Τα κεφάλια μέσα, σύντροφοι!

Του Θανάση Χειμωνά

Κίνημα Αλλαγής θα ονομάζεται πλέον η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Λογικό άλλωστε να αλλάξει όνομα. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός που προέκυψε από τις εκλογές της 12ης και 19ης Νοεμβρίου δεν έχει καμία σχέση με εκείνον που υπήρχε μέχρι τότε. Δεν έχει σημασία που η πρόεδρος και τα πρωτοκλασάτα στελέχη παρέμειναν ίδια. Εδώ ψήφισαν πάνω από 150.000 κομματικοί ψηφοφόροι. Οφείλουμε να τους σεβόμαστε.

Τέλος  πάντων, στο θέμα μας. Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης την επέλεξαν την ονομασία αυτή. Και απλώς την ανακοίνωσαν στους υπόλοιπους  αλλά και, με επίσημο Δελτίο Τύπου, στα κανάλια. Μη γίνει κάνα λάθος και αποκαλέσουν κοτζαμάν Κίνημα Αλλαγής με λάθος όνομα.

Θα μπορούσα να γράφω δεκάδες αράδες για το πόσο αναχρονιστικό, φαιδρό, τίγκα στη ναφθαλίνη είναι το συγκεκριμένο όνομα. Δε βαριέσαι όμως… γούστα είναι αυτά. Εδώ υπάρχουν νεοέλληνες που βαπτίζουν τα παιδιά τους Ανδροκλή-Δαρείο. Αυτό που προβληματίζει είναι ο τρόπος που οι ηγέτες ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού επέλεξαν και επέβαλαν την συγκεκριμένη ονομασία. Και καλά η Φώφη. Κέρδισε τις εκλογές και ό,τι θέλει κάνει. Ο Σταύρος όμως; Τέταρτος είχε τερματίσει. Πως προήχθη ξαφνικά σε συγκυβερνήτη;

Ελάχιστα 24ωρα μετά την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που υποτίθεται θα ανανέωνε και θα διεύρυνε την Κεντροαριστερά στη χώρα διαπιστώνουμε μετά λύπης πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Το vintage ΠΑΣΟΚ του τελευταίου ενάμιση χρόνου (συν δυο-τρεις προσωπικότητες που πλέον απλώς έχουν επισημοποιήσει τη σχέση του μαζί του) εξακολουθεί να αγωνίζεται να παγιωθεί σε ένα ποσοστό γύρω στο 7% (το ότι μια δημοσκόπηση το εκτόξευσε στο 12 με αναγωγή δεν νομίζω πως πείθει κανέναν) επιμένοντας να απευθύνεται σε ένα τάργκετ γκρουπ υπερηλίκων που βουρκώνουν όταν ακούν κάποιον να μιλάει για τον «ΑνΤρέα». Το «νέο» κόμμα εξακολουθεί να ελέγχεται απόλυτα από την Φώφη (σας είχε πει εγώ να μην την υποτιμάτε) τη στιγμή που όλα τα μεγαλόσχημα στελέχη (παλιά και νέα) αποδέχονται την Νέα (;) Τάξη Πραγμάτων με ελάχιστες έως καθόλου αντιδράσεις. Βλέπετε, χωρίς Κίνημα Αλλαγής θέση στη Βουλή δεν υπάρχει στις επόμενες εκλογές. Δεν είναι λοιπόν ώρα για μαγκιές.

 Από το Ποτάμι περιμέναμε να προσφέρει κάποια φρεσκάδα προόδου και νεανικότητας. Φευ όμως. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα (και αντίθετα με τη ΔΗΜΑΡ του 2015) το (πρώην) κόμμα του Σ.Θ. δείχνει να έχει πλήρως αφομοιωθεί από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ.

Δεν πειράζει. Καλά περάσαμε στις εκλογές της (πρώην) ΔΗΣΥ. Άλλωστε είχαμε χρόνια να ζήσουμε μια εκλογική διαδικασία με τελικό νικητή το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, τα κεφάλια μέσα.