Τι θα απογίνουν οι κρατιστές της Νέας Δημοκρατίας;

Τι θα απογίνουν οι κρατιστές της Νέας Δημοκρατίας;

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Είναι φανερό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει ή δεν μπορεί πια να κρυφτεί πίσω τη σκιά του «ισορροπιστή». Τα αντανακλαστικά του δεν είναι και τα καλύτερα αλλά ευτυχώς  αντιδρά, εκφράζοντας δυνατά την πρώτη του σκέψη. Το πρόσφατο παράδειγμα με την υπόθεση των πλαστών πτυχίων δείχνει ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, δύσκολα θα υποκύπτει από δω και πέρα, σε παλιές τακτικές που θα του υπαγορεύουν οι παλιοί «ινστρούκτορες» του κόμματος.

Άλλωστε, πλαισιώνεται από δύο αντιπροέδρους που είναι έτοιμοι να γίνουν κι αυτοί αποκαλυπτικοί , όπου χρειάζεται. Ο μεν Άδωνις να κραυγάσει και ο Χατζηδάκης να το μουρμουρίσει, παίρνοντας βαθιές ανάσες αποφασιστικού θάρρους.

Ο στενός ηγετικός κύκλος της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι προετοιμάζεται για την μεγάλη μάχη εναντίον του κρατισμού. Έτσι κι αλλιώς, οι συνθήκες είναι ήδη ευνοϊκές και θα γίνουν περισσότερο παραγωγικές στο μέλλον. Η κυβέρνηση, αν αντέξει τις μελλοντικές αναταράξεις, θα ακολουθήσει όλο το πρόγραμμα της προσαρμογής.

Το μεγάλο εμπόδιο όμως, στο «ζέσταμα» του Κυριάκου προς την εξουσία είναι οι κρατιστές  της ΝΔ και όχι οι «νεοφιλελεύθεροι» του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί  οι συνθήκες που ωριμάζουν το νέο πολιτικό περιβάλλον, δύσκολα θα ευνοήσουν νέες απειλές από τα αριστερά του πολιτικού συστήματος. Ούτε και οι ξοφλημένοι γυρολόγοι της κεντροαριστεράς που θα ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα τολμήσουν να επαναφέρουν τον κρατισμό. Επομένως, οι μόνοι που μπορούν να απειλήσουν τον φιλελεύθερο μετασχηματισμό του κόμματος είναι οι βουβοί παλαίμαχοι που τώρα ξεκουράζονται στο περιθώριο, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Το παρήγορο είναι ότι έχουν ήδη σχηματιστεί στις παρυφές της αντιπολίτευσης δεξιά μορφώματα και ίσως δημιουργηθούν κι άλλα. Εκεί θα μπορούσαν να καταφύγουν κάποιοι αφελείς και να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα, αναμένοντας χαμένες ψήφους. Πέρα από αυτό όμως, το τραγικό δίλημμα  θα εμφανιστεί, όταν μέσα στο 2018, ανοίξει ο  φάκελος του χρέους και διατυπωθεί ο μεγάλος εκβιασμός από τους εταίρους: «Διαλύστε το κράτος για να σας κουρέψουμε το μισό χρέος!». Ή κάπως πιο εύσχημα: «Καταργήστε την μονιμότητα στο Δημόσιο, μειώστε τις δαπάνες στο μισό  και ανταλλάξτε το με το χρέος!».

Σ΄αυτή λοιπόν, την ιστορική στιγμή, θα εκδηλωθεί και η στάση των κρατιστών της ΝΔ. Τότε θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν στο πλευρό του Κυριάκου, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ένα  καθαρό ξεκίνημα για την χώρα. Δύσκολη και επίπονη απόφαση, δεδομένης της ευκαιρίας να «τσιμπήσουν» στο εύκολο δόλωμα και να υποκύψουν στις έρπουσες μάζες των ψηφοφόρων που θα εκλιπαρούν για προστασία από το πελατειακό κράτος. Γιατί εκείνη την ώρα, ο Τσίπρας θα έχει «έννομο» συμφέρον να διεκδικήσει τον τίτλο του ηγέτη που κούρεψε το ελληνικό χρέος. Ενώ η ΝΔ θα ποντάρει μόνο, στην γενναία συναίνεση, προσδοκώντας ότι θα επιλεγεί ως καλύτερος διαχειριστής της νέας εποχής.

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για «προφητείες» αλλά δεδομένων των εξελίξεων, το κλειδί του ελληνικού ζητήματος βρίσκεται πάντα εκεί: στους απανταχού κρατιστές των οποίων μόνο ένα μικρό κομμάτι τους βρίσκεται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι λουφάζουν και προσποιούνται τους «αγανακτισμένους», περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να εκδηλωθούν. Ας ελπίσουμε ότι η ιστορία δεν θα τους επιτρέψει να επανέλθουν, καταστρέφοντας ακόμα μία φορά την πολύπαθη χώρα τους…