8ος χρόνος, ημέρα 2394η
Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

Θ. Μαυρίδης

Η θύελλα στις αγορές μας απειλεί όλους…

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, 00:00
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των τελευταίων ετών ήταν η υπερβάλλουσα ρευστότητα στο σύστημα, η οποία και τροφοδότησε μεγάλα επιχειρηματικά deals σε τιμές που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε νωρίτερα. Αν έχουμε εισέλθει στον αστερισμό της Αρκούδας, τότε τα χρήματα αυτά θα πρέπει να τα ξεχάσουμε και μαζί τους την ευφορία που έφερναν στις αγορές. Θα πρέπει με άλλα λόγια να αναθεωρήσουμε όλα όσα μάθαμε τα τελευταία χρόνια για τις αποτιμήσεις σε μετοχές, αλλά και ακίνητα.
Η θύελλα στις αγορές μας απειλεί όλους…

Ποιος θα διαταράξει τις πολιτικές ισορροπίες;

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, 00:00
Αν αυτός ο πόλεμος διαρκέσει, η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Δεν μπορούμε να αντέξουμε τέτοιες τιμές στην ενέργεια και πέρα από το καλοκαίρι. Η συνέχιση του πολέμου θα φέρει, ακόμη, μεγάλη αναστάτωση στη γειτονιά μας, καθώς «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Και φυσικά θα δοκιμάσει πολλαπλώς τις αντοχές της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έρχονται δύσκολες μέρες. Η χώρα εισέρχεται σε αυτή τη συγκυρία σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ό,τι χειρότερο! 
Ποιος θα διαταράξει τις πολιτικές ισορροπίες;

Αν ήμουν ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Νίκος Ανδρουλάκης

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, 00:00
Εκατομμύρια Έλληνες ένιωσαν υπερήφανοι την ώρα της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην κοινή συνεδρίαση της Αμερικανικής Γερουσίας και του Κογκρέσου. Χτες κέρδισε η χώρα. Αν ήμουν ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έστελνα ένα σύντομο μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: «Σήμερα ήσασταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας». Θα προσπαθούσα να «βρίσκομαι» και εγώ στην εικόνα του πρωθυπουργού, την ώρα που μιλάει την ελληνική σε άπταιστα αγγλικά μπροστά στους εκπροσώπους του πιο ισχυρού Έθνους του πλανήτη.
Αν ήμουν ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Νίκος Ανδρουλάκης

Terra Luna ή αλλιώς πώς μπορείς να χάσεις 80 εκατομμύρια ευρώ

Τρίτη 17 Μαΐου 2022, 00:00
Την πρώτη Μαΐου ο κάτοχος 1.000.000 κρυπτονομισμάτων της Terra Luna είχε μια αξία στο χαρτοφυλάκιό του ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα, έπειτα από μόλις 15 μέρες, το χαρτοφυλάκιό του έχει υποστεί μείωση κατά 80 εκατομμύρια, παρά 223 ευρώ! Τόσα, 223 ευρώ, κόστιζε χτες σε κάποιον να αγοράσει ένα εκατομμύριο Terra Luna. Αν στο μέλλον μιλάμε για ιστορίες καταστροφής, η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού θα είναι σίγουρα από τις κορυφαίες. 
Terra Luna ή αλλιώς πώς μπορείς να χάσεις 80 εκατομμύρια ευρώ

Όταν κάτι δεν το καταλαβαίνεις δεν το ακουμπάς

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, 00:00
Πολλά πράγματα δεν μπορώ να τα καταλάβω και πιστέψτε με δεν φταίει γι αυτό η ηλικία μου. Προχτές κάποιος προσπαθούσε να με πείσει ότι τα NFT's είναι η καλύτερη επενδυτική πρόταση για την εποχή μας. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω καταλάβει ακόμη ποιο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Εκείνο που έχω κρατήσει είναι ένας ισχυρός πονοκέφαλος, όμοιος με εκείνον που έχω όταν προσπαθώ να καταλάβω τι είναι το «ορυχείο κρυπτονομισμάτων».
Όταν κάτι δεν το καταλαβαίνεις δεν το ακουμπάς

