Μην τρέφουμε ανεδαφικές προσδοκίες από την Ευρώπη

Μην τρέφουμε ανεδαφικές προσδοκίες από την Ευρώπη

Χαμηλές πρέπει να είναι προσδοκίες μας για την αλληλεγγύη της Ευρώπης απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν, αφού για πολλές χώρες διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, δηλώνει στο liberal.gr o Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες φοβούνται μην τυχόν η Τουρκία παίξει ξανά το χαρτί της αύξησης των μεταναστευτικών ροών.

Σχολιάζοντας την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά και την διαχείριση της από την Αθήνα, ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, τονίζει ότι βλάπτουν η κινδυνολογία και οι συχνές δηλώσεις από ελληνικής πλευράς, εξηγώντας ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις αρκεί να σταλεί μέσω διπλωματικών και άλλων καναλιών το μήνυμα ότι "αν η Τουρκία κάνει το λάθος να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει και εκείνη μέσα".

Όσο για την τελευταία τουρκική δήλωση περί εποικισμού της Αμμόχωστου την εντάσσει στις επιθετικές και ακραίες ενέργειες της Άγκυρας, για να εκβιάσει ανταλλάγματα, τακτική που όπως λέει, μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, ιδιαίτερα απέναντι στις ΗΠΑ.

 Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Τελευταίο επεισόδιο των τουρκικών προκλήσεων, αποτελεί η απόφαση του ψευδοκράτους για εποικισμό της Αμμόχωστου, δείγμα ότι η Τουρκία κλιμακώνει. Ποιες βλέπετε να είναι οι επόμενες κινήσεις της; 

sΣτην πραγματικότητα η Τουρκία βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς αντιμετωπίζει αρκετά ανοιχτά μέτωπα, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να εξασφαλίσει μια θέση στο ενεργειακό και γεωπολιτικό τραπέζι. Για το σκοπό αυτό προβαίνει σε ορισμένες επιθετικές, και ενίοτε ακραίες ενέργειες για να εκβιάσει ανταλλάγματα. Μέχρι στιγμή αυτή η πολιτική δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα οφέλη, ιδιαίτερα απέναντι στις ΗΠΑ. Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να προσπαθεί βάζοντας νέα θέματα στο τραπέζι. Η τελευταία τουρκική δήλωση περί εποικισμού της Αμμόχωστου κινείται σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση. Η υλοποίησή της δεν θα είναι απλή υπόθεση για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

- Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η πιθανότητα θερμού επεισοδίου είναι πάντα υπαρκτή, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής και ότι δεν θα αφήσει την Άγκυρα να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ, γεγονός όμως που συνιστά έμμεση παραδοχή ότι είναι αυτό είναι ένα από τα πιθανά σενάρια. Βλέπετε επομένως κλιμάκωση της έντασης; Και πώς μπορεί να αποτραπεί μια γεώτρηση πέριξ του Καστελόριζου, αν η Τουρκία την επιχειρήσει; 

Η Τουρκία γνωρίζει ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να μην αντιδράσει σε μια τέτοια τουρκική κίνηση. Και η Ελλάδα δεν επιθυμεί μεν την στρατιωτικοποίηση της κρίσης και την κλιμάκωση, αλλά έχει τρόπους δυναμικής αντίδρασης αν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Και το κόστος για την Τουρκία δεν θα είναι ασήμαντο σε μια περίοδο όπου έχει αρκετά ανοιχτά εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα.

Χρειάζεται, όμως, και η σωστή επικοινωνιακή διαχείριση από ελληνικής πλευράς: αποφυγή κινδυνολογίας και συχνών δηλώσεων και αποστολή μέσω διπλωματικών και άλλων διαύλων επικοινωνίας ενός αξιόπιστου μηνύματος ότι 'αν η Τουρκία κάνει το λάθος να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει και εκείνη μέσα'. Ο κ. Ερντογάν είναι αρκούντως ρεαλιστής για να αξιολογήσει σωστά το μήνυμα αυτό.

-Το "πάγωμα" των συζητήσεων εκ μέρους ΕΕ για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία, εκλαμβάνεται ως επιτυχία, ωστόσο το θέμα δεν είναι τόσο ψηλά στην ατζέντα της Άγκυρας, προκειμένου να την κάνει να διακόψει τις γεωτρήσεις. Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ είναι χαλαρή. Τι να περιμένουμε από την ΕΕ; 

Οι προσδοκίες μας θα πρέπει να είναι μάλλον περιορισμένες. Παρότι υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια για τη γενικότερη τουρκική συμπεριφορά, δεν είναι λίγες οι χώρες-μέλη της ΕΕ που δεν θέλουν να ωθήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία στα άκρα, καθώς διακυβεύονται σημαντικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των ελέγχων από τουρκικής πλευράς και αύξησης των προσφυγικών/μεταναστευτικών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα. Τέλος, οι συνέπειες τυχόν κυρώσεων θα είναι αρκετά περιορισμένες καθώς είναι σαφές ότι η Τουρκία σε αυτή τη χρονική περίοδο έτσι κι αλλιώς δεν έχει να περιμένει πολλά από την ΕΕ. 

- Αρκετοί θεωρούν ότι απέναντι σε μια τέτοια συμπεριφορά της Άγκυρας, η Ελλάδα θα έπρεπε να διακόψει τις συζητήσεις που διεξάγει για τα ΜΟΕ. Ποια η άποψη σας; 

Οι χώρες συζητούν για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ακριβώς επειδή υπάρχουν προβλήματα και διαφορές μεταξύ τους και αναζητούν τρόπους διαχείρισης της έντασης. Δεν υπάρχει φυσικά καμία εγγύηση ότι τέτοιες συζητήσεις θα έχουν καθοριστική συμβολή στις προσπάθειες μείωσης της έντασης, αλλά εφόσον υπάρχει σωστός σχεδιασμός είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουν αρνητικές συνέπειες, άρα καλό θα είναι να δοκιμαστούν.

Εξάλλου, είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνουν ανοικτοί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για να υπάρχει η δυνατότητα ανεπίσημων επαφών, καθώς και αποστολής αξιόπιστων μηνυμάτων σχετικά με τις κόκκινες γραμμές και τις προθέσεις της κάθε πλευράς.