Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:02

Νικολέττα Μουτούση
-A +A

Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι

Οικονομικές απολαβές, ευέλικτο ωράριο, ανάπτυξη δεξιοτήτων ή εργασία που περιέχει επαγγελματικές προκλήσεις; Είναι μερικές από τις απαντήσεις που έδωσαν 14.000 άτομα από 15 χώρες στο πλαίσιο της έρευνας «τι αναζητούν οι εργαζόμενοι», που έγινε από την ManpowerGroup. Και όπως αποκαλύπτεται οι ανάγκες των εργαζομένων διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, το φύλο αλλά και τα διαφορετικά στάδια καριέρας.

Η Gen Z (ηλικία 18-24) είναι φιλόδοξη, αναζητεί τις οικονομικές απολαβές και την επαγγελματική εξέλιξη- οι ανάγκες μεταξύ γυναικών και ανδρών διαφέρουν. Για τις γυναίκες, οι οικονομικές απολαβές είναι δύο φορές πιο σημαντικές από την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενώ για τους άντρες, οι οικονομικές απολαβές είναι εξίσου σημαντικές με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την επαγγελματική εξέλιξη.

Οι Millennials (ηλικία 25-34) επιθυμούν ευελιξία και μια εργασία με προκλήσεις. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες αναφέρουν πως η ευελιξία είναι απαραίτητη, με τους άντρες να τη θεωρούν λιγότερο.

Οι Younger Xers (ηλικία 35-44)αναζητούν την ισορροπία. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στην ευελιξία και προτιμούν την εργασία εξ αποστάσεως, αναζητώντας επίσης δικαίωμα σε γονικές άδειες καθώς και σε ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Οι Older Xers (ηλικία 45-54) φαίνεται να δίνουν σημασία στις οικονομικές απολαβές με τους Younger Xers αλλά αυτό που θα τους προσελκύσει σε μια εργασία είναι μια εργασία με προκλήσεις. Όταν όμως εξετάζουμε ποιοι παράγοντες είναι καθοριστικοί για την παραμονή τους εντός ενός οργανισμού, πρωταρχικό ρόλο κατέχει η ομάδα εργασίας (συνάδελφοι) και η ευέλικτη εργασία.

Οι Boomers (ηλικία 55-64 και 65+) κινητοποιούνται από οικονομικές απολαβές, εργασία με προκλήσεις και ευελιξία. Δίνουν όμως μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ηγεσία και διαχείριση ομάδας. Οι εργαζόμενοι άνω των 65 ενεργοποιούνται από το όραμα με στόχο.

«Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, οι άνθρωποι με δεξιότητες είναι σε υψηλή ζήτηση» αναφέρει ο Jonas Prising, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup. «Η δημιουργία αξίας για τους μετόχους ενός οργανισμού μπορεί να επιτευχθεί μόνο φροντίζοντας και κατανοώντας τις ανάγκες των εργαζομένων, των πελατών και των ικανοτήτων. Ο αυξανόμενος ρυθμός τεχνολογικών αλλαγών αφενός βοηθάει τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις θέσεις εργασίας του μέλλοντος και αφετέρου καθιστά τους οργανισμούς ως “δημιουργούς ταλέντων”» προσθέτει.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ManpowerGroup, η έρευνα που παρουσιάστηκε και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, καταδεικνύει πως η «έλλειψη ταλέντου» έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Το 54% των επιχειρήσεων αναφέρουν ελλείψεις των απαιτούμενων δεξιοτήτων, ενώ οι εργοδότες στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών που διεξήχθη η έρευνα αναφέρουν πως η δυσκολία προσέλκυσης εξειδικευμένων ταλέντων έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2018.

Ρεκόρ των τελευταίων ετών καταγράφεται στην Ελλάδα που βρίσκεται στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην δυσκολία εύρεσης κατάλληλου προσωπικού. Ενδεικτικά, οι 4 χώρες στις οποίες οι εργοδότες αναφέρουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες είναι η Ιαπωνία (88%), Ρουμανία (86%), και ακολουθούν η Ελλάδα και η Ταϊβάν με 77%.

Οι θέσεις των «τεχνικών» είναι εκείνες με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα, από τους «επαγγελματίες πωλητές» που βρίσκονταν στην πρώτη θέση από την έναρξη της έρευνας το 2008. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι «πτυχιούχοι Μηχανικοί» που βρισκόταν στην τέταρτη θέση της κατάταξης το 2018, και για πρώτη φορά στην τρίτη θέση βρίσκονται τώρα οι «επαγγελματίες πωλητές».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 4 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα