Τα πτωχοκομεία είναι γεμάτα από τέτοιους τύπους

Ο καλύτερος φίλος του επενδυτή είναι η συνεχής αμφισβήτηση των πάντων. Οι ταύροι προσπαθούν να πείσουν ότι οι τιμές θα ανεβαίνουν διαρκώς. Οι αρκούδες τα βλέπουν όλα μαύρα. Πίσω από αυτές τις δύο τοποθετήσεις κρύβεται το κίνητρο του κέρδους. Όλοι προσπαθούν να πάρουν τον επενδυτή με το μέρος τους. Όχι γιατί νοιάζονται για τα χρήματά του. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να κερδίσουν οι ίδιοι και για αυτό χρειάζονται τα λεφτά των άλλων.

Οι «συμβουλές» στον χρηματιστηριακό χώρο δεν είναι για καλό! Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν «έξυπνοι» και αφελείς. Υπάρχουν επίσης οι χρηματομεσίτες που στέκονται στη μέση και κερδίζουν από όλους, αρκεί να «γίνεται παιγνίδι». Οι ταύροι δεν γεννιούνται και πεθαίνουν ταύροι και το ίδιο συμβαίνει με τις αρκούδες. Και αυτό δεν είναι κακό. Το κακό συμβαίνει όταν χάνει κανείς λεφτά.

Θα ανέβουν ή θα πέσουν οι τιμές; Υπάρχουν ή όχι φούσκες στις αγορές; Τις απαντήσεις τις ξέρουμε όλοι πριν αυτές γίνουν. Αν πραγματικά δεν τις γνωρίζουμε, τότε καλό είναι να ασχοληθούμε με κάτι άλλο και όχι με το εμπόριο αξιών. Εκεί που γίνεται η ζημιά είναι στο timing! Για αυτό και δεν έχει μεγάλη σημασία η διαπίστωση περί φούσκας. Εκείνο που θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον θα ήταν να μπορεί κανείς να προβλέψει τον χρόνο. Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο!

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια. Μην πει κανείς ότι έχουμε στη διάθεσή μας ευκαιρίες αγορών! Αλλά αυτό το ξέρουμε εδώ και χρόνια. Όποιος έμεινε στη διαπίστωση και δεν επιβιβάστηκε στο τραίνο της ανόδου, πολύ απλά έχασε την άνοδο. Και τώρα;

Ο επενδυτής έχει στη διάθεσή του ένα μεγάλο όπλο: Την κοινή λογική. Θα ήταν χρήσιμο να έχει μαντικές ικανότητες, αλλά αυτό δεν γίνεται. Θα ήταν πολύτιμη μία θέση στο τραπέζι που λαμβάνονται όλες οι μεγάλες αποφάσεις της ανθρωπότητας, αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει ένα τέτοιο τραπέζι. Και ακόμη είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι ένας κοινός θνητός θα μπορούσε να τρώει στο ίδιο τραπέζι με τους Θεούς.

Ωστόσο, εξακολουθεί και διαθέτει την κοινή λογική. Η οποία σε συνδυασμό με την παρατήρηση και με την αποδοχή των βασικών αρχών της Οικονομίας, μπορεί να αποτελέσουν το διαβατήριό του για τον Παράδεισο. Δεν χρειάζεται να αναζητήσει μία «καλή συμβουλή», όταν όλα βρίσκονται μπροστά του. Μπορεί να μην ξέρει πότε θα πέσει μία πέτρα στη λίμνη, αλλά μπορεί να παρατηρήσει αμέσως τους κύκλους που αυτή δημιουργεί μετά την επαφή της με το νερό.

Σήμερα υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που τρέμουν στην πιθανότητα να υποχωρήσουν οι τιμές στις μετοχές ή στα ακίνητα. Επειδή πρόκειται για οργανισμούς που έχουν τοποθετήσει τα λεφτά τους στην αγορά. Ή για τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια σε επισφαλείς πελάτες. Και αυτοί έχουν κάθε λόγο να προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι η αγορά θα συνεχίσει ανοδικά.

Υπάρχουν παίκτες στην αγορά που έχουν ποντάρει στην απόλυτη καταστροφή. Αυτοί με τη σειρά τους έχουν κάθε λόγο να μας πείσουν να πουλήσουμε και εμείς, καθώς το δικός τους κέρδος περνάει μέσα από τον πανικό.

Και υπάρχουμε και εμείς! Ποιοι είμαστε εμείς; Μικρές δυνάμεις, ασημαντότητες, ανήμποροι να στηρίξουμε με τα χέρια μας ως άλλοι Τιτάνες τη Γη. Εκείνο που μπορούμε σίγουρα να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να καταλαβαίνουμε προς τα πού φυσάει κάθε φορά ο άνεμος και να παίρνουμε την κατάλληλη θέση ή να ακολουθήσουμε την τάση των αγορών χάνοντας ίσως τα απόλυτα χαμηλά ή τα απόλυτα υψηλά.

Και αυτό ακόμη χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Και επίσης είναι βέβαιο ότι και έτσι δεν θα αποφύγουμε τις μεγάλες καταστροφές. Φανταστείτε τώρα να έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε εκείνους που απλά θέλουν να μας χρησιμοποιήσουν. Θα χάσουμε οπωσδήποτε! Και μάλιστα κινούμενοι μέσα σε ένα σύστημα που ο σκοπός του είναι ακριβώς αυτός: Να μας πάρει τα χρήματά μας! Όλα γύρω μας είναι έτσι φτιαγμένα που να μας οδηγούν στην ήττα. Πολύ απλά, τα δικά μας χρήματα είναι η τροφή για να ζουν οι μεγάλοι οργανισμοί.

Σας κούρασα! Σκοπός μου δεν ήταν να σας πω κάποια μεγάλη σοφία. Αυτές τις αφήνουμε για εκείνους που έχουν τη βεβαιότητα ότι τα ξέρουν όλα. Είναι γεμάτα τα πτωχοκομεία από τέτοιους. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ο επενδυτής είναι και αυτός ένας κυνηγός και όπως όλοι οι κυνηγοί χρειάζεται να είναι καλός σε αυτό που κάνει. Για να έχει αποτέλεσμα. Διαφορετικά, καλό είναι να αλλάξει κανείς κατεύθυνση. Να μην ασχοληθεί καν με τον κόσμο των επενδύσεων. Από το να χάσει τα χρήματά του, καλύτερο είναι να ασχοληθεί με το ψάρεμα. Αν όμως επιμένει να ασχοληθεί με τις επενδύσεις, αν είναι αποφασισμένος να συνεχίσει, ας ξεκινήσει από το πρώτο γράμμα της αλφαβήτας: Να είναι καχύποπτος και υποψιασμένος!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]