Μερικές σκέψεις για την επόμενη μέρα μας στις αγορές

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, 00:00
Το έργο σε όλες τις φούσκες είναι το ίδιο: «Αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι σαν την προηγούμενη». Και ναι, είναι τελικά αυτό που νομίζετε! Όλα τα παίγνια στηρίζονται στην αρχή της πυραμίδας. Οι τιμές εξελίσσονται ανοδικά όσο υπάρχουν πρόθυμοι για να πληρώσουν την υπεραξία των προηγούμενων. Όταν δεν υπάρχουν άλλοι νέοι «επενδυτές», τότε αποδεικνύεται ότι η πυραμίδα ήταν κτισμένη με τραπουλόχαρτα.
Μερικές σκέψεις για την επόμενη μέρα μας στις αγορές

Με αυτά τα μυαλά θα παρακαλούν τον Τσίπρα για κανένα… υπουργείο

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, 00:00
Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει προβλήματα από τα δεξιά της ή από το κέντρο; Η Ν.Δ. έχει το πρόβλημα εκεί που το είχε πάντα: Εντός των τειχών! Παρατηρείται ατελείωτη και αδικαιολόγητη γκρίνια. Οι φύλαρχοι του κόμματος δεν εκτιμούν το γεγονός ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει της αποδοχής των ψηφοφόρων και σκέφτονται τι θα συμβεί έπειτα από 4 ή 8 χρόνια. Σαν να ζουν σε έναν άλλο κόσμο, εντελώς ξεκομμένοι από τα προβλήματα του λαού.
Με αυτά τα μυαλά θα παρακαλούν τον Τσίπρα για κανένα… υπουργείο

Ένας μικρός χαμούλης μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, 00:00
Στον ενεργειακό κλάδο γίνεται ένας μικρός χαμούλης. Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη κάνει το colpo grosso με την Άνεμος της Ελλάκτωρ και το Αυστραλιανό fund Macquarie καθώς και άλλοι μεγάλοι παίκτες από το διεθνές επενδυτικό σύστημα επιχειρούν να πείσουν τον Γιώργο Περιστέρη να πουλήσει προσφέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν συμμετοχή στην Τέρνα Ενεργειακή. Στο μεταξύ έχουν προηγηθεί δεκάδες άλλες εξαγορές χωρίς αντίστοιχα να σηκωθεί τόσος θόρυβος.
Ένας μικρός χαμούλης μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ

Αναζητώντας το καλύτερο επενδυτικό καταφύγιο

Τρίτη 10 Μαΐου 2022, 00:00
Δεν μπορώ να δικαιολογήσω αυτή την υπερβολική αισιοδοξία εν μέσω πολέμου και πληθωρισμού. Η οικονομία έχει πολλούς λόγους για να αναζητήσει τα βήματά της σε χαμηλότερες αποτιμήσεις και εκείνο που χρειάζεται κάθε φορά είναι να βρίσκεται η κατάλληλη αφορμή για να επιβεβαιώνονται οι φόβοι. Μπορεί άραγε κανείς να προφυλαχτεί; Με ακίνητα και χρυσό; Ίσως! Ίσως και πάλι όχι. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι νικητές αναδεικνύονται αφού βγουν από το μαύρο κουτί. Το μαθαίνουν όλοι στο τέλος της δοκιμασίας.
Αναζητώντας το καλύτερο επενδυτικό καταφύγιο

Δεν έχει δίκιο ο πρόεδρος Αντώνης

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, 00:00
Ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία χωρίς την δεξιά δεν υπάρχει. Αλλά ποια δεξιά; Διότι δεξιά με δεξιά έχουν διαφορές. Ομοίως θα έπρεπε να αναγνωρίσει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα γινότανε άλλη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς τη γενναία συνεισφορά του κέντρου. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα κεντρώο κόμμα. Είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, το τελευταίο οχυρό απέναντι στον λαϊκισμό, η ελληνική εκδοχή του κόμματος Μακρόν.
Δεν έχει δίκιο ο πρόεδρος Αντώνης

