Τέρμα τα ψέματα, μόνο αλήθειες

Τέρμα τα ψέματα, μόνο αλήθειες

Του Νίκου Κωστόπουλου

aΤα αποτελέσματα των Περιφερειακών, Δημοτικών και Ευρωεκλογών κατέγραψαν μια πολύ σημαντική αλήθεια: η κοινωνία αν και εξαπατάται πρόσκαιρα, τιμωρεί το ίδιο εύκολα όταν νοιώσει ότι ένας πολιτικός ή/και ένα κόμμα τον θεωρεί δεδομένο. Δεν είναι η πολιτική μια διαδικασία για «διακίνηση χαρτζιλικιών» ούτε εκβιαστικών ψευδοδιλλημάτων. Ακόμα και αυτή η μερίδα των πολιτών που έχει ανάγκη για λόγους ιδεολογικής συνέπειας, αξιακού συστήματος ή ακόμα ιστορικών καταβολών που είναι πρόθυμη να αποδεχτεί ως ένα βαθμό την κοροϊδία, το συνολικό κοινωνικό απόθεμα στο ψέμα εξαντλείται.

Για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει τώρα, ή καλύτερα από τώρα και μέχρι την 30η Ιουνίου να πείσουμε ακόμα περισσότερους ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και μπορεί να προσφέρει μια πραγματική, χρήσιμη και δίκαιη διακυβέρνηση και συγχρόνως, μπορεί να δώσει χώρο στις αξίες που αποψίλωσαν αυτοί που έκαναν την ελπίδα γιογιό για να κρατηθούν στην εξουσία με παλιά υλικά.

Δεν έχει μόνο σημασία η ηλικία, δεν έχει μόνο σημασία το φαντεζί των ιδεών. Σημασία έχει η πραγματικότητα. Το ψευτοδίλημμά για την «ώρα των πολλών» είναι μια ανοικτή μεταφαντασιακή παραδοχή των πιο σκοτεινών πρακτικών των λαϊκιστών της Μεταπολίτευσης: παραδέχεται ότι για κάποιους πρόοδος είναι η προώθηση συμφερόντων της κάστας που τους κρατά στην εξουσία. Δηλαδή βλέπουν την δημοκρατία ως ανταλλαγή συμφερόντων: ψήφισέ με για να σε πριμοδοτήσω.

Ποιος είναι ο σύγχρονος, έντιμος και καινοτόμος δρόμος στην μεταπαγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα που ζούμε; Μια δημοκρατία για όλους, που ακούει και αφουγκράζεται, που δίνει χώρο στην ανάπτυξη του καθενός, που σέβεται τον πολίτη και απευθύνεται σε εντολείς και όχι σε «δικούς μας».

Κάποιοι κατεβαίνουν στην πολιτική για να πουλήσουν τα βιβλία τους και τις αλοιφές τους, κάποιοι πάντα γυαλίζουν το εγώ τους πλασάροντας το ως ουτοπική επανάσταση και στο τέλος έρχεται η πραγματικότητα που διαλύει τις ψευδοδιακηρύξεις και θέτει τα απλά ερωτήματα: Θα έχω μέλλον; Μπορώ να κάνω οικογένεια; Θα βρω καλά αμειβόμενη εργασία με προοπτική; Θα πληρώνω λιγότερους φόρους;

Η ΝΔ έχει απαντήσεις για όλα τα παραπάνω. Και πρέπει να τις κοινοποιήσουμε, να τις παρουσιάσουμε σε όλους. Όχι για να μας ψηφίσουν κατ' ανάγκη. Αλλά γιατί πρέπει να ξέρουν. Ή για να μην ισχυρίζονται ότι δεν ήξεραν.