ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Β. Σουφλής (Lightsource Bp) στο Liberal: Θα επενδύσουμε πάνω από 500 εκατ. στην Ελλάδα – Ανερχόμενη η αγορά ενέργειας

Θα επενδύσουμε πάνω από 500 εκατ. στην Ελλάδα – Ανερχόμενη η αγορά ενέργειας

Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ στην πλήρη λειτουργία τους, αρχική επένδυση 160 εκατ. ευρώ σε βάθος διετίας, μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ενέργειας και ελκυστική φιλοεπενδυτική πολιτική βλέπει ο πολυεθνικός κολοσσός Lightsource Bp στη χώρα μας, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο Βλάσιος Σουφλής, υπεύθυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη της πολυεθνικής (Responsible for the Global Expansion).

Όπως δηλώνει ο ίδιος η Ελλάδα διαθέτει μοναδικές ευκαιρίες επέκτασης και επενδύσεων για πολυεθνικές εταιρείες, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην κυβερνητική πολιτική, η οποία είναι φιλική στις επενδύσεις και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την απανθρακοποίηση και την πράσινη ενέργεια.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Κύριε Σουφλή, η επένδυση για 640MWp στην ηλιακή ενέργεια στη χώρα μας πώς προέκυψε; Γιατί επιλέξατε την Ελλάδα;

Η αγορά ηλιακής ενέργειας στην ενέργεια είναι πολύ δυνατή και η αγορά είναι πολύ ελκυστική για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας από ΑΠΕ. Επίσης το φιλόδοξο σχέδιο απανθρακοποίησης που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την κυβέρνηση και το υψηλό market price που έχει η χώρα, την καθιστούν από τις πιο ελκυστικές αγορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εταιρεία πιστεύει πως η αγορά παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα αναπτυχθεί περαιτέρω και θα σταθεροποιηθεί, επομένως θα υπάρχουν και περισσότερες επιλογές για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Όλα τα παραπάνω μας οδήγησαν στην απόφαση να μπούμε στην ελληνική αγορά.

Ποιος ο σχεδιασμός σας για τη χώρα; 

Πιστεύω πως θα ξεπεράσουμε τα 640 MW, κάτι που εξαρτάται όμως από την ωριμότητα της αγοράς τα επόμενα χρόνια, τις τιμές, τα εταιρικά PPAs και βεβαίως της ακολουθούμενης πολιτικής για τους ανεξάρτητους παραγωγούς ενέργειας. Περισσότερα για το project 640 MWp θα ξέρουμε στη συνέχεια.

Τι ύψος επενδύσεων συνεπάγονται τα παραπάνω ;

Στην πρώτη φάση του επενδυτικού μας σχεδιασμού η αρχική επένδυση είναι της τάξης των 160 εκατ.ευρώ και στο σύνολό τους οι επενδύσεις που σχεδιάζουμε στη χώρα στο τελικό τους στάδιο θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των «auctions» το CAPEX για τα πρώτα 200MWp θα γίνει μέσα στους πρώτους 24 μήνες. Ωστόσο δεν μπορούμε με ακρίβεια να υπολογίσουμε πόσα χρήματα θα επενδύσουμε στη χώρα γιατί ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που βλέπουμε στην ελληνική αγορά.

Σε αυτή τη φάση σε ποιο στάδιο βρίσκεστε σε σχέση με την επένδυσή σας;

Σήμερα σχεδιάζουμε το μέλλον στη χώρα και συγκροτούμε την ομάδα της Lightsource bp στην Ελλάδα. Αυτή η ομάδα θα διερευνήσει τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς ενέργειας και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την εταιρεία. Επίσης εργαζόμαστε με τον εταίρο μας Kiefer TEK στο project που ήδη έχουμε ανακοινώσει.