Τη μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τις καταλήψεις

Του Αντώνη Πανούτσου

Είναι δύσκολο να ήσουν βουλευτής της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ τα χρόνια της κρίσης, να έχεις ζήσει τα κυνηγητά στα εστιατόρια και να μην νιώθεις μια τόση δα χαρά παρακολουθώντας τον Βαγγέλη Αποστόλου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Να κοιτάζει τους κουκουλοφόρους και τους αγρότες να πλακώνονται με τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο και να μην ξέρει από πού να φύγει.

Επάνω στον πανικό του να λέει «Άλλο ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν». Για να κάνει αμέσως έπειτα ένα γρήγορο «Μανιός» και να προσθέτει ««Δεν είπα ποτέ ότι δημιούργησαν τα επεισόδια οι αγρότες της Κρήτης. Είπα ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκαν τις κινητοποιήσεις, έδωσε τη δυνατότητα να παρεισφρήσουν στοιχεία που δεν είχαν σχέση με τους αγρότες». Ανοίγοντας τη μικρή αγκαλιά του και λέγοντας «Συμφώνησα να συναντηθώ με αντιπροσωπεία τους αλλά απάντησαν ότι θα μπουν 45 άτομα». Κάποιοι βουλευτές πρέπει να το διασκέδασαν. Ιδιαίτερα αυτοί που θυμόντουσαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βαγγέλης Αποστόλου βρίσκεται σε ένα υπουργείο που απειλείται με κατάληψη. Μόνο που την προηγούμενη φορά βρισκόταν στην άλλη πλευρά.

Το Φεβρουάριο του 2012 όταν οι φοιτητές των ΤΕΙ Χαλκίδας είχαν αποκλείσει το υπουργείο Παιδείας. Οι φοιτητές διαμαρτυρόντουσαν για την αναδιάρθρωση των τμημάτων της σχολής, ο Αποστόλου με άλλους βουλευτές της Εύβοιας, είχαν πάει για να πιέσουν τον Αρβανιτόπουλου να μην κάνει τις αλλαγές και ξαφνικά έγινε το ντου. Οι φοιτητές μπήκαν στην αυλή του υπουργείου. Ετοιμαζόντουσαν να μπουν μέσα στο υπουργείο αλλά πριν μπουν εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κυνηγητό στον κήπο του κτιρίου. Τότε ο Βαγγέλης Αποστόλου δεν είχε καταδικάσει το ντου. Στη θέση όμως του αποκλεισμένου υπουργού ο Αποστόλου είχε άλλες απαιτήσεις γραφείου. Ζήτησε από την ΝΔ να πει αν καταδικάζει τα επεισόδια.

Εκεί είναι η στιγμή που και άγιος να είναι ένας βουλευτής της ΝΔ θα ένιωθε τον πειρασμό να απαντήσει. «Τα καταδικάζω όσο ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τους αποκλεισμούς των υπουργείων και τις επιθέσεις σε υπουργούς στα εστιατόρια των αγανακτισμένων». Και στη διαμαρτυρία του υπουργού «Πήγε να γίνει κατάληψη, αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να την επιστρέψουμε» να απαντήσει «Από το κόμμα που διοργάνωσε την μεταφορά μεταναστών από την Κρήτη για να καταλάβουν τη Νομική στη Σόλωνος και αργότερα στη Βίλα Υπατεία και ανακήρυξε τη Βίλα Αμαλία λίκνο πολιτισμού δεν περιμέναμε τέτοιες ευαισθησίες».

Η απάντηση ήταν πιο λακωνική. «Σε κάθε επεισόδιο από όπου και εάν προέρχεται, εμείς είμαστε απέναντι. Εσείς είσαστε που παλαιά μιλούσατε για αγανακτισμένους και σήμερα μιλάτε για τραμπούκους και για τραμπούκικες ενέργειες. Σήμερα καλωσορίζουμε τον υπουργό που για πρώτη φορά λέει ότι καταδικάζει τις καταλήψεις…» είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Δημιουργώντας μία πρώτη. Την πρώτη φορά που κόμμα της αντιπολίτευσης δεν λέει «καταδικάζουμε τα επεισόδια αλλά…». Και μετά το «αλλά» να ακολουθεί μισή χιλιάδα λέξεις που δικαιολογούν τα επεισόδια που είχε καταδικάσει με τρεις. Λακωνικά. «Καταδικάζουμε τα επεισόδια». Χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους. Πιστεύοντας ότι υπάρχει ένας κόσμος που μπάφιασε από το νόμο του πεζοδρομίου. Η μεταπολίτευση τον πλάσαρε σαν δύναμη λευτεριάς. Αποδείχτηκε ο μεγαλύτερος δυνάστης της καθημερινότητας του πολίτη.