Τι θα γίνει αν δεν ψηφισθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την βουλή μας;

Τι θα γίνει αν δεν ψηφισθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την βουλή μας;

Του Σάκη Μουμτζή

Βλέπω μερικούς νεοδημοκράτες να αγωνιούν μήπως η παρούσα βουλή δεν υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών και μετατεθεί το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση. Με απλά λόγια, επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την συμφωνία. Άρα θεωρούν πως πρόκειται για μια καλή συμφωνία—εφ΄όσον επιθυμούν την υπερψήφιση της—απλώς η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να την ψηφίσει για λόγους κομματικού συμφέροντος.

Λάθος!

Η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει την συμφωνία γιατί είναι μια κακή συμφωνία, και αυτό αποδεικνύεται από την συμπεριφορά του πρωθυπουργού της FYROM που εκμεταλλεύεται τις πρόνοιες της συμφωνίας των Πρεσπών και τα ερμηνευτικά περιθώρια που αφήνουν.

Αν επρόκειτο για μια ικανοποιητική συμφωνία, η Νέα Δημοκρατία, ως κόμμα ευθύνης, θα έπρεπε να την υπερψηφίσει. Καθαρά πράγματα.

Και τι θα κάνει ο Κ.Μητσοτάκης, στην συνέχεια, αν το πρόβλημα περάσει στην δική του διακυβέρνηση; Πώς θα αντιμετωπίσει την διεθνή πίεση; Τι θα πει στον πρέσβη;

Απάντηση: θα πει και θα κάνει αυτό που λέει και σήμερα. Πως δεν θα ψηφίσει την συμφωνία γιατί βλάπτει σοβαρά τα ελληνικά συμφέροντα. Ο Κ.Μητσοτάκης θα εκλεγεί πρωθυπουργός γιατί οι πολίτες θα συνεκτιμήσουν την συγκεκριμένη στάση του στο Σκοπιανό. Και ο Κ.Μητσοτάκης, με νωπή την λαϊκή εντολή, δεν θα γίνει το delivery boy κανενός. Θα τιμήσει τον προεκλογικό λόγο του.

Στο κάτω-κάτω, ας θυμηθούμε τι έγινε με το σχέδιο Ανάν. Όλη η διεθνής κοινότητα έπεσε πάνω στον Τ.Παπαδόπουλο για να το αποδεχθεί. Όλοι οι «πρόθυμοι» επέσειαν καταστροφές και τραγωδίες αν οι Ελληνοκύπριοι δεν γινόταν τα καλά και υπάκουα παιδιά. Και τελικά, δεν έγιναν και, σε πείσμα όλων αυτών, η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνον επέζησε, αλλά την 1η Ιανουαρίου 2008 εντάχθηκε στην ευρωζώνη.

Στην πολιτική εκείνο που μετρά είναι κατά πόσον η ηγεσία μιας χώρας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την πολιτική της μέχρι τέλους. Χωρίς υποχωρήσεις και αμφιταλαντεύσεις. Και αυτό γίνεται μόνον όταν είναι πεπεισμένη για την ορθότητα των επιλογών της. Όταν πιστεύει σε αυτό που υποστηρίζει.

Συνεπώς, ο Κ.Μητσοτάκης μετά τις εκλογές, πρωθυπουργός ων θα πράξει το αυτονόητο. Αν η συμφωνία δεν έχει ψηφισθεί από την παρούσα βουλή, δεν θα την ψηφίσει.

Μα η FYROM θα εισέλθει στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Β.Μακεδονία», θα αντιτείνει ο αναγνώστης. Απάντηση: ούτως ή άλλως με αυτό το όνομα θα έμπαινε. Τώρα ας μπει χωρίς την δική μας ψήφο και την δική μας αναγνώριση.

Από την στιγμή που ο Α.Τσίπρας υπέγραψε αυτήν την συμφωνία, θα κουβαλά ισοβίως και τις συνέπειες της. Και δυστυχώς όχι μόνον αυτός, αλλά και η πατρίδα μας. Ο Κ.Μητσοτάκης το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σώσει την τιμή της.