Τελικά δεν θα πέσει η κυβέρνηση;

Του Γιάννη Παντελάκη

«Βαθειά κρίση στη κυβέρνηση λόγω Καμμένου», φωνάζουν αρκετά συχνά μέσα ενημέρωσης με αφορμή χειρισμούς του προέδρου των ΑΝΕΛ . «Οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιούνται, κλονίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία», έγραψαν και είπαν τις προηγούμενες δυο εβδομάδες με αφορμή τη δυσώδη προσπάθεια πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Μια καλή απάντηση σε όλα αυτά ξανά- έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χθες στη Βουλή. Χειροκρότησαν τον Καμμένο πιο ζεστά και από τον Τσίπρα. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει σε καμία περίπτωση λόγω Καμμένου.

Οτιδήποτε και αν αποκαλυφθεί για την δράση του Καμμένου, ακόμα και αν δημοσιοποιηθούν στοιχεία που δεν θα επιδέχονται την παραμικρή  αμφισβήτηση, αυτό δεν θα σημαίνει απολύτως τίποτα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, ούτε καν γι αυτούς τους ελάχιστους (Φίλης, Ξυδάκης κ.α.), που εμφανίζονται να παίρνουν κατά καιρούς αποστάσεις από τους χειρισμούς Καμμένου.  Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση και η αιτία μπορεί ν αναζητηθεί στο βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015.

Το εκλογικά νικηφόρο για τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνο βράδυ, ο Καμμένος πήγε στο εκλογικό κέντρο της πλατείας Κλαυθμώνος, ανέβηκε στην εξέδρα και αγκαλιάστηκαν θερμά με τον Τσίπρα, τόσο θερμά σαν να πρόκειτο για δυο παλιούς συντρόφους που είχαν να συναντηθούν απο τα παλιά πέτρινα χρόνια. Το βίντεο εκείνης της βραδιάς έδειξε πως λίγο πριν ανέβει στην εξέδρα, τον Καμμένο τον αγκάλιαζαν και τον φίλαγαν μ'' ένα πρωτόγνωρο ενθουσιασμό εκατοντάδες οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ακροδεξιός εταίρος είχε απενοχοποιηθεί, η πολιτική όσμωση είχε ολοκληρωθεί σε απόλυτο βαθμό όπως και η βεβαιότητα πως μαζί θα πορευόντουσαν στην εξουσία για όσο μεγαλύτερο χρόνο θα ήταν αυτό εφικτό.

Τα δυο χρόνια που πέρασαν , απέδειξαν πως οι συγκυβερνήτες Τσίπρας-Καμμένος, είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην εξουσία με ο,τι και αν αυτό σημαίνει. Για την κοινωνία, την αριστερά, την ίδια την πολιτική ζωή με την διεύρυνση και παγίωση του μίγματος εθνολαϊκισμού ως τρόπου πολιτικής συμπεριφοράς και έκφρασης. Ο αυτοσκοπός παραμονής στην εξουσία τους έχει μετατρέψει στους ιδανικούς εταίρους και την κυβερνητική πλειοψηφία στην πιο αρραγή απ'' όλες στα χρόνια των μνημονίων. Ψηφίζουν τα πάντα, αποδέχονται τα πάντα με μια και μοναδική προϋπόθεση, να παραμείνουν στην πολυπόθητη εξουσία.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συζήτηση για την περιβόητη υπόθεση προσπάθειας πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν την εκτίμησή τους για το πρόσωπο του Καμμένου χαρίζοντάς του χειροκροτήματα, οι γνωστοί δυσανασχετούντες με τον Καμμένο βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ κάθισαν ήσυχοι στις γωνιές τους και ο Τσίπρας ανέλαβε να «καθαρίσει» τον Καμμένο απ'' όσες κατηγορίες είχαν ακουστεί τις προηγούμενες εβδομάδες. Θα το έκανε άλλωστε για οποιονδήποτε λόγο, ο Καμμένος είναι ο πολύτιμος εταίρος, είναι σχεδόν σύντροφος. Ο Τσίπρας, που υπερηφανεύεται ότι δίνει επιτυχημένες κοινοβουλευτικές μάχες, έδωσε μια ακόμα και στην προσπάθειά του αυτή στήριξε μεν τον κυβερνητικό εταίρο για την προσπάθεια πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ξέχασε δε, να αναφερθεί στην πολιτική χυδαιότητα αυτής της κίνησης. Να πουλάει η Ελλάδα πολεμικό υλικό σε μια χώρα που κάνει έναν από τους πιο βρώμικους πολέμους στην ιστορία εναντίον της Υεμένης και η οποία παράλληλα αποτελεί βασικό χρηματοδότη του ISIS. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά δεν σημαίνουν πια τίποτα για τον Τσίπρα, ούτε καν το ξέχασε, δεν περνάει πια από το μυαλό του...