Τα σκυλιά οι Γερμανοί, ο μαρτυριάρης Βλαδίμηρος και η νέα δραχμή του Αλέξη

Τα σκυλιά οι Γερμανοί, ο μαρτυριάρης Βλαδίμηρος και η νέα δραχμή του Αλέξη

Είναι σκυλιά οι Γερμανοί; Πόσο μαρτυριάρης είναι ο Βλαδίμηρος; Τι σχέση έχει η Ελλάδα με την Αφρική; Και είναι αλήθεια -να μην βάλω τώρα τις φωνές- ότι δεν έχουμε εκτυπωτικό μηχάνημα για να τυπώσουμε δραχμές; Μιλάμε για τέτοια κατάντια; Τι διάολο σχεδίαζαν με την κατάληψη του Νομισματοκοπείου; Θα έμπαιναν μέσα και τι θα έκαναν; Θα έψηναν τυρόπιτες;

Κάπως έτσι γράφεται η Ιστορία. Ένα πρόεδρος που οι Γάλλοι δεν θέλουν να σκέφτονται καν ότι είναι ο δικός τους πρόεδρος, ο πρόεδρος Ολάντ, μιλάει σε δύο δημοσιογράφους κι εκείνοι βγάζουν βιβλίο και απειλούν να σαρώσουν όλα τα γνωστά δημοσιογραφικά βραβεία. Προς το παρόν, όμως, επιβεβαιώνουν αυτό που τόσο καιρό γνωρίζαμε: Ο Αλέξης, ο δικός μας Αλέξης, ο Αλέξης Τσίπρας πήγαινε την Ελλάδα στην δραχμή! Ήξερε που θα οδηγούσε η περήφανη διαπραγμάτευση. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ήταν ο τρελός του χωριού. Ό,τι έκανε το έκανε σε γνώση του προέδρου Αλέξη. Ο οποίος -πρόεδρος Αλέξης- ζήτησε από τον Βλαδίμηρο Πούτιν να τυπώσει δραχμές στην Μόσχα, επειδή στην Αθήνα δεν είχαμε εκτυπωτική μηχανή. Δηλαδή, έτσι και είχαμε θα ήμασταν ήδη στην δραχμή…

Διαβάζουμε προσεκτικά από τα χτεσινά ρεπορτάζ σημεία από το βιβλίο. Κρατήστε  το απόσπασμα που ακολουθεί στο αρχείο σας. Θα χρειαστεί σύντομα να το ανασύρετε.

Το κρίσιμο σημείο που αφηγούνται οι δύο συγγραφείς είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin τηλεφώνησε στον Hollande και του είπε, ωμά, ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη. Ο διάλογος που γράφουν είναι ο εξής:

Σαπέν: Αυτά τα σκυλιά, οι Γερμανοί, έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Ολάντ: Είναι ικανοί… Υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται.

Και λίγο πιο κάτω ο Ολάντ εξηγεί: «Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit. Μου το είχε πει. Με επιχειρήματα που είχαν κάποια βάση: πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί με το χρέος που έχει και ότι το καλύτερο είναι να την βγάλουν από την ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ είναι ευγενική, αλλά δέχεται πίεση από τους αμερικανούς και πίεση από τη διοίκηση του ΔΝΤ. «Είστε σκληροί με τους Αφρικανούς, γιατί όχι με την Ελλάδα;», της λένε.

Τέλος, ένα άλλο επεισόδιο υπάρχει στο βιβλίο των Davet και Llomme: το τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, το οποίο ο γάλλος πρόεδρος κατάλαβε ότι ήταν μια προειδοποίηση ότι η Ρωσία ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.

Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (…) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν».

Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας θυμίσω την συνέντευξη που μου είχε δώσει προ μηνών  ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος υποστήριζε ότι ο κ. Τσίπρας ήξερε ακριβώς τι έκανε ο κ. Βαρουφάκης.  Ένα-ένα τα κομμάτια του πάζλ μπαίνουν στην θέση τους.  Σιγά-σιγά τραβιέται η κουρτίνα και αποκαλύπτεται το μωσαϊκό που σύνθεσε μια ανεύθυνη κυβέρνηση. Το κακό είναι ότι την ίδια ώρα ξηλώνεται και το πουλόβερ της χώρας, με κίνδυνο να βρεθούμε αυτόν τον χειμώνα γυμνοί στο κρύο. Δεν θα φταίνε οι… κακοί ξένοι ούτε οι… προηγούμενοι. Η επιδείνωση της κρίσης έχει υπαίτιο. Η νέα δραχμή θα έχει στις δύο όψεις της τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρωτεργάτη της…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]