Τι θα γίνει με τα ραντεβού για τον εμβολιασμό που χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας

Τι θα γίνει με τα ραντεβού για τον εμβολιασμό που χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας

Χθες, κατά την 2η ημέρα της επέλασής της, η κακοκαιρία Μήδεια εμπόδισε πολλούς ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών να προσέλθουν για τον εμβολιασμό τους, με συνέπεια από τους 30.000 προγραμματισμένους covid εμβολιασμούς να έχουν πραγματοποιηθεί 25.000 μέχρι την ώρα της επίσημης ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας  από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Τα εντονότερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής, που βρέθηκαν στον κλοιό του χιονιά, όπως τα κέντρα στο Καπανδρίτι και στο Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πριν τους Θρακομακεδόνες. Τα κέντρα αυτά δεν λειτούργησαν το πρωί και κατάφεραν να ανοίξουν μετά το μεσημέρι, με  τους ανθρώπους που επρόκειτο να εμβολιαστούν να παραπονιούνται ότι δεν έλαβαν ενημέρωση για την αναστάτωση που προκλήθηκε.

Επίσης, προβλήματα προέκυψαν σε δύο νησιά, την Ικαρία και την Κεφαλονιά, όπου τα εμβόλια δεν έφτασαν λόγω της ματαίωσης της πτήσης. Οι επιχειρησιακοί συντελεστές του Προγράμματος Εμβολιασμών ανησυχούν για ενδεχόμενο «ντόμινο» ακυρώσεων τις προσεχείς τρεις ημέρες που η «Μήδεια» θα συνεχίσει να σφυροκοπά περιοχές της Ελλάδας καθώς η βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται από την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, πρόβλημα στις μετακινήσεις δημιουργούν-εκτός από το χιόνι και τον ολικό παγετό που θα επακολουθήσει- και οι διακοπές ηλεκτροδότησης σε εκτεταμένες περιοχές κυρίως λόγω της πτώσης δέντρων από τους αέρηδες που θα ενταθούν  πολύ τις προσεχείς ώρες. Μαζί με τη  διακοπή του ρεύματος, τα ανεμοσούρια ρίχνουν κλαδιά ή ολόκληρους κορμούς πάνω σε αυτοκίνητα, εντείνοντας την μετ’εμποδίων πρόσβαση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα και δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορέσουν να τηρηθούν τα ραντεβού με το covid εμβόλιο τις προσεχείς ημέρες.

Για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε -και που πιθανότατα δεν θα σταματήσει εδώ- το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας έχει ως εξής: Τα «χαμένα» ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου που ακυρώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας θα αναπληρωθούν με την αποστολή  νέου SMS μέσα στις προσεχείς ημέρες  χωρίς να υπάρχει το διάστημα της «ποινής»  όπως ισχύει όταν ο ενδιαφερόμενος χάνει το ραντεβού με δική του υπαιτιότητα. Για τα χαμένα ραντεβού των δεύτερων δόσεων ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν αποκάλυψε το επιχειρησιακό πλάνο του υπουργείου και αρκέστηκε στην λακωνική δήλωση ότι θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες  τις προσεχείς ημέρες.

Οι 25.000 εμβολιασμοί που πραγματοποιήθηκαν χθες αποτελούν για τα δεδομένα της Ελλάδας αριθμό ρεκόρ-γεγονός στο οποίο συντέλεσε το ότι ρίχθηκαν στην μάχη οι δύο mega εμβολιαστικοί σταθμοί στο Μαρούσι στη Helexpo και στη ΔΕθ Θεσσαλονίκης, παρότι η πρώτη ημέρα λειτουργίας τους έμεινε μακριά από την πλήρη δυναμικότητά τους.  Έτσι στο Μαρούσι πραγματοποιήθηκαν 1400 εμβολιασμοί και άλλοι 600 στην ΔΕΘ Θεσσαλονίκης, (όταν το ανώτατο όριο ξεπερνά για τον κάθε σταθμό  τους 5.500 εμβολιασμούς) με τον Μάριο Θεμιστοκλέους να κοινοποιεί μέσα από την ζωντανή ενημέρωση των έξι την παροχή δωρεάν πάρκινγκ και στους δύο σταθμούς για τη διευκόλυνση των πολιτών. 

Μέσα στο λευκό κλοιό της Μήδειας  και στα προβλήματα που δημιουργεί η κακοκαιρία μακράς διαρκείας, μια αισιόδοξη εικόνα δίνουν όσοι κατάφεραν να φτάσουν με αυτές τις καιρικές συνθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα. «Είδαμε ηλικιωμένους αλλά και το προσωπικό να προσέρχεται από νωρίς με 40 πόντους χιόνι σε ορισμένες περιοχές της χώρας και αυτό είναι η καλύτερη απάντηση για την εμπιστοσύνη του κόσμου στα covid εμβόλια» λέει η καθηγήτρια παιδιατρικής -λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στις ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τις ομάδες που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα-στο 2ο κύμα εμβολιασμών- λόγω ευπάθειας από λίαν αυξημένου κινδύνου υποκείμενο νόσημα  είναι  όπως είναι αναμενόμενο οι ογκολογικοί ασθενείς με ενεργό νόσο που βρίσκονται σε θεραπεία, ενώ σε μετέπειτα στάδιο θα ακολουθήσουν όσοι νόσησαν από καρκίνο αλλά έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία κι έχουν περάσει χρόνια.

Ωστόσο, σχετικά με αυτόν τον διαχωρισμό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Βαγγέλης Φιλόπουλος απαντά: «Θεωρούμε ότι όλοι οι επιζήσαντες καρκίνου πρέπει να συμπεριληφθούν στη 2η ομάδα προτεραιότητας για εμβολιασμό καθώς η θνησιμότητα των ασθενών με covid 19 και ιστορικό καρκίνου είναι 2πλάσια. Όσο για την συγκυρία που καλούνται να εμβολιαστούν οι ευπαθείς (λόγω υποκείμενου νοσήματος), ο  εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας σχολιάζει: «Με λυπεί το γεγονός πως κατά κανόνα αυτοί που γεμίζουν τις Εντατικές και πεθαίνουν είναι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αντί να τους εμβολιάσουμε από τους πρώτους, τους έχουμε αφήσει ακόμα ανεμβολίαστους και βάζουμε lock down. Από πέρσι είχα αναφέρει ότι τρέμω την εποχή που το οικονομικό πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο από το πρόβλημα του κορονοϊού»…..