Τα «περιστέρια» της Fed νίκησαν. Για πόσο, όμως;

Τα «περιστέρια» της Fed νίκησαν. Για πόσο, όμως;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Δυο γεγονότα έχουν σημαδέψει όσο τίποτα άλλο, τη φιλοσοφία των λαών και των πολιτικών στην Γερμανία και στις ΗΠΑ. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης -όπως ονομάστηκε το πολίτευμα της Γερμανίας από το 1919 έως το 1933 με την άνοδο στην εξουσία του Χίτλερ- για τους Γερμανούς και το Κραχ του 1929 για τους Αμερικανούς.

Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης έχει επηρεάσει στο έπακρο την γερμανική οικονομική σκέψη και αντίληψη απέναντι στον κίνδυνο του πληθωρισμού και το Κραχ του 1929 φέρνει στους Αμερικανούς μνήμες μιας καταστροφικής για την κοινωνία, ανεργίας. Έτσι το φάντασμα του πληθωρισμού και ο κίνδυνος της ανεργίας, βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη στη σκέψη τόσο των κυβερνήσεων, όσο και των κεντρικών τραπεζιτών για τον σχεδιασμό των πολιτικών τους.

Το φθινόπωρο του 2018, η Fed διαβλέποντας τον κίνδυνο αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων είχε προβεί σε αύξηση των επιτοκίων, οπότε και οι αγορές είχαν υποστεί ένα σημαντικό “sell off”, δηλαδή μια απότομη πτώση, που τερματίστηκε με το τέλος του χρόνου.

Την περίοδο εκείνη μέσα στην Fed, είχαν υπερισχύσει τα λεγόμενα «γεράκια» (Hawks), δηλαδή όσοι ενδιαφέρονται κυρίως για την αποφυγή του πληθωρισμού και λιγότερο για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης. Διότι ως γνωστόν, οι αυξήσεις στα επιτόκια δαμάζουν τον πληθωρισμό, αλλά λειτουργούν ως ανάχωμα στην ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος Trump, είχε παρέμβει τότε έντονα και είχε κατηγορήσει τη Fed, πως αποτελούσε το μοναδικό πρόβλημα της οικονομίας των ΗΠΑ και έχει προβεί σε προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρoέδρου της Fed, Jerome Powell. Ακολούθως η Fed είχε ανακοινώσει πως θα κρατήσει σταθερά τα επιτόκια για κάποιο χρονικά διάστημα και οι χρηματιστηριακές αγορές όχι μόνο επέστρεψαν στις προηγούμενες τιμές τους, αλλά κατέγραψαν και νέα υψηλά.

Και έτσι τώρα μετά από οκτώ μήνες τα λεγόμενα «περιστέρια» (doves) στην Federal Open Market Committee, επικράτησαν στην ψηφοφορία με 8-2, οδηγώντας σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%. Ως «περιστέρια», χαρακτηρίζονται όσοι υποστηρίζουν τις πολιτικές των χαμηλών επιτοκίων, υπέρ της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την τιθάσευση του πληθωρισμού. Οι πολιτικές της ποσοτικής χαλάρωσης που όλοι την γνωρίζουμε ως QE, αποτελούν την πεμπτουσία της σκέψης των «περιστεριών».

Τόσο οι χρηματιστηριακές αγορές, όσο και ο Πρόεδρος Τραμπ, έδειξαν απογοητευμένοι απέναντι στην κίνηση της Fed. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως ίσως οι κεφαλαιαγορές βρουν τώρα την ευκαιρία που ζητούν, για να αποφύγουν την ανοδική υπερθέρμανση και να ακολουθήσουν μια πτωτική πορεία. Αρκετοί επίσης εκτιμούν, πως ο ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και την Fed, θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο.

Σε newsletter που κυκλοφόρησε χτες, οι αναλυτές επικεντρώνονται σε ένα απόσπασμα των δηλώσεων του Τζέρομ Πάουελ, στο οποίο αναφέρει πως “ η συγκεκριμένη μείωση των επιτοκίων ήταν μία αποσπασματική ενέργεια, η οποία γίνεται για να διορθώσει κάποια υπερβολή του παρελθόντος και οι επενδυτές δεν πρέπει να περιμένουν παρόμοιες ενέργειες στο επόμενο διάστημα”. Είναι φανερό πως η Fed, δεν θα ακολουθήσει έναν νέο κύκλο μείωσης των επιτοκίων, αλλά θα παρακολουθεί τα μεγέθη και τα οικονομικά δεδομένα και θα πράττει ανάλογα, εστιάζοντας στον βασικό στόχο της παραμονής του πληθωρισμού κάτω από το 2%, από το 1,6% που είναι σήμερα.

Οι αναλυτές εκτιμούν πλέον πως δεν θα πρέπει να αναμένουν άλλη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Σε πλήρη αντίθεση με την μέχρι και προχθές εκτίμηση τους, σύμφωνα με την οποία κατά 68%, ανέμεναν μια εκ νέου μείωση.

Αν σκεφτούμε πως είναι μόλις η πρώτη μείωση επιτοκίων που συντελείται μετά από 11 χρόνια, υπάρχει μια ολόκληρη νέα γενιά από traders και fund managers, που δεν δύνανται να αποφασίσουν με άνεση για τις επιπτώσεις του γεγονότος αυτού πάνω στην πορεία των αγορών. Επίσης η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ούτε βοηθάει την υποχώρηση της ανασφάλειας των αγορών απέναντι στον νομισματικό πόλεμο των ΗΠΑ με την ΕΕ και την Κίνα, αλλά ούτε και αναστέλλει την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές.

* * *

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνη: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.