Τέλη Σεπτεμβρίου οι υπογραφές για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας

Τέλη Σεπτεμβρίου οι υπογραφές για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας

Με απολύτως προσεκτικές κινήσεις προχωρά η προετοιμασία της κατ' ιδίαν συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής συνόδου. 

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει η συνάντηση αυτή να στείλει τα λάθος μηνύματα, ειδικά σε μία περίοδο όπου κάθε επιλογή θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως στοχευμένη. Τα διπλωματικά γραφεία των δύο ηγετών βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και η σχετική αλληλογραφία είναι συνεχής. Μέχρι την στιγμή πάντως που γράφονται αυτές οι γραμμές ουδείς γνωρίζει εάν μετά από αυτό το τετ-α-τετ θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, παρ' ότι το βασικό σενάριο είναι να υπάρξουν μόνο τηλεοπτικά πλάνα και πιθανόν ό,τι ακουστεί μόνο στα μικρόφωνα τα λεπτά της βιντεοσκόπησης. 

Άγνωστο ακόμα παραμένει κατά πόσο στην συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν θα είναι παρόντα και άλλα μέλη των δύο υπουργικών συμβουλίων, στοιχείο που εφόσον συμβεί θα προσδώσει ασφαλώς ένα άλλο χαρακτήρα. 

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι ένα σημαντικό μέρος του τετ-α-τετ θα καλυφθεί από το κομμάτι της αμυντικής συνεργασίας. Οι σχετικές προετοιμασίες έχουν αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες με τους καθ'ύλην αρμόδιους υπουργούς Άμυνας μάλιστα να συζητούν ακόμα και στο «παραπέντε» του ταξιδιού στην Κορσική, όπως θα συμβεί το απόγευμα της Τρίτης. Όποιος πάντως περιμένει ότι την Πέμπτη το μεσημέρι θα «πέσουν» και οι υπογραφές μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για τα όποια εξοπλιστικά προγράμματα, θα απογοητευθεί. 

'Οπως επιμένει καλά πληροφορημένη πηγή, δεν θα υπάρξουν υπογεγραμμένα κείμενα από τους δύο ηγέτες παρά μόνο αποφάσεις. Η ίδια πηγή σημειώνει μάλιστα ότι τα επίσημα κείμενα θα υπογραφούν πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου. 

Σημαντική λεπτομέρεια : Πιθανότατα η ημερομηνία επισημοποίησης της συμφωνίας να γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου. Εφόσον αυτή η πληροφορία επαληθευτεί τότε είναι σαφές ότι δεν θα πρόκειται για μία τυχαία επιλογή. Αντιθέτως είναι βέβαιο ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να ρίξει όλο το βάρος του στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την σίγουρα αναγκαία επίτευξη της όποιας αμυντικής συνεργασίας. 

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής ρητορικής μέσα από μία ενωμένη Ευρώπη και όχι μέσα από τον όποιο διαγκωνισμό οικονομικών συμφερόντων που αναμφίβολα ενυπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε σχέση με τους εξοπλισμούς. 

Στην ομιλία του άλλωστε το ερχόμενο  Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς στα εξοπλιστικά προγράμματα μιλώντας συγκεκριμένα για τους τρόπους ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων.