7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Τα self test, κλειδί για την πασχαλινή έξοδο 

Τα self test, κλειδί για την πασχαλινή έξοδο 

Κοντά στο Πάσχα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει των γιορτών. Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για ελεγχόμενη έξοδο από τα αστικά κέντρα, έχοντας ως στόχο το φετινό Πάσχα να είναι διαφορετικό από το περσινό. Βασικός άξονας του υπό κατάρτιση κυβερνητικού πλάνου είναι η χρήση του self test. 

Ta self tests φαίνεται πως αρχίζουν και μπαίνουν δυναμικά στην καθημερινότητα μας, με αφορμή το άνοιγμα των λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα. Mέχρι στιγμής έχουν διατεθεί πάνω από 315.000 self test από 10.055 φαρμακεία, ποσοστό που υπερέβη ήδη το 70% των δικαιούχων αυτής της φάσης, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός o υφυπουργός στον πρωθυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα συγκεκριμένα τεστ μπορούν να αποτελέσουν το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, έχοντας προφανώς ως προϋπόθεση την καλύτερη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι εκδρομείς έχοντας κάνει ένα τεστ πριν από την αναχώρηση προς την περιφέρεια θα μπορούν να ταξιδέψουν έχοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί τους. Εάν σε αυτό το σχέδιο συμπληρώσουμε και την ειλημμένη απόφαση για κλειστή εστίαση και την περίοδο του Πάσχα τότε η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: Αντί να μένεις εντός σπιτιού μπορείς να μετακινηθείς είτε στο εξοχικό σου είτε σε κάποιο ξενοδοχείο και μόνο. 

Βεβαίως όλα αυτά έχουν μία σοβαρή προϋπόθεση. Όχι τόσο την μείωση του αριθμού των κρουσμάτων (έτσι και αλλιώς θα αυξηθούν με τα self test) αλλά κυρίως την μείωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως όλα δείχνουν οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη ή την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα κληθεί να λάβει αποφάσεις. 

«Κοντά στο Πάσχα θα ληφθούν οι αποφάσεις. Πάντως 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες. Επομένως τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα», ανέφερε από την πλευρά του σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ.Πέτσας.

Σύμφωνα πάντως με πηγή κοντά στον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει κάποια απόφαση διαφορετική με εκείνη της επιτροπής. Σε κάθε πάντως περίπτωση, αν οι επιστήμονες βάλουν «φρένο» στην πασχαλινή έξοδο, τότε το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να μην λύσει το ζήτημα με… «πολιτική απόφαση».