Θα τους πάνε μέχρι τέλους! Κι έτσι πρέπει

Θα τους πάνε μέχρι τέλους! Κι έτσι πρέπει

Του Σάκη Μουμτζή

Ο Ευ.Βενιζέλος, από την στιγμή που απελευθερώθηκε από τις δουλείες που έχουν τα κομματικά καθήκοντα του, απευθύνεται πλέον στο εθνικό ακροατήριο. Ο λόγος του ξεπερνά, κατά γενικήν ομολογία, κατά πολύ τα όρια του χώρου όπου ανήκει.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2018, είπε τα παρακάτω στην Βουλή: « ...βρισκόμαστε απέναντι στο μεγαλύτερο θεσμικό σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους. Βρισκόμαστε απέναντι σε μια συνωμοσία κατά των θεμελιωδών θεσμών και αρχών του πολιτεύματος... Μιλώ ακριβολογώντας.»

Στην τελευταία πρόταση των δύο μόλις λέξεων ο Ε.Βενιζέλος αφαιρεί από τον λόγο του οποιοδήποτε στοιχείο λεκτικής υπερβολής. Τα όσα είπε αποτελούν ουσιαστικά την θεωρητική τεκμηρίωση της διάπραξης του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας.

Όσοι συνωμότησαν, είχαν άγνοια κινδύνου. Γνώριζαν τι έπρατταν, γνώριζαν εναντίον ποίων συνωμοτούσαν και κυρίως γνώριζαν τα στοιχεία που είχαν και πώς τα είχαν αποκτήσει.

Προφανώς δεν γνώριζαν πως θα ερχόταν η στιγμή που θα πλήρωναν γι΄αυτές τους τις πράξεις. Τυφλωμένοι από την εμπάθεια και το μίσος για τους πολιτικούς τους αντιπάλους, πίστεψαν πως με αυτόν τον τρόπο θα τους εξοντώσουν ηθικά και πολιτικά. Ως γνήσιοι θαυμαστές του Μαδούρο επεχείρησαν να αλλοιώσουν την μορφή του πολιτεύματος καταλύοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στις λειτουργίες της.

Οι καταγγελίες γι΄αυτήν την παρέμβαση είναι πολλές και, κυρίως, επώνυμες. Θα αποτελέσουν ισχυρές μαρτυρίες δικονομικού χαρακτήρα, όταν θα έρθει η ώρα.

Αλλά κυρίως αυτό που χαρακτηρίζει την υπόθεση Νovartis και την άγνοια κινδύνου των συνωμοτών, είναι η αταλάντευτη θέληση των θυμάτων να ζητήσουν την πλήρη δικαίωση τους και την τιμωρία των συνωμοτών. Και τα θύματα δεν είναι τυχαία πρόσωπα. Μεταξύ αυτών και ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Α. Σαμαράς, που urbi et orbi διακηρύσσει πως «θα τους πάει μέχρι τέλους».

Όμως αυτή η συνωμοσία απέδειξε και κάτι άλλο. Απέδειξε πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ—η παρέα του Μαξίμου—όσες μεταμορφώσεις και να επιχειρήσει, δεν αλλάζει. Παραμένει μια ομάδα που παράγει έναν λόγο διχαστικό, με τον οποίον συντηρείται.

Οι προσπάθειες που καταβάλλει για να πείσει τους πολίτες πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ένα κόμμα μετριοπαθές, προσκρούουν κάποια στιγμή στον σκληρό πυρήνα της, και αναδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο αυτής της ηγετικής ομάδας.

Όσοι περίμεναν και περιμένουν πως ο Τσίπρας θα συμπεριφερθεί όπως ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς, δηλαδή θα δώσει έναν έντιμο πολιτικό αγώνα και στην συνέχεια θα παραδώσει την εξουσία, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Ελπίζω η συνωμοσία της Novartis να τους οδηγήσει στην αναθεώρηση αυτής της άποψης τους.

Απέναντι στην απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος, τα κόμματα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου οφείλουν να προστατεύσουν την δημοκρατική ομαλότητα. Οφείλουν να διαχωρίσουν την ομάδα του Μαξίμου από τους απλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αυτή πλέον αποκομμένη να βιώσει τις στιγμές της συντριβής και της τιμωρίας.

Γιατί για την παρεούλα του Μαξίμου, και τα ενεργούμενα της, η τιμωρία θα έρθει.