8ος χρόνος, ημέρα 2477η
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Θ. Μαυρίδης

Έμειναν με τον μουτζούρη στο χέρι και δεν βγάζουν άχνα…

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, 00:00
Αυτό που έχει συμβεί στα κρυπτονομίσματα δεν έχει προηγούμενο. Περιουσίες εξαφανίστηκαν σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Λες και άνοιξε μια μεγάλη μαύρη τρύπα και απορρόφησε μέσα της τα πάντα. Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν άνοιξε μύτη. Σαν να μην συνέβη. Θα είχαν χαθεί τρισεκατομμύρια σε μετοχές ή σε ομόλογα και δεν θα είχε ακουστεί κιχ; Αυτοί που χάσανε χρήματα δεν αισθάνονται μέσα τους μια ιερή αγανάκτηση;
Έμειναν με τον μουτζούρη στο χέρι και δεν βγάζουν άχνα…

Ένας χάρτης με μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, 00:00
Ο χάρτης που θέλει το μισό και πλέον Αιγαίο να είναι τμήμα της τουρκικής επικράτειας κρύβει περισσότερα πράγματα απ' ότι φαίνεται αρχικά. Ο δρόμος που έχουν επιλέξει οι Τούρκοι είναι χωρίς επιστροφή και οδηγεί σε σύγκρουση. Δεν ξέρουμε μόνο το πότε θα συμβεί. Αλλά ξέρουμε ότι είναι ήδη δύσκολο να πείσει κανείς τον μέσο Τούρκο ότι η Κρήτη είναι ελληνική! Ο τουρκικός λαός δέχεται αυτή την περίοδο μια απίστευτη πλύση εγκεφάλου.
Ένας χάρτης με μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Ένας ύφαλος στο βάθος και μετά θάλασσα γαλήνια με καλές ψαριές

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, 00:00
Η βενζίνη στα 3 ή στα 4 ευρώ; Είναι πολύ πιθανό. Πρόκειται όμως για μια κατάσταση που δεν προβλέπεται να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πιο πιθανό σενάριο για τη συνέχεια είναι εκείνο της υποχώρησης των τιμών. Είτε επειδή δεν θα υπάρχουν αγοραστές στις υψηλές τιμές, είτε επειδή θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το ενεργειακό σοκ, πάντως, έκανε ένα καλό: Η Ευρώπη αποκτά, επιτέλους, στρατηγική για την ενέργεια!
Ένας ύφαλος στο βάθος και μετά θάλασσα γαλήνια με καλές ψαριές

Εκλογικός νόμος για να βγει ισχυρή κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, 00:00
Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός δεν θα επέλεγε τις πρόωρες εκλογές, με την Τουρκία να περιμένει ευκαιρία για να αλλάξει το status στο Αιγαίο. Απόδειξη; Ο χάρτης των Γκρίζων Λύκων, που παρουσιάζει ως τουρκικό έδαφος τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Κρήτη! Αν μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα, τότε πρέπει να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση και να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος, έτσι ώστε να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.
Εκλογικός νόμος για να βγει ισχυρή κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές

Θα έπρεπε να παράγουμε ρεύμα και να το πετάμε

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, 00:00
Μπορούμε να φανταστούμε μια Ελλάδα που θα είναι αυτόνομη ενεργειακά; Χωρίς να ξοδεύει τα χρήματα που δαπανά σήμερα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Είναι η Ελλάδα που θα εκμεταλλευτεί τον αέρα, τον ήλιο και τη θάλασσα. Είναι η Ελλάδα των ΑΠΕ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εθνικό σχέδιο από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Συγνώμη! Θα έπρεπε να είναι το μεγαλύτερο εθνικό σχέδιο. Αλλά κάπου τα πράγματα «κολλάνε»;
Θα έπρεπε να παράγουμε ρεύμα και να το πετάμε

Και τώρα αλλαγή του εκλογικού νόμου!

