ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2051η
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Τι συνέβη με την μετοχή της Alpha;

Τι συνέβη με την μετοχή της Alpha;

Έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τότε που η μετοχή της Alpha Bank κατέρρευσε σε λίγα λεπτά, αλλά δεν είχαμε την χαρά να μάθουμε αν υπήρξαν επενδυτές που είχαν προνομιακή πληροφόρηση ή όχι. Υπάρχουν ευρωπαϊκές νόρμες που λένε τι πρέπει να γίνεται σε θεσμικό επίπεδο κάθε φορά που γίνεται της Κολάσεως. Αυτά τα πράγματα κοιτάζουν οι ξένοι επενδυτές. Η διαφάνεια είναι το διαβατήριο της ελληνικής Οικονομίας για να περάσει σε άλλες πίστες.

Να είμαστε ξεκάθαροι: Δεν ξέρουμε αν έγινε κάτι ή δεν έγινε. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Αυτή είναι δουλειά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η οποία έχει υπερεξουσίες γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να εξασφαλίζει την διαφάνεια στην λειτουργία της αγοράς και να επιβεβαιώνει το γνωστό αυτό που λένε για τον Καίσαρα και την σύζυγό του.

Εμάς, λοιπόν, δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Μπορούμε μόνο να κάνουμε αναφορά σε ορισμένα ασυνήθιστα πράγματα που έγιναν. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην μεγάλη διακύμανση της τιμής της μετοχής, η οποία είναι με βάση τους κανόνες της αγοράς από μόνη της θέμα σε συνδυασμό και με τον μεγάλο αριθμό των συναλλαγών. Αλλά και οι πολλές συναλλαγές που έγιναν στις επόμενες ημέρες με την μέθοδο 6. Τι είναι η μέθοδος 6. Όταν κάποιος έχει πουλήσει μετοχές που δεν έχει και μετά καλείται να τις αγοράσει με ένα μικρό premium. Η μέθοδος 6 έγινε για να καλύψει λάθη και αστοχίες. Όχι για τόσες πολλές συναλλαγές σε μία μετοχή και μετά από μία τέτοια μεγάλη διακύμανση.

Επειδή το θέμα της Alpha συζητείται και όχι μόνο εντός των ελληνικών συνόρων, οι επενδυτές θα έπρεπε να έχουν μία σαφή απάντηση σε ένα εύλογο ερώτημα: Υπήρξαν κάποιοι που ήξεραν ή όχι; Και πως δικαιολογείται το γεγονός ότι έγιναν «αυθορμήτως» τόσες λάθος πωλήσεις που έκλεισαν στην συνέχεια με την μέθοδο 6. Για να μην παρεξηγηθούμε. Δεν μιλάμε για μία διακύμανση σε μία μετοχή της άκρας περιφέρειας, αλλά για την μετοχή της Alpha που επηρέασε εκείνη την ημέρα τον γενικό δείκτη και την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]