7ος χρόνος, ημέρα 2176η
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

Θυμήθηκαν γιατί είναι στην κεντροδεξιά!

Οι παριστάμενοι χτες στο Ίδρυμα Καραμανλής θα θυμούνται για χρόνια το εκπληκτικό βίντεο που παρακολούθησαν με παλιότερες ομιλίες του Ιδρυτή της ΝΔ. Οι περισσότεροι εξ αυτών ίσως και να θυμήθηκαν μέσα από τις ρήσεις του μεγάλου πολιτικού ανδρός για ποιόν λόγο βρέθηκαν από νεαρή ηλικία στις τάξεις της κεντροδεξιάς παράταξης. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν υπήρξε μεγάλος άνδρας στο παρελθόν που να ίδρυσε κάποια θρησκεία. Οι «ισμοί» είναι συνήθως έργο των απογόνων.

Οι εχθροί της ΝΔ περίμεναν ότι χτες θα γινόντουσαν πράγματα και θαύματα στο Ίδρυμα, στην εκδήλωση με θέμα: «Κωνσταντίνος Καραμανλής, Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη», που έγινε με αφορμή την 47η επέτειο από την ίδρυση της ΝΔ, παρουσία του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των δύο παλαιότερων πρωθυπουργών και αρχηγών του κόμματος, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνύπαρξη των τριών δόθηκε μία υπερβάλλουσα βαρύτητα σε σχέση με την ενότητα του κόμματος, αλλά αυτή ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Αν υπήρξαν «αμφισβητήσεις», αυτές προέρχονται από πρώην συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, οι οποίες, όμως, υπάρχουν από την εποχή ακόμη της πολυποίκιλης συνεργασίας των συνεργατών αυτών με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η συνεργασία εκείνη να έγινε στο όνομα του «καραμαλισμού», αλλά πρόκειται περισσότερο για λαθρεπιβάτες της ιστορίας και λιγότερο για πραγματικούς εκφραστές της πολιτικής του Ιδρυτή.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι λακωνικοί λόγοι του Κωνσταντίνου Καραμανλή απηχούν ακόμη στην καρδιά των ανθρώπων. Μπορεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να μην ήταν καλός ρήτορας, όπως άλλοι πολιτικοί, αλλά ο λακωνικός του λόγος έκοβε σαν μαχαίρι το βούτυρο και φώτιζε το περιβάλλον με την καθαρότητά του.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας ρεαλιστής κεντροδεξιός πολιτικός που πίστευε βαθιά στις ευρωπαϊκές αρχές. Είναι ο άνθρωπος στον οποίον η χώρα οφείλει πολλά. Για την εμμονή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την εθνική συμφιλίωση. Η ΝΔ έχει περάσει πολλές δυσκολίες, αλλά τελικά έμεινε όρθια και το 2015, εκείνη τη δύσκολη ώρα που κρινότανε αν η Ελλάδα θα παρέμενε στη Δύση ή θα περιπλανιότανε στον τρίτο κόσμο, μετουσίωσε πολιτικά τη συσπείρωση των δυνάμεων του «ναι».

Η ΝΔ του σήμερα έχει τις ρίζες της στη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά στην πραγματικότητα έχει μετεξελιχτεί σε κάτι ευρύτερο. Σε μία πολιτική δύναμη που αγκαλιάζει όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, από τη δεξιά, μέχρι τις παρυφές της κεντροαριστεράς. Η ΝΔ στην Ελλάδα είναι ό,τι το κόμμα του Μακρόν στη Γαλλία. Αποτέλεσε το τελευταίο οχυρό που κράτησε όρθια τη χώρα, όταν αυτή απειλήθηκε από τον λαϊκισμό της άκρας αριστεράς.

Η ΝΔ έχει μέλλον μέσα στις ευρωπαϊκές ράγες που την έβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Κι έχει αξία οι φίλοι και τα μέλη της να θυμούνται κάθε χρόνο τι έλεγε ο ιδρυτής του κόμματός τους. Και το ίδιο το κόμμα μπορεί να εκδώσει τους λόγους του. Όλοι έχουν κάτι να μάθουν σχετικά. Και κυρίως όσοι νομίζουν ότι με όχημα τη ΝΔ μπορούν να αλιεύουν ψήφους και καριέρες στα ακροδεξιά…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]