Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τις κρατήσεις και αφίξεις τουριστών στη χώρα μας

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τις κρατήσεις και αφίξεις τουριστών στη χώρα μας

Ένα μήνα σχεδόν πριν αρχίσει και επίσημα η τουριστική σεζόν στη χώρα μας η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει θέσει ένα οργανωμένο πλαίσιο ανοίγματος που περιλαμβάνει από self test, εμβολιασμούς για Covid Free νησιά έως είσοδο τουριστών που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή/και πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού. Την ίδια στιγμή η κρατική στήριξη που έχει προσφερθεί στον χειμαζόμενο από την πανδημική κρίση κλάδο του τουρισμού κρίνεται θετικά, αν και οι ζημιές για όσους δραστηριοποιούνται στον τουρισμό είναι σημαντικές.

Ποια η εικόνα που επικρατεί σήμερα; Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο Liberal Markets «όπως φαίνεται το ενδιαφέρον θα ενταθεί από τον Ιούνιο και ύστερα. Και αυτό γιατί οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη σε απαγόρευση ταξιδιών, η Γαλλία είναι κλειστή έως τις 20 Απριλίου, η Μ. Βρετανία έως τις 17 Μαΐου και η Ολλανδία επίσης. Επομένως, το όποιο ενδιαφέρον εκδηλώνεται αφορά για κρατήσεις από τον Ιούνιο και ύστερα» και συμπληρώνουν λέγοντας πως «στόχος για φέτος είναι να καλυφθεί το 40-50% της τουριστικής κίνησης που είχαμε το 2019. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν μαζικές κρατήσεις ίσως να ξεπεραστούν τα ανώτατα όρια του συγκεκριμένου στόχου».

Από ποιες όμως χώρες εκφράζεται εντονότερο ενδιαφέρον για κρατήσεις στην Ελλάδα; Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές «το ενδιαφέρον εντοπίζεται από τις παραδοσιακές χώρες. Αυτές είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και το Ισραήλ. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί σε αυτές τις χώρες, δηλαδή στο κατά πόσο θα επιτρέπονται ταξίδια».

Οι περιοχές που έχουν τεθεί στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Πάρος, η Μύκονος και τα Ιόνια νησιά. Αντιθέτως υποτονική είναι η ζήτηση για κρατήσεις στα αστικά κέντρα. «Θεσσαλονίκη και Αθήνα δεν έχουν την ίδια ζήτηση. Ο λόγος είναι πως έχουν μεγάλο πληθυσμό και αποφεύγονται εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Επίσης τα αστικά κέντρα είχαν τουρισμό και χάρις στα συνέδρια που πραγματοποιούνταν, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα» επισημαίνουν πηγές με γνώση της πορείας των κρατήσεων και της κατάστασης που επικρατεί στην τουριστική αγορά.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για την αγορά είναι να μην ξανακλείσει και να επεκταθεί έως και το Νοέμβριο. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές πέρυσι «είχαμε αρκετές ακυρώσεις κρατήσεων εξαιτίας του νέου lockdown. Έτσι η τουριστική σεζόν σταμάτησε βιαίως τον Οκτώβριο, ενώ υπήρχε σημαντικός όγκος τουριστών που ενδιαφέρονταν για αφίξεις στη χώρα μας έως και το Νοέμβριο. Επομένως είναι στοίχημα η παράταση της σεζόν φέτος».

Σύμφωνα με την πλατφόρμα του ΙΝΣΕΤΕ για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην τουριστική αγορά τον Μάρτιο οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία καταγράφουν μια πτώση λίγο πάνω από το 40% συγκριτικά με το 2019, κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό καθώς ο στόχος που έχει τεθεί για κάλυψη του 40-50% των αφίξεων του 2019. Ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για την πορεία του τουρισμού, καθώς σε άλλους μήνες (όπως ο Ιανουάριος) η πτώση ξεπερνά το 80% σε σχέση με το 2019.

Σε κάθε περίπτωση η τουριστική αγορά αναμένει μια καλύτερη σεζόν από πέρυσι, το εμβολιαστικό πρόγραμμα αναπτύσσεται ταχύτατα και όλα δείχνουν πως η χώρα μας θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό.