Τα σκουπίδια κρύβουν 35.000 νέες θέσεις εργασίας

Τα σκουπίδια κρύβουν 35.000 νέες θέσεις εργασίας

Του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου

Η Ελλάδα εν έτει 2016 «πνίγεται» στα σκουπίδια και στις σκοπιμότητες. Εν ενεργεία ΧΑΔΑ σε όλη την επικράτεια μεγαλώνουν κατά 10 εκ. ευρώ ετησίως, το λογαριασμό των προστίμων*  που θα πληρώσουν οι πολίτες.

Είναι πλέον εμφανείς οι συνέπειες στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στην γεωργία, στην κτηνοτροφία και στην αλιεία, αλλά και στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση ακόμη συζητάει, διαπραγματεύεται, προσπαθεί να κατασταλάξει στο τι ακριβώς θέλει! Ο κ. Τσιρώνης υπόσχεται τα πάντα σε όλους και το πρόβλημα γιγαντώνεται μεταξύ των συσκέψεων των Υπουργών κ. Φλαμπουράρη, κ. Σταθάκη, κ. Τσιρώνη, Δημάρχων, Περιφερειαρχών, εταιρειών κλπ.

Αρχικά  η Κυβέρνηση ήθελε δημόσια έργα και εργολαβίες – σήμερα θέλει ΣΔΙΤ; Θέλει τοπικές πολιτικές διαχείρισης – και ταυτόχρονα και κεντρικές; Πριν από λίγες μέρες ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, σε κοινή συνέντευξη με τον κ. Χαρίτση, Υφυπουργό αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, μας αποκάλυψε το λογαριασμό: «Το συνολικό ποσό που έχουν προϋπολογίσει οι δήμοι όλης της χώρας για τα έργα Διαχείρισης  Απορριμμάτων (πλην Πελοποννήσου) είναι της τάξης των 2,3 δις ευρώ». Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι οι προβλέψεις είναι υπερτιμολογημένες  και δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 1.5 δις, επισημαίνοντας πάντως ότι τα συνολικά κονδύλια που μπορεί να διαθέσει από το ΕΣΠΑ είναι 900 εκ. ευρώ!!! Υπενθυμίζω ότι η αρμόδια Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κα Corina Cretu έχει δηλώσει πως η Κομισιόν δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει κατά 100% επενδύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων.

Τι παρέλαβε όμως η Κυβέρνηση όταν ανέλαβε με βάση το τότε σχεδιασμό; Με την μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έχουν ήδη αναδειχθεί ανάδοχοι των σχετικών έργων στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και στους νομούς Ηλείας και Σερρών, εκ των οποίων μόνο το πρώτο έργο υπογράφηκε και είναι σε στάδιο κατασκευής.

Παράλληλα από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ προχωρούσαν, με βάση τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς, τα σχετικά έργα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Αττικής, Κέρκυρας και άλλων.

Το συνολικό κόστος για τη χώρα υπολογιζόταν μεταξύ 1,5 και 1,7 δις μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Δηλαδή το 50% (750-850 εκ ευρώ) θα επένδυε το δημόσιο και τα υπόλοιπα ο ιδιώτης!

Έτσι η διαχείριση των απορριμμάτων θα γινόταν πυλώνας ανάπτυξης:

- Θα διοχετεύονταν  άμεσα Δημόσιοι και Ιδιωτικοί πόροι ύψους 1,5 – 1,7δις στην πραγματική οικονομία.

- Θα δημιουργούνταν περίπου 10.000 – 12.000 μόνιμες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και 20.000 – 25.000 θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής.

- Το περιβάλλον θα ήταν προστατευμένο, η ποιότητα των υδάτων διασφαλισμένη, και η δημόσια υγεία κατοχυρωμένη, χωρίς επιβάρυνση των πολιτών από τον καταλογισμό προστίμων.

- Οι συνέπειες θα ήταν ευεργετικές και στον τουρισμό, αλλά και στον αγροτικό τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοπονία), με ποιοτική παραγωγή, η οποία αποτελεί στρατηγικό στόχο για την χώρα – και όχι οι εικόνες της παρακμής και η απώλεια ΑΕΠ.

Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές πρακτικές, ώστε το κόστος από τις πολιτικές αυτές να είναι εύλογο και ανταποδοτικό για τους πολίτες.

Δυστυχώς όμως, από την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης κάποιοι πλουτίζουν εις βάρος των πολιτών και της χώρας. Τα σκουπίδια θα «πνίξουν» τις πόλεις, τη χώρα και στο τέλος την Κυβέρνηση.

Το οικολογικό, υγειονομικό και οικονομικό έγκλημα που διαπράττεται  στην πατρίδα μας δε σηκώνει νέες αναβολές, ιδεοληψίες και αυταπάτες.

* Παράρτημα Στοιχείων

ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση (Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην Υπόθεση C-378/13)