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022, 00:00
Εκλογές στο τέλος της τετραετίας και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Επειδή η χώρα δεν έχει ανάγκη από πρόωρες εκλογές. Χρειάζεται, όμως, ισχυρές κυβερνήσεις και σταθερότητα. Καταλαβαίνουμε για ποιον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας τοποθέτησε την παγίδα της απλής αναλογικής. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η ΝΔ δεν επέστρεψε στον προηγούμενο εκλογικό νόμο, αυτόν που έκανε κυβέρνηση την ίδια αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρειάζονται ντροπές. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ψηφίσει έναν νέο εκλογικό νόμο.
Και τώρα αλλαγή του εκλογικού νόμου!

Εσείς ποιον θέλετε για πρωθυπουργό;

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, 00:00
Το ερώτημα θα τεθεί στις επόμενες εκλογές. Δεν θα ψηφίσουμε ούτε για αλλαγή, ούτε για απαλλαγή. Ποιον θέλετε για πρωθυπουργό; Τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή «άλλον»; Κι αν όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος μπορεί να είναι αυτός ο «άλλος»; Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Σωστά! Αλλά τότε μιλάμε για λύσεις έκτακτης ανάγκης. Ποιος θα θελήσει, λοιπόν, να βάλει μια χώρα σε κίνδυνο, όταν η αστάθεια είναι σήμερα η μόνη σταθερά στο διεθνές περιβάλλον;
Εσείς ποιον θέλετε για πρωθυπουργό;

To 2015, η Novartis, οι αρμοί της εξουσίας και το φιλελεύθερο κέντρο

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, 00:00
Καλοκαίρι του 2015. Οι Γερμανοί είχαν ήδη στείλει τον Αντώνη Σαμαρά στην κερκίδα. Ίσως να σκέφτηκαν ότι η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί και να αγόραζε την πρόταση Σόιμπλε για την έξοδο από το ευρώ. Την πρόταση που δεν αγόρασε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Η αριστερά ήρθε, αλλά το σενάριο δεν βγήκε. Οι Αμερικανοί, πιο έμπειροι, δεν ήθελαν να δουν την Ελλάδα να πέφτει στην αγκαλιά της Μόσχας. Το είχαν δει το έργο…
To 2015, η Novartis, οι αρμοί της εξουσίας και το φιλελεύθερο κέντρο

Ο Ταγίπ Ερντογάν και οι άλλοι…

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, 00:00
Οι ηγέτες κάποια στιγμή αποχωρούν. Στα δημοκρατικά καθεστώτα χάνουν τις εκλογές. Όλοι κάποια στιγμή χάνουν… Στα απολυταρχικά καθεστώτα, όπως η Τουρκία και η Ρωσία, εκείνο που συνήθως χωρίζει τον ηγέτη από την καρέκλα του είναι ο θάνατος. Οι εκλογές είναι κι αυτή μία πιθανότητα, όχι όμως ο κανόνας. Ας πούμε, λοιπόν, ότι φεύγει αύριο από την εξουσία ο Ερντογάν. Πόσες είναι οι πιθανότητες να καλυτερεύσουν οι σχέσεις με την Ελλάδα;
Ο Ταγίπ Ερντογάν και οι άλλοι…

Όταν το αίμα κυλάει άφθονο στον δρόμο

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022, 00:00
Για περισσότερα από δέκα χρόνια οι επενδυτές έχουν ξεχάσει τι πάει να πει χρηματιστηριακή κρίση. Τι σημαίνει να ρέει άφθονο το αίμα στους δρόμους και να μην τολμάει κανείς να αγοράσει, επειδή είναι πραγματικά σοκαρισμένος από τη βία που εξελίσσεται γύρω του, Ε λοιπόν, αυτό δεν το έχουμε δει ακόμη. Δεν είδαμε τις οθόνες να κοκκινίζουν. Δεν είδαμε την απόγνωση στο βλέμμα των ανθρώπων. Ή αλλιώς, ακόμη δεν έχουμε δει το παραμικρό!
Όταν το αίμα κυλάει άφθονο στον δρόμο

Ποντάρω στο τέλος της τετραετίας!

