Τι θέλει και ανοίγει το στόμα του;

Ο Α. Τσίπρας το τελευταίο διήμερο βρίσκεται σε παραληρηματική κατάσταση. Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στο ψυχικό κόσμο του, γνωρίζω όμως τι συμβαίνει στο πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται. 

Ο Α. Τσίπρας πλέον αμφισβητείται από το ίδιο το κόμμα του. Βλέπουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση υφίσταται μια δικαιολογημένη φθορά λόγω της πανδημίας, την οποία όμως δεν καρπώνεται το κόμμα τους. Επειδή η φθορά οφείλεται αποκλειστικά στην διαχείριση του covid 19, αυτό σημαίνει πως όταν η κατάσταση αρχίσει να ομαλοποιείται, τότε και οι δυσαρεστημένοι –όσοι είναι—στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα επιστρέψουν στο κόμμα τους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στα γνωστά επίπεδα. 

Επί πλέον, όπως το παραδέχτηκε εμμέσως και ο ίδιος ο Τσίπρας, με την αμήχανη δικαιολογία που έδωσε για την υποστήριξη του κόμματος του στο αίτημα Κουφοντίνα, αυτή η υπόθεση έκανε ζημία στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον απομάκρυνε κι άλλο από τον κορμό των πολιτών που θα πρέπει να προσεγγίσει, αν θέλει να ξανακυβερνήσει. 

Δεν είναι τυχαίο άρθρο, φιλικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικού σχολιαστή, που τον καλούσε να διώξει τα βαρίδια από τον κόμμα του, όπως χαρακτηρίζει τον Πολάκη, τον Παππά, τον Σκουρλέτη, τον Παπαδημούλη και άλλα στελέχη που έχουν φθαρεί και έχουν κουράσει. 

Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον και με την διαδικασία των εμβολιασμών να τρέχει με επιτυχία τόσο στο επίπεδο του αριθμού των εμβολιασθέντων όσο και στο επίπεδο της οργάνωσης της σχετικής διαδικασίας, ο Α. Τσίπρας κάνει σπασμωδικές κινήσεις που τον εκθέτουν. Τι έκανε λοιπόν; 

1.Επιτέθηκε στον Άδωνι Γεωργιάδη με ανυπόστατη καταγγελία, αλλά τελικά βρέθηκε να απολογείται για την πλαστογραφία του αδερφού του. 

2.Στην σύγχυση του επάνω ισχυρίστηκε σε συνέντευξη του ότι επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνελήφθη ο Ξηρός που είχε αποδράσει.  Άγνοια ή σκόπιμο ψεύδος; Ως γνωστόν ο Ξηρός συνελήφθη επί συγκυβερνήσεως Σαμαρά—Βενιζέλου, στις 3 Ιανουαρίου 2015. 

3. Παραδέχτηκε πως το κόμμα του στηρίζει και καλύπτει πολιτικά όλες τις πορείες, εν μέσω κορονοϊού, που κι αυτές έχουν συμβάλει στην υπερμετάδοση του ιού. Είχε το θράσος να ζητήσει από την κυβέρνηση να θέτει τα νομοθετήματα της υπό την έγκριση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός θα φροντίσει ώστε να υπάρξει ηρεμία στους δρόμους. Ξέρετε πώς λέγεται αυτό στην αργκό της νύχτας;

4.Ενεργοποίησαν στον ΣΥΡΙΖΑ τον μηχανισμό των fake λογαριασμών στο διαδίκτυο για την δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βέβαια, επί του προκειμένου, σημαντική ήταν η ευθύνη των συνεργατών τού πρωθυπουργού που δεν τον προστάτεψαν από την κυβερνοεπίθεση. Η πρόβα τζεναράλε είχε γίνει με τα 15.000 σχόλια στην σελίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας υπέρ του Κουφοντίνα και έπρεπε να είχαν λάβει το μήνυμα. 

5. Γνωρίζει ο Α. Τσίπρας πως η τελική υιοθέτηση και εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πέραν της εθνικής διακρίσεως, θα δώσει πόντους στον πρωθυπουργό, με ό,τι αυτό σημαίνει για την δημοτικότητα του και το διεθνές κύρος του. Όπως θα θυμούμαστε ο Α. Τσίπρας, όταν πρωτοδιατυπώθηκε η συγκεκριμένη πρόταση, την χλεύασε. 

Βέβαια, το μεγαλύτερο άγχος του Α. Τσίπρα το προκαλεί η σκέψη πως μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει στην διεξαγωγή εκλογών μέσα στο 2021. Γνωρίζει το αποτέλεσμα τους και γνωρίζει και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τον ίδιο. Και αυτό το σενάριο είναι πλέον λίαν πιθανό. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τις πρόσφατες σπασμωδικές κινήσεις του.