Τι μου είπε η κουτσή Μαρία για την Κρήτη

Έκανε βόλτες στα σοκάκια και στην αγορά, ήπιε τσικουδιές, άκουσε μαντινάδες, έδωσε συνεντεύξεις σε κρητικά κανάλια, γενικά πέρασε καλά στην Κρήτη ο Αλέξης. Εντάξει, στις εκλογές του 2019 οι τέσσερις νομοί της μεγαλονήσου ήταν πορτοκαλί, λογικό είναι να νιώθει εκεί σαν το σπίτι του. Εκτός κι αν δεν κατέβηκε στο νησί για να χαλαρώσει σαν νοικοκύρης, αλλά για το υπερασπιστεί από κάτι τρίτους που έχουν στρογγυλοκάτσει στο σαλόνι και ετοιμάζονται να τον ξωπετάξουν.

Είναι κοινό μυστικό ότι ο Αλέξης δεν πάει καλά στην Κρήτη. Αυτή την περίοδο, το νησί βρίσκεται σε κλοιό δημοσκόπων. Τα τηλέφωνα των ανθρώπων χτυπούν αδιάκοπα από το Λασίθι ως τα Χανιά, καθώς όλοι προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις τάσεις και τις μετακινήσεις που συντελούνται στο εκλογικό σώμα των κρητικών. Από κόμματα και μέσα ενημέρωσης, μέχρι υποψήφιοι βουλευτές. Η μάχη της Κρήτης σε νέα version.

Για να μην τα φέρνω γύρω - γύρω και να μπω στο ψαχνό, ο Αλέξης έχει πρόβλημα στην Κρήτη. Ο κρητικός Νίκος Ανδρουλάκης έχει χωθεί στο ψαχνό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και τους ροκανίζει κανονικά. Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι σε τρεις από τους τέσσερις νομούς του νησιού, το ΚΙΝΑΛ σταθεροποιείται σ’ ένα ποσοστό γύρω στο 18%, παίρνοντας πάνω από το 20% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Πουθενά το ΚΙΝΑΛ δεν ξεπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως τον καθηλώνει σ’ ένα ποσοστό κοντά στο 22-24%, καταστροφικό για τον ΣΥΡΙΖΑ αν σκεφτεί κανείς ότι στην Κρήτη ελπίζει σε ποσοστά άνω του 30% ώστε να ισοφαρίσει άλλες περιοχές της χώρας που δεν διακρίνονται για τα φιλοτσιπρικά τους αισθήματα. Αν ο Τσίπρας πάρει 24% στην Κρήτη, τι θα πάρει στη Μακεδονία ή στην Πελοπόννησο;

Στον τέταρτο νομό δε, εκεί που πολιτεύεται ο αψύς, το ΚΙΝΑΛ είναι μεν πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του υπόλοιπου νησιού, πλην πάλι παίρνει ένα 12% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και σε συνδυασμό με μια απρόσμενη αντοχή της κυβέρνησης, πετάει τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση με ευδιάκριτη διαφορά από την πρώτη ΝΔ. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί ως τις εκλογές, πάει και ο πορτοκαλί χάρτης της Κρήτης. Θα είναι μπλε στη δυτική πλευρά του.

Και μην αρχίσουν ορισμένοι τα «πού τα ξέρεις» και «ποιος σου τα είπε», διότι συνήθως δεν αποκαλύπτω τις πηγές μου, αλλά σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση. Μου τα είπε η κρητικιά κουτσή Μαρία. Οπότε μην αναρωτιέστε τι ζητά ο Τσίπρας στην Κρήτη. Ψάχνεται…