Τι θέλουμε ν' ακούσουμε στη Βουλή

Τι θέλουμε ν' ακούσουμε στη Βουλή

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Από το 2016 επιχειρηματολογούμε με επιμονή πάνω στην ιδέα ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μιλάει κυρίως για τη θετική της ατζέντα, αγνοώντας, κατά το δυνατό, την κυβέρνηση. Βέβαια, το ν' αγνοείς την κυβέρνηση σ' ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα διακυβέρνησης, όπου ο εκάστοτε ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου έχει την αποκλειστικότητα στην πρώτη κίνηση και τη δυνατότητα να παράγει γεγονότα και εξελίξεις κατά το δοκούν, είναι κάτι που εύκολα λέγεται και δύσκολα γίνεται παρ'όλα αυτά όμως δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μείνει στην εξουσία. Και τις αξιολογήσεις έκλεισε και τα πιο ειδεχθή οικονομικά μέτρα πέρασε και τις Πρέσπες ψήφισε. Την ίδια στιγμή η ριζοσπαστική υπόθεση κατέρρευσε από την αρχή της διακυβέρνησης, τα ψέματα αποκαλύφθηκαν ως τέτοια και η αντιπολίτευση στο σύνολό της είχε χρόνο να αποδομήσει περισσότερο από τα ψέματα, τις νοοτροπίες από τις οποίες αυτές ανέβλυσαν.

Παρ'' όλα αυτά όμως πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες και κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη πρέπει να γίνει μια εξαίρεση και η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ήθος του.

Η κυβέρνηση μας έχει προσβάλλει βαθιά και με τρόπο πρωτοφανή στα χρονικά της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Το ότι υποτίμησε τη νοημοσύνη μας αφορά πρωτίστως αυτούς που την ψήφισαν, η στάση που κράτησε όμως σε μια σειρά από ζητήματα υπερβαίνει κατά πολύ τις αντιπαραθέσεις και τις κλασικές διαχωριστικές γραμμές μέσα στην κοινωνία.

Όλοι οι Έλληνες, ανεξάρτητα από αυτό που ψηφίζουν, αισθανθήκαμε βαθιά προσβεβλημένοι από την στάση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέναντι σε νεκρούς, σε εθνικά θέματα ακόμα και στα άτομα όπως ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Η ελληνική παράδοση είναι βαθιά ανθρωποκεντρική και μπολιασμένη κι από την Ορθοδοξία ιεραρχεί υψηλά στην αξιακή της κλίμακα την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, στο σεβασμό, το δέος μπροστά στο θάνατο.

Ήρθε λοιπόν η ώρα κάποιος να τους βάλει στη θέση τους. Ήρθε η ώρα να εξηγηθεί στους Έλληνες ότι αυτές οι συμπεριφορές υπερβαίνουν το πολιτικό και τις διαφορές μας σε θέματα ιδεολογίας και αρχών και μας προσβάλλουν όλους άσχετα από το τι ψηφίζουμε. Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή δεν υπάρχει χώρος να συζητηθούν προγράμματα, θέσεις, πολιτικές αστοχίες. Μοναδικό θέμα συζήτησης πρέπει να είναι ο πολακισμός ως ύφος εξουσίας, ως κάτι ξένο με τα ήθη της χώρας μας ως κάτι βαθιά και απόλυτα απολιτικό και πρωτόγονο.