Από την Μόσχα με αγάπη…

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, 00:00
Θα ήταν χρήσιμο να μας έλεγαν οι φίλτατοι ειρηνιστές των αποπυρηνικοποιημένων δήμων της Αττικής και των περιχώρων ποια είναι η θέση τους για τα πυρηνικά του Πούτιν. Όχι ότι αυτό έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία όταν το ραδιενεργό νέφος θα φτάνει στα σπίτια μας, αλλά θυμηθήκαμε το γελοίο του πράγματος. Κι από την άλλη πλευρά, καλό είναι να ξεκαθαρίζουμε κάπως τα πράγματα. Να ξέρουμε τι ακριβώς λέει ο καθένας, για να του το θυμίζουμε και στο μέλλον…
Από την Μόσχα με αγάπη…

Το κολλητιλίκι με τους Αμερικανούς έχει την «υπογραφή» του Αλέξη

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, 00:00
Τι θα είχε συμβεί αν ο Αλέξης Τσίπρας είχε κληθεί ως πρωθυπουργός να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής Γερουσίας και του Κογκρέσου; Τα φιλικά του μέσα θα έγραφαν διθυράμβους. Διότι η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια σημαντική διάκριση που πρώτη φορά γίνεται προς την Ελλάδα. Η πρόσκληση έγινε στο Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι παραχωρήσεις προς τους Αμερικάνους έχουν την «υπογραφή» και του Αλέξη Τσίπρα.
Το κολλητιλίκι με τους Αμερικανούς έχει την «υπογραφή» του Αλέξη

Η ρευστότητα του πολέμου και τα «κανόνια» της αγοράς

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, 00:00
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία και μόνο σταθερά: Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το ρευστό περιβάλλον των εξελίξεων στην Ουκρανία. Και είναι απορίας άξιο πως τα χρηματιστήρια «αντέχουν» ακόμη στην προοπτική του χάους. Διότι το χάος στην οικονομία δεν θα το αποφύγουμε. Και θα δούμε και «κανόνια» σίγουρα. Ή αλλιώς, οι κρίσεις και οι μεγάλες χρεοκοπίες είναι μέσα στο παιγνίδι του καπιταλισμού. Αρκεί να μην βρεθεί κανείς κάτω από το βάρος ενός ελέφαντα που καταρρέει.
Η ρευστότητα του πολέμου και τα «κανόνια» της αγοράς

Ποιος αποτελεί καλύτερη επιλογή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Τρίτη 3 Μαΐου 2022, 00:00
Το μεγάλο «όπλο» της κεντροδεξιάς είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το λένε, άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις! Το ερώτημα είναι αν όχι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε ποιος; Ποιος μπορεί να σταθεί μπροστά στον ελληνικό λαό, να κοιτάξει στα μάτια του τους συμπολίτες του και να πει ότι αποτελεί καλύτερη επιλογή από τον Κυριάκο; Κανείς! Κι αυτό το γεγονός θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια.
Ποιος αποτελεί καλύτερη επιλογή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Όσο υποχωρούμε, τόσο πιο επικίνδυνος θα γίνεται ο γείτονας

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, 00:00
Πρέπει να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό: Η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο, αν θέλει να διαφυλάξει την ειρήνη. Και την κρίσιμη ώρα θα είμαστε στο δωμάτιο εμείς, ο Θεός και η συνείδησή μας. Ναι, είμαστε εμείς που έχουμε στηρίξει πολλές φορές τη λογική των συζητήσεων με τη γειτονική μας χώρα. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε: «Κάντε δουλειές, όχι πόλεμο». Αλλά και υπέρ της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας. 
Όσο υποχωρούμε, τόσο πιο επικίνδυνος θα γίνεται ο γείτονας

