Θα καούμε από τις βλακώδεις φωτιές

Εξηνταπεντάρης plus, συνταξιούχος, όχι απαραίτητα αγρότης αλλά κάτοικος της υπαίθρου, πάει στο καφενείο, δε διαβάζει site, ακούει τσάμικα και λαϊκά στο ραδιόφωνο, βλέπει νωρίς το πρωί Γ. Αυτιά και Γ. Παπαδάκη, πάει στην εκκλησία και βάζει φωτιές.

Φωτιές στο χωραφάκι, μικρότερο ή μεγαλύτερο για να κάψει τα μεγάλα κλαδιά που έσπασαν από τη φετινή βαρυχειμωνιά και δεν έχει τι να τα κάνει.  Ένα αναπτηράκι θα κάνει εύκολα τη δουλειά που δεν μπορούν να κάνουν τα χέρια του. Δεν έχει ούτε κουβά νερό δίπλα του σε περίπτωση που η φωτιά δεν τον υπακούσει απολύτως.

Αυτό είναι το προφίλ των δραστών των εμπρησμών εξ’ αμελείας που έχουν σημάνει συναγερμό στην πυροσβεστική Υπηρεσία πριν καλά - καλά τελειώσει η άνοιξη. Ο όλεθρος στο Μάτι ξεκίνησε από έναν τέτοιο εμπρηστή όπως έδειξε η επίγεια έρευνα και όχι οι δορυφόροι των κ. Παππά και Τζανακόπουλου.

Τετρακόσιες φωτιές ξέσπασαν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, 60 κατά μέσο όρο την ημέρα. Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα άρχισαν τις κοστοβόρες βόλτες στην περιφέρεια και στα νησιά για να σβήνουν φωτιές που αρχίζουν βλακωδώς από τα χωραφάκια.

Στις μέρες που απομένουν μέχρι να τελειώσει ο Απρίλιος και να ξεκινήσει επισήμως η αντιπυρική περίοδος για να  απαγορευτούν – θεωρητικά - αυτού του είδους οι εργασίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία τρέμει. Υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να ζητηθεί αυστηροποίηση των ποινών για τις φωτιές που ξεπηδάνε (και) από τους... αμέριμνους.

Ζήσε Μάη μου ή μαύρε μου κατά το ορθότερο.

Βρίσκω σαφώς πιο έξυπνη την ιδέα που είχαν στην Πυροσβεστική, να παρακαλέσουν τις Μητροπόλεις να συμπεριλάβουν οι παπάδες στο κυριακάτικο κήρυγμα τους μια παράκληση και ενημέρωση για το πως μπορεί να καεί το σύμπαν και άνθρωποι μαζί από ένα ξεροχώραφο.

Αν βάλουμε στη «μάχη» αποτροπής και τους απόλυτους influencers αυτών των ηλικιών, Γ.Αυτιά και Γ. Παπαδάκη μπορεί να αποφύγουμε πολλές από τις βλακώδεις, αλλά καταστροφικές φωτιές διότι  κινδυνεύουμε να φτάσουμε στην περίοδο υψηλού κινδύνου έχοντας εξαντλήσει το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την τύχη μας.

Χρειάζεται κανονική επιστράτευση και μια μεγάλη ενημερωτική καμπάνια. Τα παλιά τηλεοπτικά σποτάκια  που αρχίζουν να παίζουν κάπου τον 15αύγουστο, μεταμεσονύκτιες ώρες λόγω έλλειψης διαφημίσεων, δεν αρκούν.  Η ενεργοποίηση και η δικτύωση των εθελοντών προστασίας των δασών δεν έχει προχωρήσει. Δήμοι σε περιοχές με πολύ πράσινο, ακόμα και εντός των αστικών ιστών δείχνουν ασυγχώρητη μακαριότητα.

Πράττει σοφά ο αρμόδιος για την πολιτική προστασία, υπουργός όταν υπερτονίζει πως όσα εναέρια μέσα και να διαθέτουμε, στο τέλος της μέρας αυτοί που σβήνουν τις φωτιές είναι οι άνθρωποι, πυροσβέστες, εθελοντές, δασοκομάντος που μπαίνουν μέσα στα πύρινα μέτωπα. Αλλά αυτοί χρειάζονται και σχέδια και μέσα.

Αργούμε. Και θα φτάσουμε Ιούλιο και Αύγουστο να κλαίμε πάλι. Οι μισοί με κατάρες κατά των  «πρακτόρων»  που καίνε τη «καημένη Ελλαδίτσα μας»  και οι άλλοι μισοί κατά της κυβέρνησης επειδή έστειλε όπλα στην Ουκρανία και ο Πούτιν για να… μας τιμωρήσει δε μας «έδωσε»  φέτος το θηριώδες αεροσκάφος Beriev.