Τι κι αν κάηκαν τόσοι άνθρωποι «καρφί δεν τους καίγεται»

Τι κι αν κάηκαν τόσοι άνθρωποι «καρφί δεν τους καίγεται»

Σε λίγο θα κλείσουμε ένα χρόνο από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και ακόμη δεν έχει βρεθεί ούτε ένας «υπεύθυνος» για τον θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων, που το μοναδικό λάθος που έκαναν είναι να βρεθούν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή!

Τι κι αν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, τι κι αν η οργή των συγγενών των εκατό και πλέον νεκρών ξεχειλίζει – για να μη μιλήσουμε για τους δεκάδες εγκαυματίες, που συνεχίζουν να ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά μόνοι κι αβοήθητοι από κυβέρνηση και πολιτεία- όλοι δηλώνουν άμοιροι ευθυνών.

Μιλάμε πραγματικά για το θέατρο του παραλόγου με πρωταγωνιστές τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που από την πρώτη στιγμή αυτής της ασύλληπτης τραγωδίας συμπεριφέρονται λες και δε βλέπουν τους νεκρούς, λες και δε μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές αλλά για καμιά άνευ σημασίας απώλεια, που προσπερνιέται «ελαφρά τη καρδία».

Η πρώτη παράσταση ανέβηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της 23ης Ιουλίου στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, όταν ενώ γνώριζε ότι υπάρχουν νεκροί σε μια οσκαρική ερμηνεία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες παρίστανε τον ανήξερο και ρωτούσε πότε θα σηκωθούν τα αεροπλάνα!

Την ίδια απάθεια με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει απέναντι στο μαζικό έγκλημα και η τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό δείχνει άλλωστε το γεγονός ότι μετά τις ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία σε βάρους τους η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς δηλώνουν δημοσίως με κυνικό τρόπο ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι περήφανοι για το έργο τους και ότι δεν έκαναν τίποτα λάθος από την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στην περιοχή του Νταού Πεντέλης μέχρι που έφτασε στη Ραφήνα και το Μάτι, σπέρνοντας το θάνατο και την καταστροφή, και για ότι έγινε φταίει …η κακιά η ώρα και ο κακός μας ο καιρός!

Και το δυστύχημα είναι ότι όχι μόνο κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτή την εθνική τραγωδία αλλά ένα μήνα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια ή προετοιμασία σε επίπεδο πολιτείας και αρμόδιων οργάνων για να αποφύγουμε τουλάχιστον να γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές. Καμία πρωτοβουλία σε επίπεδο σχεδιασμού και επιχειρησιακής ετοιμότητας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προκλητικής αδιαφορίας των αρχών: Στη Ραφήνα η πρώτη εκδήλωση για την πυρασφάλεια διοργανώθηκε οκτώ μήνες μετά τη μοιραία εκείνη Δευτέρα της 23ης Ιουλίου, και αυτή όχι από τη δημοτική αρχή αλλά από το δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης και υποψήφιο δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Ανδρέα Βασιλόπουλο. Ας ελπίσουμε αν εκλεγεί δήμαρχος να μην αποδειχτεί ίδιος με τους προκατόχους του τοπικούς άρχοντες, που την κρίσιμη στιγμή νίπτουν τας χείρας τους και αποποιούνται των ευθυνών τους. 

Θανάσης Παπαδής