Τι θα πρέπει να κάνει ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός

Τι θα πρέπει να κάνει ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός

Του Σάκη Μουμτζή

Είναι απλό. Να μην κάνει αυτά που κάνει ο Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός είναι το κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγήν. Είναι ο οδηγός για να γίνει κάποιος ένας πολύ κακός πρωθυπουργός.

Αλλά ας προσπαθήσω να ορίσω θετικά αυτά τα λίγα, απλά πράγματα που θα πρέπει να κάνει ο Κ.Μητσοτάκης.

1. Να είναι συναινετικός. Να μην είναι διχαστικός. Η πατρίδα μας ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από τον πολωτικό λόγο του Α. Τσίπρα και του συνεταίρου του, Π. Καμμένου. Ο Κ.Μητσοτάκης οφείλει να ενώσει τους Έλληνες και να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν από το 2011. Άλλωστε, μόνον έτσι θα πετύχει να εφαρμόσει το ευρύ πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που επαγγέλλεται.

Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πως θα παραμείνουν ατιμώρητοι όσοι παρανόμησαν και όσοι αποπειράθηκαν να καταλύσουν το πολίτευμα την τελευταία τετραετία. Τον λόγο όμως θα έχει η Δικαιοσύνη, όπως γίνεται σε όλες τις ευνομούμενες χώρες.

2. Να έχει ανοικτό έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Σε τακτά χρονικά διαστήματα να τους ενημερώνει και να ακούει την γνώμη τους. Αυτή η κίνηση δεν πρέπει να είναι επικοινωνιακή, αλλά ουσιαστική, με μόνιμα χαρακτηριστικά. Θα αναδείξει την συναινετική διάσταση της πολιτικής Μητσοτάκη.

Και αν αποτύχει, την ευθύνη για την ρήξη ας την αναλάβουν όποιοι την προκαλέσουν. Ο Κ.Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός του διαλόγου, γιατί αυτό είναι και το προφίλ του.

3. Οφείλει να σεβαστεί απολύτως τους θεσμούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας και κυρίως την διάκριση των εξουσιών, που έχει καταλύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλει να αποκαταστήσει το κύρος της Δικαιοσύνης που, απερίσπαστη από πολιτικές παρεμβάσεις, θα επιτελέσει το καθήκον της. Ο Κ.Μητσοτάκης, οφείλει να προστατέψει το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

4. Άφησα για το τέλος την σπουδαιότερη υποχρέωση που έχει απέναντι στους πολίτες. Να γίνει ο εκφραστής της χρηστής και ηθικής διακυβέρνησης. Μετά από την λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ ο Έλληνας πολίτης έχει ανάγκη την αποκατάσταση των βασικών αξιών της κοινωνίας που τσαλακώθηκαν τα τελευταία χρόνια, με την πλήρη ισοπέδωση των πάντων. Και ο πρώτος που θα δώσει το καλό παράδειγμα θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός.

Είναι επιβεβλημένο για την πατρίδα μας να αποκατασταθεί μια ηθική σχέση μεταξύ πολιτών και της κυβέρνησης τους. Μετά την κατάρρευση του κίβδηλου ηθικού πλεονεκτημάτος της Αριστεράς, ας προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε το ηθικό πλεονέκτημα της χρηστής διακυβέρνησης. Και ο Κ.Μητσοτάκης νομίζω πως μπορεί να το επιτύχει.

Με την πολιτική συμπεριφορά του οφείλει να θέσει ένα οριστικό τέλος στον εκτσογλανισμό της πολιτικής μας ζωής που ξεκίνησε το 2011 και στον οποίον πρωτοστάτησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Χ.Α, και οι κάθε λογής ψεκασμένοι.

Τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να γίνουν ένας μακρινός εφιάλτης που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Η επιστροφή στην κανονικότητα της Μεταπολίτευσης είναι επιβεβλημένη. Και αυτό πέφτει στους ώμους του επόμενου πρωθυπουργού.