Τι πραγματικά συμβαίνει με τους Αμερικάνους και τον Τσίπρα;

Τι πραγματικά συμβαίνει με τους Αμερικάνους και τον Τσίπρα;

Είναι αμφίβολο αν οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται ή γνωρίζουν με ακρίβεια τι ακριβώς κάνει στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι, όμως, αλήθεια ότι ο Αλέξης έχει αυτό που λέμε άστρο. Να είσαι τελειωμένος και την κρίσιμη ώρα να παθαίνει παράκρουση ο γείτονας Ερντογάν! Σαν να λέμε ότι παίζει κάποιος το τελευταίο ευρώ στο τζόκερ και πιάνει το τζακ ποτ. Ωστόσο…

Δεν πιστεύουμε ότι έχουν δίκιο όλοι όσοι απλοποιούν τα πράγματα και υποστηρίζουν ότι «οι Αμερικανοί στηρίζουν τον Τσίπρα». Οι Αμερικανοί δεν στηρίζουν ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Μητσοτάκη. Τα δικά τους συμφέροντα στηρίζουν. Κι αυτή την εποχή έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα με τον Ερντογάν. Φοβούνται ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει ένα δεύτερο Ιράν στην περιοχή. Και μάλιστα ακόμη πιο επικίνδυνο, αφού απευθύνεται στον σουνιτικό κόσμο.

Οι Αμερικανοί «επενδύουν» αυτή την στιγμή στην προοπτική να γίνει η Ελλάδα ένα τείχος προστασίας της Δύσης απέναντι στο φονταμελιστικό Ισλάμ. Οι Αμερικανοί θα είχαν πρόβλημα με τον κ. Τσίπρα ή με τον όποιον Έλληνα πρωθυπουργό στεκότανε εμπόδιο σε αυτό τον σχεδιασμό. Σας φαίνεται κυνικό; Είναι η απόλυτη αλήθεια.

Οι Αμερικάνοι δεν μισούν την Τουρκία και δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να λύσουν τις δικές μας διαφορές με την γειτονική χώρα. Με τον Ερντογάν τα έχουν, επειδή ακριβώς κινδυνεύουν να χάσουν την Τουρκία. Αν καταφέρουν να απαλλαγούν από τον Ερντογάν, τότε η Τουρκία θα γίνει και πάλι το αγαπημένο τους παιδί.

Οι Έλληνες οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την όποια ευκαιρία μας παρουσιαστεί. Αλλά την ίδια ώρα να μη ξεχνάμε ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχει δίκαιο και άδικο. Υπάρχουν συγκυρίες, συμφέροντα και η ικανότητα των παικτών να κερδίζουν περισσότερα απ' όσα τελικά μοιραία θα χάσουν κάποια στιγμή.

Αυτό που μας τρομάζει είναι το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πολλές φορές αποδείξει ότι όσες φορές δοκίμασε να επιδείξει τις δεξιότητές της στις διεθνείς σχέσεις τα έχει κάνει κυριολεκτικά σαλάτα.

Επίσης, χρειάζεται σωστή ανάγνωση των δεδομένων απ' όλους. Να μην ξεχνάμε τι μας συνέβη πριν από περίπου 100 χρόνια, μόνο και μόνο επειδή διαλέξαμε έναν ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που μπορούσαμε να αντέξουμε.

Τέλος, τα στελέχη της αντιπολίτευσης πρέπει να είναι χαρούμενα, καθώς ο κ. Τσίπρας διευκολύνει το αυριανό τους έργο. Φαντάζονται τους Συριζαίους στους δρόμους να απειλούν να κάψουν την Αθήνα, φωνάζοντας συνθήματα του τύπου «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»; Μπορεί η διακυβέρνηση της Αριστεράς να μας έχει κοστίσει κάτι τις παραπάνω, αλλά υπάρχουν και αντισταθμιστικά οφέλη!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]