Τα πάρτι και η διαπλοκή έκλεισαν τα καλύτερα τα σπίτια

Τα πάρτι και η διαπλοκή έκλεισαν τα καλύτερα τα σπίτια

Στο παρελθόν έχει καταγγελθεί ότι στην Βουλή υπάρχουν ισχυρότερα σύνολα από εκείνα των κομμάτων: Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των επιχειρηματιών, οι οποίες και είναι πανίσχυρες, επειδή διαπερνούν οριζόντια όλα τα κόμματα. Είναι σχέσεις που δεν κρύβονται, καθώς την δύσκολη ώρα ο βουλευτής καλείται να δείξει έμπρακτα την στήριξή του.

Κάτι που δεν μπορείς στην πράξη να το απαγορεύσεις, ίσως πρέπει να προσπαθήσεις να το βάλεις στον μεγεθυντικό φακό της διαφάνειας. Θέλει ο κ. τάδε να είναι μέλος της προσωπικής φρουράς του εφοπλιστή ή του βιομήχανου; Ουδεμία αντίρρηση! Αφού ακόμη κι αν έχουμε αντίρρηση, αυτή δεν θα έχει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα. Να είναι όμως υποχρεωμένος ο βουλευτής να το δηλώσει. Να ξέρουν έτσι και οι ψηφοφόροι του τι ακριβώς συμβαίνει, ποιον στέλνουν στο Κοινοβούλιο να τους εκπροσωπήσει. Αν τα δικά τους συμφέροντα συμβαδίζουν με εκείνα του επιχειρηματία που χρηματοδοτεί την σταυροφορία του εκλεκτού τους.

Στην πραγματικότητα επανερχόμαστε στο περίφημο πόθεν έσχες. Να μην μπούμε στην συζήτηση ποιας χρονιάς τα πόθεν έσχες έχουμε αυτή την στιγμή στην διάθεσή μας ως Έλληνες πολίτες. Να συζητήσουμε, όμως, πως αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει περισσότερο διάφανη και ουσιώδης.

Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε το μαύρο πολιτικό χρήμα να γίνει άσπρο. Κι όποιος παραβιάσει τους κανόνες που θα θεσπιστούν να χάνει τα πάντα. Δεν μας ενδιαφέρει να μάθω αν ο πολιτικός έχει τρία ή τέσσερα σπίτια, αν έχει πισίνα, αν το αυτοκίνητό του έχει δερμάτινο σαλόνι ή όχι. Αλλά το πώς απέκτησε τα περιουσιακά του στοιχεία. Κι ακόμη περισσότερο μας ενδιαφέρουν οι πηγές της χρηματοδότησής του στην διάρκεια της πολιτικής του καριέρας. Ποιοι του έδωσαν χρήματα για να εκλεγεί και πόσα.

Αν τα πολιτικά κόμματα θέλουν, μπορούν να βάλουν όρους στο παιγνίδι, προς όφελος της Δημοκρατίας και της ίδιας της πολιτικής. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμφωνήσουν σε αυτονόητα πράγματα που όλοι τα γνωρίζουμε. Έχει πάρει λεφτά ο βουλευτής Ταδόπουλος από τον εφοπλιστή ή τον βιομήχανο; Να το ξέρουμε! Κι ο καθένας ας κρίνει. Έτσι θα αποκτήσει και πάλι αξιοπιστία η πολιτική. Αλλιώς, θα υποθέτουμε τι συμβαίνει από τις επερωτήσεις των βουλευτών και από τις συμμετοχές τους στα πάρτι.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]