Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Εμβόλιο» για την επανάκαμψη του τουρισμού και τη γενικότερη στήριξη της οικονομίας αποτελεί το πιστοποιητικό που ήδη χορηγείται και πλέον συζητείται να μετατραπεί σε ένα κοινό νομικό έγγραφο που θα εγκριθεί από την ΕΕ για τις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών-μελών, αλλά και για τη χρήση σε διμερείς συμφωνίες που ήδη συνάπτονται και με τρίτες χώρες. Πώς όμως μπορεί να αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί κατά τη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα;

Ήταν 12 Ιανουαρίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν την πρόεδρο της Κομισιόν καταθέτοντας την πρόταση δημιουργίας ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ελάμβανε τη μορφή νομικού εγγράφου, κοινώς αποδεκτού από τις χώρες-μέλη της ΕΕ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην πορεία για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων. Εγγράφου που θα δύναται να συμφωνείται και με τρίτες χώρες αναλόγως πάντα της πορείας του εμβολιασμού.

Σε εκείνη την επιστολή ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε να αρχίσουν οι σχετικές προεργασίες ώστε όταν φτάσει το… πλήρωμα του χρόνου να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες της ΕΕ και να τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα, που δεν θα παραβιάζεται και δεν θα πλαστογραφείται, προκειμένου να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις ως προς τη δυσχέρεια που προκαλούν οι προϋποθέσεις των τεστ και φυσικά της καραντίνας κατά τις αφίξεις σε μια άλλη χώρα.

Η διάθεσή των εμβολίων και η μέχρι τώρα πορεία τους δείχνει ότι η κάλυψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού, αν φυσικά δεν προκύψουν άλλα προβλήματα με τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει και αυτές από την πλευρά τους το δύσκολο έργο της παρασκευής και διανομής, επιτρέπει αισιοδοξία. Το ίδιο και τα αποτελέσματα που καταγράφονται σε όσους εμβολιάζονται. Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα παρατηρείται ήδη στις μεγάλες ηλικίες μείωση της διασποράς και της μετάδοσης του κορονοϊού.

«Το οφείλουμε στους πολίτες να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας και να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο του πολιτικού και κυβερνητικού μας οπλοστασίου ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να επιταχύνουμε την επιστροφή στην κανονική ζωή μέσα στο 2021. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να χάσουμε ένα έτος ακόμη, προσπαθώντας να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας. Τη στιγμή που μπορούμε να αναλάβουμε δράση, δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια και να επιτρέψουμε στη γραφειοκρατία να οδηγεί σε καθυστέρηση και κωλυσιεργία», ανέφερε μεταξύ άλλων σε άρθρο του ο πρωθυπουργός που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα αγγλικά στην ιστοσελίδα  Euractiv και στα γερμανικά στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing.

Και περιγράφει ως ένα σημαντικό εργαλείο το πιστοποιητικού εμβολιασμού, η έκδοση του οποίου δύναται να συνδυαστεί με την ανεμπόδιστη από τους ισχύοντες περιορισμούς μετακίνηση. Ένα πιστοποιητικό μέσω του οποίου ο κάτοχος του θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει αποφεύγοντας τα μέτρα, δηλαδή την πραγματοποίηση τεστ 72 ώρες πριν την αναχώρηση, τις εξετάσεις κατά την άφιξη ακόμη και η καραντίνα ορισμένων ημερών ανάλογα με τη χώρα του προορισμού.

Οι μετακινήσεις όμως δεν είναι το μόνο τμήμα της οικονομίας όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό. Οι ξενοδόχοι θα έχουν τη δυνατότητα ακόμη και από αυτό το καλοκαίρι να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους και να το αξιοποιήσουν. Γνωρίζοντας αν οι πελάτες τους έχουν εμβολιαστεί δύνανται να θέσουν έστω και προσεκτικότερα, τις μονάδες τους σε λειτουργία, τηρώντας τους κανόνες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τουρισμός, ψυχαγωγία αποτελούν βασικούς τομείς της οικονομίας. Ειδικά της ελληνικής και η χρήση του πιστοποιητικού που ήδη στη χώρα μας αποτελεί πραγματικότητα, θα απεγκλωβίσει σταδιακά και άλλους τομείς. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και όσο τα αποτελέσματα είναι θετικά τόσο θα είναι ευκολότερο και το άνοιγμα τομέων της οικονομίας χωρίς το άγχος νέων lockdown καθολικής μορφής.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αποτελέσει ένα είδος διαβατηρίου. Ούτε και αποτελεί προσπάθεια διαχωρισμού των πολιτών. Άλλωστε ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες χώρες. Αυτό που όμως μπορεί να γίνει θα είναι να αποκτήσει ο τουρισμός μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίες.

Και αυτό χωρίς να υπάρξουν απαγορεύσεις σε όσους δεν εμβολιαστούν ή δεν έχουν προλάβει που θα μπορούν να ταξιδεύουν με τους υφιστάμενους κανόνες στο πλαίσιο της πανδημίας.

Επί της ουσίας ο κάτοχός του δεν θα αντιμετωπίζει περιορισμούς, τεστ και καραντίνες και ως εκ τούτου δημιουργείται μεγαλύτερη ταχύτητα στις μετακινήσεις προς όφελος της οικονομίας που έχει πληγεί και απαιτεί επιτάχυνση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την ανάκαμψη.