Τι κάνει η Εισαγγελία για τον Πολάκη;

Τι κάνει η Εισαγγελία για τον Πολάκη;

Του Λέανδρου Ρακιντζή*

Το φαινόμενο Πολάκης είτε το δει κανείς από πολιτική άποψη είτε όχι το ίδιο είναι. Μπορεί να παρατηρήσει τον τρόπο, που φαίνεται πως ασκεί την υπουργική εξουσία και διαχειρίζεται επιθετικά τις δημόσιες σχέσεις. Tην ευκολία να μην ανέχεται κριτική στις πράξεις ή παραλείψεις του.

Την τάση να μην απαντά κατά το πλείστον υβριστικά με τις αναρτήσεις του στο διαδίκτυο και την αντιπαράθεση του για το θέμα του καπνίσματος δημοσίως με τον αρμόδιο επίτροπο Υγείας της Ε.Ε. Πάντα με κύριο χαρακτηριστικό, ότι προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τα γεγονότα και ότι την επόμενη ημέρα ανασκευάζει τις δηλώσεις του λέγοντας, ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

Η ερμηνεία του φαινομένου μπορεί να είναι κοινωνιολογική ή ανθρωπολογική. Σε σχέση με το πρότυπο του ντελικανή Σφακιανού, του πολλά βαρύ άντρα με τις τσικουδιές του, με τα ζειμπέκικα, που χορεύει με το τσιγάρο στο στόμα σε δημοσίους χώρους, αδιαφορώντας για τη παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου. Αυτό το είδος ανθρώπου μπορεί στο χωριό του και σε κάποιους όμοιους του να προκαλεί τον θαυμασμό, αλλά για μας τους υπόλοιπους πρέπει να μας αφήνει παντελώς αδιάφορους.

Άλλωστε το θέμα Πολάκης με τα σχετικά άρθρα στις εφημερίδες, τις γελοιογραφίες και τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο έχει σχεδόν εξαντληθεί και πιστεύω, ότι όλοι μας πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμεθα με του κύριο αυτόν, όσο και αν προσπαθεί να μας προκαλεί καλυπτόμενος υπό τη βουλευτική ασυλία, γιατί νομίζει ότι είναι περισσότερο ίσος από τους άλλους, όπως λέει ο Orwell στη φάρμα των ζώων...

Το ζήτημα όμως δεν είναι ο Πολάκης, αλλά η αδράνεια των εισαγγελικών αρχών και των επιθεωρητών, που είναι επιφορτισμένοι με τη τήρηση του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα δημοσίως. Σε παλαιότερες εποχές, τότε που το μόνο μέσο πληροφόρησης ήταν οι εφημερίδες θα μπορούσα να το καταλάβω. Θυμάμαι παρόμοια περίπτωση αδράνειας των εισαγγελικών αρχών για αδίκημα διωκόμενο αυτεπάγγελτα, που είχε λάβει ευρεία δημοσιότητα από τις εφημερίδες. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δικαιολογήθηκε για την αδράνεια της, ότι δεν έλαβε γνώση, γιατί λόγω ελλείψεως κονδυλιών δεν προμηθεύεται εφημερίδες...

Αυτό φυσικά δεν ισχύει σήμερα, γιατί η Εισαγγελία Αθηνών προμηθεύεται επί καθημερινής βάσεως όλες τις εφημερίδες, υπάρχει και το διαδίκτυο, που έχουν άμεση πρόσβαση όλοι οι εισαγγελείς που διαθέτουν από την υπηρεσία τους ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Επομένως οι εισαγγελικές αρχές και οι επιθεωρητές υγείας που έλαβαν γνώση της ποινικής παράβασης του Πολάκη, που κάπνισε δημόσια κατά παράβαση του νόμου, που απαγορεύει το κάπνισμα δημοσίως και η πράξη του αποδεικνύεται από τα σχετικά video και φωτογραφίες, αδράνησαν, καθόσον δεν ανακοινώθηκε ότι διέταξαν προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί η ποινική παράβαση, που διώκεται αυτεπάγγελτα και να επακολουθήσει το αίτημα στη Βουλή για την άρση της ασυλίας του.

Επίσης δεν ανακοινώθηκε, εάν οι επιθεωρητές υγείας επελήφθησαν του θέματος για την επιβολή διοικητικών ποινών στο υπεύθυνο του κέντρου. Το ζήτημα δεν είναι τόσο ασήμαντο, όσο νομίζουν μερικοί, γιατί σημαίνει επιλεκτική εφαρμογή του νόμου μόνον σε βάρος των αδυνάτων ή των αντιθέτων κατά παράβαση της αρχής της ίσης μεταχειρίσεως με συνέπεια να δίδεται η εντύπωση, ότι θεσμοί λειτουργούν δια της αδράνειας μεροληπτικά και εντεύθεν προκύπτει έλλειμμα δημοκρατίας. 

*Ο κ. Λέανδρος Τ.Ρακιντζής είναι αρεοπαγίτης ε.τ.