Τι θα γίνει με τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Τι θα γίνει με τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Άλλον έναν γόρδιο δεσμό καλείται να «κόψει» μέσα στα επόμενα 24ωρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αυτή τη φορά αφορά στις μεταχρονολογημένες επιταγές οι οποίες κινδυνεύουν –λόγω lockdown- να μείνουν ακάλυπτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της τελικής λύσης η οποία θα έρθει με τροπολογία στη Βουλή.

Δυνατότητα «μη κάλυψης» των επιταγών, θα δοθεί σε δύο μεγάλες ομάδες κατηγορίες επαγγελματιών: Πρώτον σε αυτούς που έχουν κλείσει υποχρεωτικά με κρατική εντολή. Για τον εντοπισμό τους, θα χρησιμοποιηθεί η σχετική λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Δεύτερον στους επαγγελματίες οι οποίοι θα εμφανίζουν πολύ μεγάλη μείωση τζίρου. Το ποιο θα είναι το ποσοστό μείωσης και το ποια περίοδος θα λαμβάνεται υπόψη, θα αποτυπωθεί στην σχετική διάταξη. Ωστόσο, αναμένεται ότι το μέτρο –το οποίο ούτως ή άλλως προκαλεί παρενέργειες στην αγορά καθώς υπάρχει και η πλευρά του κομιστή της επιταγής που περιμένει να εισπράξει τα χρήματά του- θα αφορά μόνο στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εσόδων σε ποσοστό άνω του (τουλάχιστον) 20-30%.

Για τους κομιστές των επιταγών, θα προωθεί η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του συγκεκριμένου μέτρου από άλλη αιτία (σ.σ δηλαδή αν και οι ίδιοι οι κομιστές των επιταγών είναι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή με αποτέλεσμα να δικαιούνται ούτως ή άλλως αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων).

Το θέμα των επιταγών, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο εδώ και αρκετές ημέρες καθώς μετά το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων, συνιστά τη δεύτερη «ευθεία παρέμβαση» του κράτους στις οικονομικές συναλλαγές των ιδιωτών. Απαγορεύοντας –προσωρινά- το σφράγισμα των επιταγών που θα μείνουν ακάλυπτες (σ.σ εκτιμάται ότι η προστασία των εκδοτών των επιταγών θα ισχύσει αρχικά για περίοδο 60 ημερών) ουσιαστικά το οικονομικό βάρος μετατίθεται στον κάτοχο της επιταγής ο οποίος περιμένει να εισπράξει προκειμένου να καλύψει με τη σειρά του τις δικές του υποχρεώσεις.