Τι πρέπει να ξέρετε για τη θρόμβωση

Τι πρέπει να ξέρετε για τη θρόμβωση

Η πανευρωπαϊκή ανησυχία για τα 37 περιστατικά θρόμβωσης που καταγράφηκαν σε περισσότερα από 17 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα με το εμβόλιο της AstraZeneca δημιουργεί εύλογες απορίες σε πολύ κόσμο για το τι είναι η θρόμβωση  ή πιο επιστημονικά η θρομβοεμβολή. 

Όπως ενημερώνουν οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή, η θρόμβωση οφείλεται σε διαταραχή της πήξης του αίματος με συνέπεια της δημιουργία θρόμβων που μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και φλεβική θρομβοεμβολή δηλαδή θρόμβωση στις φλέβες του ποδιού με την δυνητική μεταφορά του θρόμβου στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή). 

Οι παθήσεις αυτές  αποτελούν  τις τρεις αιτίες θανάτου από θρόμβωση και τα αριθμητικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους  για το πόσο συχνή είναι η θρόμβωση στον γενικό πληθυσμό. Στην Ελλάδα καταγράφονται 50.000-250.000 περιστατικά φλεβικής θρομβοεμβολής ετησίως και 3.000-50.000 ασθενείς πεθαίνουν ετησίως από φλεβική θρομβοεμβολή. Αντίστοιχα παγκοσμίως καταγράφονται 10.000.000 περιστατικά φλεβικής θρομβοεμβολής ετησίως και 1.000.000 θάνατοι ετησίως από φλεβική θρομβοεμβολή. 

Η θρόμβωση είναι πιο συχνή στους ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω της μακράς διάρκειας κατάκλισης, σε όσους υποβάλλονται  σε χειρουργικές επεμβάσεις, έχουν υποστεί κατάγματα, νοσούν από καρκίνο, λαμβάνουν φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα (αντισυλληπτικά χάπια ή θεραπεία υποκατάστασης ορμονών), έχουν οικογενειακό ιστορικό, ή βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Έως και το 60% όλων των κρουσμάτων φλεβικής θρομβοεμβολής συνδέονται με νοσηλεία σε νοσοκομείο και στατιστικά ένας στους τέσσερις θανάτους οφείλονται  σε θρόμβωση. Άλλωστε και η λοίμωξη covid σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και μάλιστα σε πολλά όργανα στόχους, λόγω της φλεγμονώδους διαδικασίας που πυροδοτεί στον οργανισμό.  Το μήνυμα των ειδικών είναι πως η θρόμβωση είναι ύπουλη γιατί δεν δίνει πάντοτε προειδοποιητικά συμπτώματα, έχει υψηλή θνησιμότητα αλλά μπορεί να προληφθεί εφόσον είμαστε  σε επικοινωνία με τον γιατρό μας ειδικά αν ανήκουμε στις προαναφερθείσες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ειδικότερα, περισσότερο ευαισθητοποιημένοι  πρέπει να είναι οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε θεραπεία καθώς είναι έως και 6 φορές πιο επιρρεπείς σε περιστατικά θρόμβωσης.