Να σταματήσει το αστείο με το κράτος των Αθηνών

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, 00:00
Υποδαυλίζουν το μίσος χωρίζοντας την Ελλάδα σε βορρά και νότο. Το πιθανό αξιόποινο μπορεί να το διερευνήσει μόνο η Δικαιοσύνη. Αντικειμενικά, πάντως, υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Επειδή η Ελλάδα δεν χωρίζεται σε καντόνια και πριγκιπάτα, όπως θα ήθελαν κάποιοι. Δεν υπάρχει το κράτος των Αθηνών και το κράτος της Θεσσαλονίκης. Και η Πολιτεία οφείλει να στείλει στον πάγκο του κάθε κατεργάρη που υποστηρίζει κάτι διαφορετικό. 
Να σταματήσει το αστείο με το κράτος των Αθηνών

Γιατί η αριστερά έχει ακροατήριο στους εργαζόμενους στον τουρισμό;

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, 00:00
Ένα κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας διαμαρτύρεται επειδή δεν βρίσκει πρόθυμους νέους και νέες να εργάζονται 16 ώρες την ημέρα, να πληρώνονται «υποφερτά» και να κοιμούνται σε χώρους που θυμίζουν κοτέτσι. Αλήθεια, αναρωτιόμαστε ακόμη γιατί η αριστερά βρίσκει πρόθυμο ακροατήριο σε αυτό ειδικά το κοινό; Το κέρδος είναι θεμιτό, αλλά είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι η ηθική του καπιταλισμού. Η ηθική ξεχωρίζει τον καπιταλισμό από τα σκλαβοπάζαρα… 
Γιατί η αριστερά έχει ακροατήριο στους εργαζόμενους στον τουρισμό;

Χθες ήταν οι Βρετανοί, αύριο σίγουρα κάποιος άλλος…

Τρίτη 26 Απριλίου 2022, 00:00
Ο Μακρόν κέρδισε εύκολα την Λεπέν, αλλά για κάποιες μέρες η Ευρώπη έπιανε την αναπνοή της! Εντάξει, βγήκαμε ζωντανοί και από αυτή την δοκιμασία. Πόσες πιθανότητες, όμως, δίνουμε να κερδίζονται διαρκώς όλες οι μάχες; Δεν μπορεί, κάποια θα χαθεί! Το μέλλον της Ευρώπης είναι όμηρος της απροθυμίας ορισμένων μελών της να δώσουν ένα κομμάτι από την δική τους εθνική ανεξαρτησία, εξασφαλίζοντας το κοινό μέλλον των λαών της. Αυτό το «έργο» δεν έχει πολλές πιθανότητες για happy end!
Χθες ήταν οι Βρετανοί, αύριο σίγουρα κάποιος άλλος…

Περί νόμιμου και ηθικού

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022, 00:00
Η αγορά μας χρειάζεται κάποιου είδους ρύθμιση! Διότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν είναι αρκετό να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια. Διότι συμβαίνουν πολλά γεγονότα γύρω μας που σκανδαλίζουν τους Πιστούς και εγείρουν θέματα για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Πώς θα σας φαινότανε, για παράδειγμα, αν ένας υπουργός πρόσφερε ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του προς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας; Νόμιμο είναι. Ηθικό; Δεν υπάρχει αυτόματα θέμα ανταγωνισμού; Πολιτικό θέμα για την αντιπολίτευση;
Περί νόμιμου και ηθικού

Μήνυμα διαμαρτυρίας από έναν … «δια βιου ανορθωγραφο»!

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, 00:00
Δεν ξέρω αν ο φίλος Γ. Χειμωνάς ή Χειμώνας έχει δίκιο. Βρήκα όμως ιδιαίτερα έξυπνο τον τρόπο που επέλεξε για να το κάνει. Σηκώνει τα χέρια και διαμαρτύρεται … «ανορθώγραφα», κατά πως λέει ο ίδιος. Προφανώς, έχει δοκιμάσει όλους τους άλλους τρόπους και δεν είχε αποτέλεσμα. Ποιος θα ασχοληθεί με μία άλλη ιστορία καθημερινής τρέλας! Έχουμε συνηθίσει, δεν μας κάνουν πια εντύπωση!
Μήνυμα διαμαρτυρίας από έναν … «δια βιου ανορθωγραφο»!