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, 00:00
Αν χρειαζότανε να βάλω στοίχημα για το πότε θα γίνουν εκλογές, δεν θα τολμούσα να τοποθετήσω τα χρήματά μου στην επιλογή για το Φθινόπωρο. Θα πόνταρα στο τέλος της τετραετίας. Και μη πει κανείς ότι αλλιώς θα έχουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει αντιπολίτευση και τέτοιο είδος δεν υπάρχει σε αυτά τα μέρη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ.
Ποντάρω στο τέλος της τετραετίας!

Έρχεται το δελτίο!

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022, 00:00
Από τη στιγμή που είναι αδύνατον να επιβάλλει κανείς πλαφόν στην τιμή που πουλάνε οι Ρώσοι το φυσικό αέριο, το επόμενο βήμα είναι το πλαφόν και κυρίως στα νοικοκυριά. Ετοιμαστείτε για πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως θέρμανση για δύο ή τρεις ώρες την ημέρα! Και το ίδιο θα συμβεί και με άλλα προϊόντα. Ο πόλεμος στην Ευρώπη μόλις έχει ξεκινήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγάλος στόχος των Πουτινιστών.
Έρχεται το δελτίο!

Αυτή τη φορά δεν είναι σαν τις άλλες. Είναι πολύ χειρότερα!

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, 00:00
Η πιο συνηθισμένη ατάκα στις χρηματιστηριακές φούσκες είναι η ακόλουθη: «Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά». Και μία ακόμη: «Έχουν αλλάξει οι θεωρίες της Οικονομίας και δεν τις καταλαβαίνετε». Ε λοιπόν, οι νόμοι της φυσικής εξακολουθούν να ισχύουν και όλες οι μεγάλες απάτες έχουν την ίδια κατάληξη: Οι πολλοί αφελείς κάνουν υπερωρίες για να αναπληρώσουν τις ζημιές τους, οι οποίες και χρηματοδότησαν τον ακριβό τρόπο ζωής των λίγων επιτήδειων.
Αυτή τη φορά δεν είναι σαν τις άλλες. Είναι πολύ χειρότερα!

Μπορεί η Ρωσία να προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα;

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, 00:00
Είδαμε τι συνέβη στην Βουλγαρία. Οι μακροχρόνιες «επενδύσεις» της Ρωσίας στην Βουλγαρία «έπιασαν τόπο». Στην Ελλάδα; Δεν πρόκειται για ίδιες περιπτώσεις, αλλά και στην Ελλάδα έχουν γίνει σοβαρές «επενδύσεις». Η Μόσχα θα ήθελε, όπως και η Άγκυρα, να ξεσπάσει τώρα μία πολιτική κρίση στην Αθήνα, όπως και στην Σόφια. Είναι δύσκολο! Τουλάχιστον όσο η κεντροδεξιά έχει ισχυρή ηγεσία! Διότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Άλλωστε, ο πιο επικίνδυνος θύλακας του φιλορωσικού κόμματος βρίσκεται στην κεντροδεξιά.
Μπορεί η Ρωσία να προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα;

Οι εκλογές, ο Ερντογάν και η συναίνεση Κυριάκου και Αλέξη

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, 00:00
Ποιο θα ήταν σήμερα το καλύτερο δώρο για τον Ερντογάν; Μία περίοδος πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές του να κερδίσει κάτι στο πεδίο. Διότι οι κρίσεις χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και αυτές δεν μπορούν να τις πάρουν υπηρεσιακοί παράγοντες. Μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών θα υπάρξει κενό εξουσίας. Πώς θα γίνουν, λοιπόν, εκλογές το Φθινόπωρο με αυτό το δεδομένο; Ποιος θα πάρει αυτό το ρίσκο;
Οι εκλογές, ο Ερντογάν και η συναίνεση Κυριάκου και Αλέξη

