Θα απαγορεύσει η Κίνα την «εξόρυξη» των bitcoins;

Θα απαγορεύσει η Κίνα την «εξόρυξη» των bitcoins;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

“Πως είναι δυνατόν εσείς ένας φιλελεύθερος που έχετε μελετήσει τον Χάγιεκ, να είσαστε κατά των εναλλακτικών νομισμάτων και του bitcoin”, με ρώτησε προ ημερών φίλος του φιλελεύθερου χώρου. “Μα φυσικά, γιατί το αντιμετωπίζω ως επενδυτικό προϊόν και ως τέτοιο το αναλύω”, ήταν η απάντηση μου.

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο bitcoin, μέσα από την επενδυτική οπτική. Δηλαδή, για το αν και κατά πόσο, τα κρυπτονομίσματα αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες, πότε και σε ποιες τιμές. Έχουμε αναλύσει εκτενώς τις συνθήκες της αδιαφάνειας, της απουσίας ρύθμισης και των συστημικών κινδύνων, στο χώρο των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων. Συνθήκες που καθιστούν για όλους τους παραδοσιακούς επενδυτές, αποτρεπτική την ενασχόληση με το συγκεκριμένο επενδυτικό εργαλείο.

Ένα επιπλέον στοιχείο σύντομα έρχεται να ενταχθεί ως μια νέα μεταβλητή στο οικοσύστημα του bitcoin. Είναι γνωστή σε όλους η υπέρτατη εσωτερική ανάγκη του Κινεζικού κράτους, του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κινεζικής κυβέρνησης να ασκούν ασφυκτικό έλεγχο σε όλο το πλέγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κινέζων πολιτών. Έτσι σύμφωνα με το TechCrunch μετά τον σημαντικό έλεγχο τον οποίο ασκούν οι δυνάμεις ασφαλείας της Κίνας στο χώρο του διαδικτύου, αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο και μια ακόμα δραστηριότητα στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. To Techcrunch εξειδικεύεται στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και του blockchain. Ως επόμενο βήμα έχει προταθεί στην Κινεζική κυβέρνηση η απαγόρευση της “εξόρυξης” bitcoin.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Κινεζική NDRC, δηλαδή η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, καταρτίζει έναν πίνακα με τις δραστηριότητες και τις επιχειρήσεις που θεωρεί πως πρέπει να περιοριστούν ή να καταργηθούν, αφού χαρακτηρισθούν ως ανασφαλείς, ως επικίνδυνες, ως παράνομες και ως βλαπτικές για την κοινωνία, τα ήθη και το περιβάλλον. Έτσι μετά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πλέον ελέγχονται ασφυκτικά στην Κίνα, έφτασε η στιγμή που η “εξόρυξη” bitcoin θα είναι σύντομα παράνομη.

Η εξόρυξη bitcoin, είναι ουσιαστικά η ανταμοιβή που προσφέρεται από την κοινότητα των διαδικασιών του blockchain, προς όλους όσους παρέχουν την ισχύ της επεξεργασίας των υπολογισμών τους, σε αυτό το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης και συναλλαγών. Διάσπαρτοι υπολογιστές σε όλον τον κόσμο, βάζουν ουσιαστικά μια “αμφιμονοσήμαντη χρονοσφραγίδα” στην αλυσίδα των διαδοχικών συναλλαγών, έτσι ώστε κάθε συναλλαγή να αρχειοθετείται με ένα και μοναδικό διακριτό χαρακτηριστικό τρόπο. Όπως επιτάσσει η τεχνολογία blockchain, οι υπολογιστές στο δίκτυο του Bitcoin πραγματοποιούν συνεχείς μαθηματικούς υπολογισμούς και ανταγωνίζονται μεταξύ τους προκειμένου να έχουν την ευκαιρία, μία φορά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν το επόμενο «μπλοκ» στην αλυσίδα των συναλλαγών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα προσπαθεί να ελέγξει το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (The People's Bank of China - PBoC), μαζί με άλλες κεντρικές ρυθμιστικές χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές απαγόρευσαν τις δημόσιες προσφορές νέων κρυπτονομισμάτων, των γνωστών και ως ICOs. Αργότερα οι ρυθμιστικές αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία των πλατφορμών συναλλαγών των κρυπτονομισμάτων. Σήμερα, με αφορμή το υψηλό ενεργειακό που απαιτείται για την λειτουργία αυτών των δικτύων Η/Υ για την υποστήριξη της τεχνολογίας blockchain, η Κινεζική κυβέρνηση αποπειράται για μια ακόμη φορά να ελέγξει μια ακόμα δραστηριότητα του αποκεντρωποιημένου και μη ελεγχόμενου κόσμου των κρυπτονομισμάτων.

Βραχυπρόθεσμα αυτό σημαίνει, πως η “εξόρυξη bitcoin” θα είναι πιο επικερδής για όσους δραστηριοποιούνται σε αυτήν σε άλλες χώρες. Μακροπρόθεσμα αυτό σημαίνει πως το υπάρχουν χρηματοοικονομικό σύστημα, θα συνεχίσει την μάχη κατά των δραστηριοτήτων, που περνάνε κάτω από το ραντάρ των ρυθμιστικών αρχών, των αρχών ασφαλείας με ο'τι σημαίνει αυτό για την πορεία των τιμών των κρυπτονομισμάτων και την αξιοπιστία, την διαφάνεια και την ασφάλεια του συστήματος των συναλλαγών του.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.