Θέλω ατελείωτη γραφειοκρατία

Αναπολώ την εποχή που έπαιρνα ένα μάτσο χαρτιά, στηνόμουν σε τρεις σειρές και σε δύο μέρες έκανα τη δουλειά μου. Δούλευαν οι σφραγίδες. Ο κτύπος τους αντηχούσε δυνατά στα ξύλινα γραφεία, θυμίζοντας την ισχύ της εξουσίας. «Επόμενος παρακαλώ», έλεγε ο βλοσυρός υπάλληλος. Πάμε στην επόμενη ουρά! Σήμερα; Δεν γίνονται ακόμη όλα ηλεκτρονικά και για να κλείσεις ένα ραντεβού με δημόσια υπηρεσία είναι άθλος. Μιλάμε για μία τρισάθλια κατάσταση. 

Όταν το υπουργείο Εσωτερικών έπρεπε να βρίσκει τρόπους να μειώσει τη γραφειοκρατία, έφτιαχνε προγράμματα για να μοιράζει λεφτά στους δήμους. Να μην τα ρίχνουμε όλα στους προηγούμενους! Ναι μεν η Πανδημία, αλλά δεν φταίει για όλα. Ακόμη και σε περιπτώσεις που τα πράγματα θα μπορούσαν να απλοποιηθούν, όλοι παλεύουν για να τα κάνουν πιο πολύπλοκα. 

Απλό παράδειγμα: Γράφει ο γιατρός μου με άυλη συνταγογράφηση ένα φάρμακο που μπορώ να το προμηθευτώ μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Μου δίνουν οι άνθρωποι το φάρμακο, αλλά ζητούν έγγραφη βεβαίωση του γιατρού. Λες και την έγραψα εγώ τη συνταγή και όχι ο γιατρός. Στη συνέχεια μαθαίνω ότι άλλα φαρμακεία του ίδιου οργανισμού θέλουν αυτές τις βεβαιώσεις και άλλα όχι. Βρες άνθρωπο τώρα να τον αγγαρέψεις να πάει στο νοσοκομείο να βρει τον γιατρό μέσα στην τρέλα που επικρατεί στα νοσοκομεία, για να σου γράψει δύο σειρές σε ένα κομμάτι χαρτί και πήγαινέ το ύστερα στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Ναι, θα πει κάποιος, αλλά θέλουν στον ΕΟΠΥΥ να είναι εξασφαλισμένοι. Πολύ ωραία! Κι επειδή ρωτώντας πάει κανείς στην πόλη, μαθαίνω μετά ότι για όλους αυτούς που θέλουν να είναι «εξασφαλισμένοι» (προφανώς την «πάτησαν» δεκάδες άλλοι πριν από εμένα), το Ψηφιακής έκανε ηλεκτρονική πλατφόρμα για να μεταβιβάζονται και αυτά τα ιατρικά σημειώματα. Αλλά για να λειτουργήσει η πλατφόρμα θέλει υπογραφές από το Υγείας. Υπογράψτε, επιτέλους, να τελειώνουμε… 

Καλά, δεν συζητάμε για όσους μπαίνουν στη δοκιμασία να αγοράσουν σπίτι, να κλείσουν ραντεβού στην  εφορία και έπειτα να κάνουν εγγραφή σε κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλακείο. Οδύσσεια! Αν ζούσε ο Όμηρος θα έγραφε τριλογία. 

Σφραγίδες! Καλύτερα σφραγίδες και ατελείωτη γραφειοκρατία τύπου ΄80 παρά αυτό που συμβαίνει. Ή αλλιώς ας στρωθούν οι υπουργοί στη δουλειά και ας προσέξουν τον πολίτη και την καθημερινότητά του. 

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]