Θρίαμβος της ανοιχτής κοινωνίας και των αγορών

Ένας θρίαμβος της ανοιχτής κοινωνίας και της οικονομίας των αγορών. Έτσι περιγράφεται η ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου για τον κορονοϊό λίγους μήνες μόλις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Όλη η ιστορία του πρώτου εμβολίου διδάσκει γιατί δεν νοείται καπιταλιστικό σύστημα χωρίς ανοιχτή κοινωνία και γιατί οι κοινωνίες ευημερούν με το καπιταλιστικό σύστημα.

Τα βιογραφικά και το προφίλ των επικεφαλής των εταιρειών Pfizer και BioNtech μιλούν από μόνα τους. Ένας Έλληνας Εβραίος και δύο παιδιά Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, ο γεννημένος στην Τουρκία  Ουγούρ Σαχίν, γιός εργάτη της Ford και η γεννημένη στη Γερμανία σύζυγός του Özlem Türeci ως επικεφαλής των εταιρειών τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσέφεραν πρώτοι αυτοί στην ανθρωπότητα την ελπίδα. 

Η Γερμανία είναι μια χώρα που δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα στη μετανάστευση και έπεσε με τα μούτρα στην ενσωμάτωσή προσφύγων και μεταναστών δίνοντας στους ίδιους και κυρίως στα παιδιά τους την ευκαιρία της ζωής τους μέσω της εκπαίδευσης. Την ίδια ακριβώς πολιτική εφάρμοσε και με το τελευταίο κύμα μεταναστών, αυτό του 2015. Ο διεθνής Τύπος δημοσιεύει διαρκώς ρεπορτάζ για το εάν και πως ενσωματώνονται τα τελευταία μεταναστευτικά ρεύματα στη Γερμανία.

Στη Γερμανία που την κυβερνά συντηρητικός συνασπισμός δεν περνάει από το μυαλό κανενός όποιο παιδί πατάει το πόδι του στη χώρα να μην πηγαίνει αμέσως στο σχολείο και οι γονείς του να μην μαθαίνουν τα Γερμανικά.

Ας συγκρίνουμε λίγο τη χώρα μας που καμώνεται ότι συζητάει τα αυτονόητα και δεν έχει σπεύσει, πριν ακόμα δώσει ένα πιάτο φαγητό που λέει ο λόγος, να διδάξει, υποχρεωτικά, στους νεοφερμένους τα Ελληνικά και σε δεύτερο χρόνο μια τέχνη αφού το ελληνικό κράτος γνωρίζει πολύ καλά ότι στις βιομηχανίες που έχουν απομείνει στη χώρα λείπουν οι εργάτες να που γνωρίζουν τα στοιχειώδη.

Υπάρχει μια ακόμα, εξίσου συναρπαστική πτυχή στην ιστορία της ανάπτυξης του πρώτου εμβολίου για τον κορονοϊό. Είναι προϊόν του καπιταλισμού και της ελεύθερης οικονομίας των αγορών.

Χθεσινό ρεπορτάζ του Bloomberg αποδεικνύει με στοιχεία ότι οι δύο εταιρείες, η Pfizer και η BioNtech, ανέπτυξαν το εμβόλιο με ίδιους πόρους και με ελάχιστη βοήθεια από το κράτος.

Μάλιστα ο κ.Μπουρλά, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS και την εκπομπή “Face the Nation” εξήγησε ότι ήταν στρατηγική της εταιρείας του να μην προχωρήσει την έρευνα του εμβολίου με χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία των ερευνητών.

Το έχουμε γράψει πολλές φορές: η φαρμακοβιομηχανία είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα γιατί ο καπιταλισμός λειτουργεί και η ανακάλυψη του εμβολίου το απέδειξε για μια ακόμα φορά.

Φυσικά και το καπιταλιστικό σύστημα διέρχεται μια μεγάλη κρίση, φυσικά και παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα τη συζήτηση για τον συμπεριληπτικό καπιταλισμό (inclusive capitalism) που αναγνωρίζει την ανάγκη να περιοριστούν οι ανισότητες και να περιοριστεί η δράση του παγκοσμιοποιημένου κερδοσκοπικού κεφαλαίου, όμως η αρχή παραμένει.

Η πρόοδος και η ευημερία περνάει μέσα από τις αγορές.

Στον 21ο αιώνα δεν νοείται υγιές καπιταλιστικό σύστημα χωρίς την ανοιχτή κοινωνία και η ανοιχτή κοινωνία δεν μπορεί να παράγει πλούτο χωρίς τον καπιταλισμό. Οτιδήποτε άλλο ακούμε και διαβάζουμε στα δεξιά και τ’ αριστερά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.