Τα ξαναζούμε όλα, μέσω μιας πιο χυδαίας έκδοσης

Τα ξαναζούμε όλα, μέσω μιας πιο χυδαίας έκδοσης

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Είναι απίστευτο το γεγονός πως τον Ιούνιο του 2019, ξαναζούμε μαζεμένα όλα όσα υποστήκαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Το οργίλο συνονθύλευμα των ετερογενών ιδεολογικών ρευμάτων, που ξεφύτρωσαν μέσα από το κίνημα των αγανακτισμένων, των μπαχαλάκηδων, των εραστών τους σταλινισμού και των εθνολαϊκίστικων κορωνών, αναχωρώντας από την εξουσία, δίνει τη τελευταία του χυδαία παράσταση.  

Πρώτα απ' όλα ανακαλύπτει και πάλι εχθρούς και αντιπάλους. Επανακάμπτει η σύγκρουση με την «οικονομική νομεκλατούρα της Ευρώπης», ξεσκεπάζονται τα «ξένα κέντρα», υποδεικνύονται οι «ξένοι δάκτυλοι», που ξαφνικά εναντιώνονται στην εκ νέου αντιμνημονιακή κωλοτούμπα. Οι «ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι», το «παλαιό κατεστημένο», o ακραίος «νεοφιλελευθερισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και οι «πολιτικές φτωχοποίησης τηw ΕΕ» ανασύρθηκαν σαν αποκριάτικες στολές από ένα θλιβερό και εγκαταλελειμμένο επαναστατικό βεστιάριο για να υποδυθούν τους ρόλους των «κακών της ιστορίας».

Όμως οι επαναστατικοί βρυχηθμοί όσων αύξησαν το χρέος στα 360 δισ., όσων υποθήκευσαν την δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, όσων συμφώνησαν τα υφεσιακά πλεονάσματα και όσων υπέγραψαν την συμφωνία των Πρεσπών , μοιάζουν περισσότερο με νιαουρίσματα χορτασμένης γάτας του καναπέ.

Η χιλιοτραγουδισμένη επωδός «γιατί, οι άλλοι ήτανε καλύτεροι», προσαρμόστηκε στα δεδομένα της αποδρομής της κυβέρνησης Τσίπρα – Παπακώστα – Θεοχαρόπουλου – Χρυσοβελώνη και μετατράπηκε σε ένα σμήνος από εφιαλτικά τιμωρητικά σενάρια, μπροστά στα οποία οι επτά πληγές του Φαραώ φαντάζουν σαν ένα παραμύθι για βρέφη.

Η μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με τον επικήδειο της κυβέρνησης Σύριζα, μάλλον πρόκειται για μια σαδιστική ομάδα εχθρών του λαού και ο αυριανός πρωθυπουργός μάλλον πρόκειται για ένα υβριδικό μείγμα Μέγκελε και Νοσφεράτου. Θα μπορούσαμε κάλλιστα για γελάμε με αυτήν την κωμωδία, όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και κρίσιμα.

Το δεύτερο που κάνει η κυβερνητική παρέα του Σύριζα, είναι να εφαρμόζει με ακρίβεια χειρουργείου, αυτά ακριβώς που έκανε τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησης της. Σύζυγοι, αδέρφια, ξαδέρφια, τέκνα, σύντροφοι, μπατζανάκηδες, κουμπάροι, διορίζονται και εξασφαλίζονται, σαν να μην υπάρχει αύριο. Ακόμα και αν θεωρηθεί πως στις αρχές του 2015 η κυβέρνηση επιθυμούσε να έχει δικούς της ανθρώπους για να την συνεπικουρούν στη διαχείριση της πολιτικής της, σήμερα αποδεικνύεται πως το μόνο που επιδιώκει, είναι να εξασφαλίσει την αυριανή ημέρα στην ομάδα αυτών των αέργων.

Γιατί θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, όλοι αυτοί να επανέλθουν στα καφενεία με τα ρακόμελα, στις συνεδριάσεις των γκρουπούσκουλων, δηλαδή στον προηγούμενο τρόπο ζωής τους. Οπότε θα είναι πολύ καλύτερο γι' αυτούς, να βρεθούν σε θέσεις απραξίας, που θα πληρώνονται από τους φορολογούμενους.

Και αν η φραστική αντιμνημονιακή κωλοτούμπα και το γιουρούσι στις θέσεις του δημοσίου, άπτονται θεμάτων πολιτικής ηθικής και συνέπειας, οι παρεμβάσεις οικονομικού χαρακτήρα της κυβέρνησης είναι πολύ πιο σοβαρές διότι ναρκοθετούν από τη πρώτη στιγμή το έργο της επόμενης κυβέρνησης. Πέραν των προβλημάτων που δημιούργησαν με τα επιδόματα και τις συντάξεις, με τις ανανεώσεις των συμβάσεων 30.000 εκπαιδευόμενων συμβασιούχων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα οδηγήσουν μαθηματικά σε δημοσιονομική εκτροπή, επενέβησαν και στην πραγματική οικονομία.

Τι έκαναν; Χάρισαν τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ, που είχαν επιδικαστεί για λαθρεμπορία. Κάλυψαν από τον κρατικό προϋπολογισμό τις υποχρεώσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, μιας κρατικής εταιρίας που για χάρη των συνδικαλιστών, βρίσκεται εδώ και χρόνια διασωληνωμένη και επιδοτούμενη από τους φορολογούμενους.

Και τέλος, ανατίναξαν όλο το επιχειρηματικό σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας και το οικονομικό κλίμα στις τάξεις των μετόχων και των θεσμικών επενδυτών, ανατρέποντας τα δεδομένα και επιβαρύνοντας τον ισολογισμό της τράπεζας, με ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Αγνοώντας μάλιστα τις θέσεις του τραπεζικού εποπτικού μηχανισμού SSM και τις εκκρεμούσες δικαστικές αποφάσεις των αξιώσεων των παλαιότερων συνταξιούχων, δημιουργώντας και εδώ δυο κατηγορίες συνταξιούχων.

Ευτυχώς από την επόμενη εβδομάδα, ο κυβερνητικός συρφετός δεν θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο και να εκμεταλλεύεται την εξουσία προς ίδιον όφελος. Θα επιστρέψει σε αυτό που γνωρίζει καλά. Στο μπάχαλο, στο πεζοδρόμιο και σε κάθε ευφάνταστη έκφραση των επαναστατικών του ονειρώξεων.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.