητήριο

Στο Οικονομικό Επιμελητήριο οι εκλογές γίνονται κάθε 3 χρόνια και αφορούν τα συμβούλια των Περιφερειακών Τμημάτων και την Πανελλαδική εκπροσώπηση (Συνέλευση των Αντιπροσώπων). Μέλος μπορεί να γίνει όποιος έχει κάνει Πανεπιστημιακές σπουδές στα οικονομικά, ενώ παράλληλα υπάρχουν αρκετοί πτυχιούχοι άλλων κλάδων, με μεταπτυχιακό στα οικονομικά που επίσης εγγράφονται ως μέλη.

Στο παράρτημα της Ανατολικής Κρήτης, που περιλαμβάνει τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, τα αίματα ανάβουν ένα μήνα πριν τις εκλογές.

Μετά όμως την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου, το σκηνικό αλλάζει δραματικά. Τα τσεκούρια του πολέμου θάβονται βαθιά στο έδαφος.

Επικρατεί ένα κλίμα όχι απλά συναινετικό, αλλά συνεννόησης και συνεργασίας. Ενδεικτικό είναι πως τα τελευταία 15 χρόνια όλες οι αποφάσεις παίρνονται ομόφωνα.

Ναι, όσο κι αν φαίνεται παράξενο και καθόλου Ελληνικό, ομόφωνα. Όλες τις αποφάσεις!

Πάνω από όλα μπαίνει το συμφέρον των μελών. Οι κομματικές σημαίες και οι προσωπικές φιλοδοξίες με μαγικό τρόπο… πουφ, εξαφανίζονται.

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις

Μπορεί εδώ και αρκετές αναμετρήσεις να επικρατεί η Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων, ο ακομμάτιστος συνδυασμός (εντυπωσιακό αποτέλεσμα αν λάβουμε υπόψη μας την παντοκρατορία του ΠΑΣΟΚ στο νησί), αλλά η αρωγή των υπόλοιπων κομματικών παρατάξεων παραμένει αδιάκοπη και αδιαμφισβήτητη.

Έχουν διοργανώσει πολλές επιτυχημένες δράσεις:

Οι Εκδηλώσεις Οικονομικής Σκέψης φιλοξενούν υψηλού επιπέδου ομιλητές και αποτελούν για κοντά δυο δεκαετίες ένα θεσμό για την τοπική κοινωνία

Πραγματοποιείται σημαντικός αριθμός δωρεάν σεμιναρίων, που συμβάλουν στη δια βίου εκπαίδευση όλων των οικονομολόγων

Συνεχείς παρεμβάσεις που καταδεικνύουν το ρόλο του Οικονομικού Επιμελητηρίου ως θεσμοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας

Παροχές προς τα μέλη και δράσεις για τους νέους Οικονομολόγους

Πέρα από αυτά, έχω προσωπικές εμπειρίες να καταθέσω :

Σε μια από τις πρώτες επαφές που είχαμε πριν δύο χρόνια όταν παρουσίασα το βιβλίο μου στο Ηράκλειο, η βοήθεια που προσφέρανε ήταν άψογη !

Ένα πρόσφατο περιστατικό, από εκείνα που ήμουν παρόν, αφορά την επίσκεψη πρωτοκλασάτου στελέχους της Κυβέρνησης που συμμετείχε σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο. Η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ήταν η μία μόνο πτυχή, η ορατή.

Στο δείπνο που ακολούθησε, ο πρόεδρος είχε τον υψηλό προσκεκλημένο από κοντά. Καλό φαγητό, καλή ρακή και κάθε τσούγκρισμα συνοδευόταν και από ένα αίτημα για τον κλάδο.

Κρητική φιλοξενία και αποτελεσματική διπλωματία στην πράξη !

Το παράδειγμα της Σουηδίας

Σύμφωνοι, οι άνθρωποι δεν είναι ιδανικοί. Έχουν φιλοδοξίες, ματαιοδοξίες, ελαττώματα. Παρόλα αυτά το παράδειγμα του τοπικού επιμελητηρίου δεν αφορά μυθικούς πρωταγωνιστές σε παραμύθι.

