Τα ξαδερφάκια των τζιχαντιστών

Του Θανάση Χειμωνά

Πάει λοιπόν και ο διαβόητος Phylax. Ξυπνώντας το πρωί της Πέμπτης οι κάτοικοι του Παλαιού Φαλήρου αντίκρισαν το αμφιλεγόμενο άγαλμα να κείτεται στο έδαφος με τα φτερά του σπασμένα. Πόσο συμβολικό.

Αρχικά, όλοι πίστεψαν πως έπεσε από τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν το προηγούμενο βράδυ. Ο δήμαρχος της περιοχής, Διονύσης Χατζηδάκης, ωστόσο αποκάλυψε πως η «δουλειά» έγινε από ανθρώπινα χέρια. Καμιά δεκαπενταριά άτομα με κουκούλες (σύμφωνα με τον δήμαρχο επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα για χρυσαυγίτες) έδεσαν το άγαλμα με σκοινιά και το τράβηξαν μέχρι να καταρρεύσει. Εννοείται πως η όμορφη αυτή πράξη αλλά και γενικότερα οι αντιδράσεις που είχαν προηγηθεί δεν είχαν προκύψει επειδή το συγκεκριμένο γλυπτό ενοχλούσε αισθητικά. Οι ταλιμπάν των νοτίων προαστίων απλώς θεωρούσαν πως ο Phylax, φιλοτεχνημένος από τον καταξιωμένο γλύπτη Κωστή Γεωργίου, αποτελεί ωδή στον Σατανά!

Γκουγκλάροντας μάλιστα λιγουλάκι ανακάλυψα και ποιος δαίμονα απεικονίζει: Κάποιον Μαλτσέχ. Δυστυχώς δεν τον γνωρίζω, δεν άκουγα τα τραγούδια του.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως επικεφαλής του χριστεπώνυμου διαμαρτυρόμενου όχλου που χαλούσε τον κόσμο όλες αυτές τις μέρες δεν ήταν κάποιο στέλεχος των ΑΝΕΛ ή του Σώρρα αλλά ο «ποταμίσιος» επικεφαλής δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης, Δημήτρης Πιτούλης. Γιατί, κακά τα ψέματα, η μισαλλοδοξία δεν αποτελεί σε τούτη τη χώρα αποκλειστικότητα της Άκρας Δεξιάς και των «ψεκασμένων».

Κάποιοι θα βγουν και θα πουν πως τα σκηνικά αυτά θυμίζουν Μεσαίωνα. Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως. Στην πραγματικότητα γυρνάμε ακόμα πιο πίσω στην ιστορία φτάνοντας στο πρώτο μισό της πρώτης χιλιετίας μ.Χ. Την εποχή που στίφη ακραίων και φανατικών χριστιανών γκρέμιζαν αρχαία αγάλματα και λίντσαραν την Υπατεία.

Το έχω γράψει και άλλες φορές. Βρίσκω ιδιαίτερα διασκεδαστικό το μένος αρκετών συμπατριωτών μου απέναντι στους φανατικούς ισλαμιστές. Προφανώς, οι Έλληνες χριστιανοταλιμπάν δεν αποκεφαλίζουν «απίστους» ούτε πετάνε ομοφυλόφιλους από ταράτσες. Ο πάμπλουτος και καλοζωισμένος (σε σχέση με τους διάφορους Αφγανούς ή Σαουδάραβες) Ελληνάρας όμως που ανάμεσα στις ποτάρες του στα ψαγμένα κλαμπς πετάει κάτω και ένα άγαλμα του Σατανά, προσωπικά μου προκαλεί την ίδια αποστροφή. Ίσως και μεγαλύτερη. Οι τζιχαντιστές δρουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Τα ξαδερφάκια τους στο Ελλάντα ζουν ανάμεσα μας.