Ποιες ψήφους θα χρειαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, 00:00
Μην βιαστείτε να χαρακτηρίσετε ανόητη την ερώτηση για το ποιες ψήφους χρειάζεται ένας πολιτικός. Πέραν του προφανούς «όλες», στην περίπτωσή μας η πραγματική ερώτηση είναι προς ποια κατεύθυνση θα χρειαστεί να στρέψει την προσοχή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προς το κέντρο ή προς τα δεξιά; Αν ήσασταν εσείς ο (η) αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας που θα ποντάρατε τις μάρκες σας; Θα πείτε ότι στα κόμματα διαβάζουν δημοσκοπήσεις και δεν χρειάζεται έτσι να «τζογάρουν». Σωστό κι αυτό!
Ποιες ψήφους θα χρειαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι φοβάται η Τουρκία;

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, 00:00
Όταν ακούμε από τους εξ ανατολών γείτονές μας ότι η Ελλάδα πρόκειται να… επιτεθεί στην Τουρκία, ψάχνουμε να δούμε πού βρίσκεται η παγίδα. Ακριβώς επειδή είναι μακριά και έξω από την κουλτούρα μας ο βομβαρδισμός πόλεων άλλων κρατών. Κάτι άλλο προσπαθούν να μας πουν οι φίλοι μας οι Τούρκοι. Πρέπει να εννοούν ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο δύσκολη είναι η «δουλειά» για τη δική τους στρατιά του Αιγαίου.
Τι φοβάται η Τουρκία;

Δύο πράγματα που πρέπει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, 00:00
Κέρδισε, λέει, η Αριστερά για πρώτη φορά στην Κολομβία. Και; Αυτό τι σημαίνει; Ότι οι ηττημένοι κατά κράτος κομμουνιστές επιστρέφουν; Σε αυτό επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας; Δεν μας προκαλεί εντύπωση. Ο μύθος της Αριστεράς πρέπει με κάποιον τρόπο να διατηρηθεί. Και όταν δεν έχει κανείς προτάσεις για τα σύγχρονα προβλήματα, είναι υποχρεωμένος να δημιουργεί μύθους. Το 2015 ήταν η Βενεζουέλα, το 2022 είναι η Κολομβία. Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι Νότια Αμερική…
Δύο πράγματα που πρέπει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κανένας, ο μεγάλος αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, 00:00
Οι κυβερνήσεις ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Αυτή είναι η μοίρα τους. Δεν υπάρχουν αιώνιοι πρωθυπουργοί. Υπάρχουν όμως καλοί και κακοί πρωθυπουργοί. Χωρίς και πάλι αυτό να σημαίνει ότι ένας καλός πρωθυπουργός κερδίζει αυτοδίκαια μια νέα θητεία. Άλλωστε δεν είναι αυτό το ζητούμενο ή δεν πρέπει να είναι. Αλλά να μένει στο τέλος και κάτι πίσω. Αυτό θα είναι και το ερώτημα του κ. Μητσοτάκη προς τους πολίτες στις εκλογές! Έγινε δουλειά;
Κανένας, ο μεγάλος αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετρητά, ο βασιλιάς στην κρίση

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, 00:00
Κρατήστε μετρητά, εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που θα σας προσφέρει η αγορά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά θα δώσει ευκαιρίες και ότι όλο αυτό που έχει ξεκινήσει βρίσκεται μόλις στην αρχή του. Εκτός κι αν! Εκτός κι αν τελειώσει αύριο ο πόλεμος στην Ουκρανία, αν εξαφανιστεί ο πληθωρισμός και οι Αμερικανοί αφήσουν χώρο για να αναπνεύσουν και οι Κινέζοι. Δηλαδή, τζίφος! Οπότε, άμυνα, το κεφάλι κάτω και τα χέρια σφικτά στις τσέπες.
Μετρητά, ο βασιλιάς στην κρίση