Παρόμοια περίπτωση σε κεντρική πολιτική σκηνή είχαμε συναντήσει στην περίοδο της οικονομικής κρίσης της Σουηδίας το 1992 (1)

Οι Σουηδοί ξεπέρασαν το πρόβλημα βασιζόμενοι σε δυο αξίες :
την διαφάνεια και την συναίνεση

Η κυβέρνηση υποστηρίχτηκε από την αντιπολίτευση στις κρίσιμες ώρες, εξασφαλίζοντας το 95% των ψήφων στο κοινοβούλιο. Εδραιώθηκε η πεποίθηση πως οι αποφάσεις δεν θα ανατρέπονταν αργότερα.

Με την δημιουργία μια στερεής βάσης για τη λήψη ευρύτερων μέτρων, μπόρεσε να επανέρθει η κλονιζόμενη εμπιστοσύνη των καταθετών καθώς εγγυήθηκαν πειστικά την προστασία τους.

Ταυτόχρονα, οι διοικήσεις των τραπεζών αντικαταστάθηκαν και τα προβληματικά δάνεια εντοπίστηκαν τάχιστα χάρη στους αυστηρούς κανόνες δημοσιοποίησης. Οι φορολογούμενοι γνώριζαν ανά πάσα στιγμή που ξοδεύονται τα χρήματα τους, κάνοντας τους τραπεζίτες πιο προσεκτικούς.  

Συνεργατικό πνεύμα χρειάζεται παντού

Οι άνθρωποι της εξουσίας είναι λίγο ως πολύ υπεύθυνοι για την πορεία μιας κοινωνίας. Ωστόσο θα ήταν λανθασμένη απλοποίηση αν περιοριζόμαστε μόνο στους πολιτικούς.

Το θέμα αφορά και τους επιχειρηματίες που έχουν υπερεκτιμήσει την μοναδικότητα τους. Άπειρες παραγγελίες από το εξωτερικό χάνονται γιατί δεν υπάρχουν συνεργατικές συμπεριφορές, οικονομίες κλίμακας και σκοπού.

Ούτε οι επιστήμονες είναι άμοιροι ευθυνών. Πολλές ευκαιρίες για συνεργασίες έχουν χαθεί, καθώς επιχειρηματικά σχήματα από το εξωτερικό αναζητούν ικανές ομάδες και όχι μεμονωμένα ταλαντούχα άτομα.

Όσο χρονοτριβούμε, κάποιος άλλος, πιο αποτελεσματικός, μας προσπερνάει. Η εξέλιξη και ο ανταγωνισμός αποτελούν ένα αδίστακτο ζευγάρι που κινείται γρήγορα και αμείλικτα. Δεν πίνουν αμέριμνοι καφέ, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο.

Οι εκλογές στις 11 Δεκέμβρη στο Οικονομικό Επιμελητήριο

Σε αυτή την αξιοθαύμαστη παρέα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης θα ήταν αλαζονικό να αρνηθώ να συμμετάσχω από την στιγμή που μου ζητήθηκε. Δεν έχει σημασία το ψηφοδέλτιο που είμαι υποψήφιος. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του άρθρου εξάλλου.

Το σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε το κλίμα ομοψυχίας και ανιδιοτελής προσφοράς που περιέγραψα πιο πάνω. Και γιατί όχι να το εμφυσήσουμε σε άλλους χώρους.

Ας παραδειγματιστούν όσοι επιδιώκουν ειλικρινείς συνεργασίες. Εκείνο που μετράει δεν είναι τα λόγια, ούτε καν οι προθέσεις. Είναι το αποτέλεσμα στην πράξη.

Αν η επιτυχία κρινόταν από την θεωρία μόνο, ο νούμερο ένα καρδιοκατακτητής στην Ελλάδα θα ήταν ο δόκτωρ Ασκητής.

(1) http://www.riksbank.se/Documents/Avdelningar/AFS/2015/Session%201%20-%20Englund.pdf

 

* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).