Τα ρίσκα των πρόωρων εκλογών

Είχα γράψει πριν από λίγες ημέρες πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να μην επαναλάβει το λάθος του Γ.Α.Παπανδρέου το 2010 και, εφ όσον κρίνει ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης μετά την πανδημία, διαφοροποιεί ριζικά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής με βάση τα νέα δεδομένα.

Είναι ο μοναδικός λόγος για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Εν τούτοις αυτή η επιλογή, αν προκριθεί, έχει και τα ρίσκα της. Ρίσκα που αφορούν και τις συνθήκες διεξαγωγής τους, που ενδεχομένως να επηρεάσουν το αποτέλεσμα τους.

Έτσι:

1.Δεν γνωρίζουμε αν, διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου, που θα είναι τουλάχιστον 70 ημέρες—λόγω διπλών εκλογών—επανακάμψει ο κορονοϊός. Αν συμβεί, τότε είναι λογικό η αντιπολίτευση, συνολικά, να κατηγορήσει την κυβέρνηση πως αυτή ευθύνεται γι΄αυτήν την υποτροπή. Δική της ήταν η απόφαση για εκλογές, αυτή χρεώνεται και την επανεμφάνιση του ιού.

Άντε μετά να ξεμπερδεύει την κατάσταση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι θα κάνει σε αυτήν την περίπτωση; Θα ματαιώσει τις εκλογές; και αν ο ιός εμφανιστεί μετά τις πρώτες εκλογές, που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, τι θα πράξει;

2.Για να τηρηθούν οι απαιτούμενοι κανόνες υγιεινής, κατά την προεκλογική περίοδο, προφανώς και δεν θα επιτραπούν όχι μόνον οι συγκεντρώσεις, αλλά και οι ομιλίες υποψηφίων τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους. Κάτι που θα εγείρει ισχυρές ενστάσεις για την δημοκρατικότητα της προεκλογικής διαδικασίας. Και πάλι αυτή την κατάσταση θα την χρεωθεί η κυβέρνηση.

3.Είναι προφανές πως καμιά κυβέρνηση δεν προχωρεί σε εκλογές με εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους και μια κατεστραμμένη τουριστική περίοδο. Πάντα ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος ήταν οι πιο πρόσφοροι μήνες για εκλογικές αναμετρήσεις, λόγω της οικονομικής ευφορίας από τον τουρισμό.

Φέτος αυτό το πλεονέκτημα δεν υπάρχει. Τουναντίον...

4.Η διενέργεια πρόωρων εκλογών θα φέρει—όπως είναι φυσικό—την συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, η εσωκομματική κατάσταση είναι προβληματική, με τους ρεβανσιστές να ζητούν από τον Τσίπρα σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής τακτικής, ενώ έχουν επανεμφανιστεί οι παλιές προσωπικές αντιπαλότητες. Είναι προφανές, πως αν και εφ όσον η κυβέρνηση διαχειρισθεί με επιτυχία τα νέα οικονομικά δεδομένα,τότε τα εκφυλιστικά φαινόμενα θα επιταθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

5. Άφησα για το τέλος το υψηλότερο ρίσκο που θα αναλάβει η κυβέρνηση στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών. Αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο γείτονας έχει αναβαθμίσει το επίπεδο των προκλήσεων και δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να φανερώνει ότι δεν θα συνεχίσει την ίδια τακτική. Όσοι δίαυλοι επικοινωνίας και να υπάρχουν, τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο απρόβλεπτος Ντ.Ερντογάν.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον πώς θα πορευθεί η πατρίδα μας, με υπηρεσιακή κυβέρνηση, για τουλάχιστον 70 ημέρες; Το ρίσκο είναι σημαντικό.

Νομίζω πως ο πρωθυπουργός θα χαράξει την στρατηγική του πάνω σε δύο άξονες: α) να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό την ζημία που θα υποστεί η Εθνική Οικονομία, λόγω της επιδημίας και β) να προγραμματίσει, μέσα στο 2021, να έχει αναστραφεί πλήρως η κατάσταση.

Βέβαια, και το διεθνές περιβάλλον είναι τόσο πολυσήμαντα ρευστό που και οι στοιχειώδεις προγραμματισμοί ενδέχεται να ξεπεραστούν από τις εξελίξεις.

Εμείς, οι πολίτες, ευχόμαστε η κυβέρνηση να τα καταφέρει εξίσου καλά με την διαχείριση της οικονομικής κρίσης, όπως τα κατάφερε με την κρίση στον Έβρο και με το κορονοϊό.