Τα κατοικίδια ζώα στην Covid-19 εποχή

Τα κατοικίδια ζώα στην Covid-19 εποχή

Ο Γι Γκουάν ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος βοήθησε στην αποκάλυψη του ιού SARS στις 20 Ιανουαρίου το 2020 είπε στο κινεζικό περιοδικό Caixin, ότι η επιδημία της Γιουχάν συμπεριφερόταν σαν τον SARS: «μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων». Έτσι, ήδη από τις 23 Ιανουαρίου το 2020, κανείς δεν μπορούσε να μπει ή να βγει από την Γιουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων πολιτών χωρίς ειδική άδεια. Η Κίνα ανακάλυψε, ότι εκτός Γιουχάν και Χουμπέι ο συνδυασμός απομόνωσης και περιορισμού λειτούργησε καλύτερα στον περιορισμό για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού SARS-COV-2, καθώς λιγότεροι άνθρωποι κολλούσαν τον ιό από κάθε άτομο που τον είχε. Η ανωτέρω πολιτική καθιστούσε δυνατή την αναχαίτισή του.

Σε όλον τον πλανήτη, οι χώρες ξεκίνησαν τα απαγορευτικά. Η κοινωνική απομόνωση, οι μειωμένες κοινωνικές επαφές, η απαγόρευση της χειραψίας, των εναγκαλισμών, το άγγιγμα είναι μερικές συνήθειες που έπρεπε κατά τους ειδικούς να σταματήσουν, να γίνονται με δεδομένο, ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω αυτών. Η στέρηση των προαναφερθέντων εδώ και ένα χρόνο, η έλλειψη μίας αγκαλιάς, μίας χειραψίας, ενός αγγίγματος επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής.

Το κενό της επαφής αυτής μεταξύ των ανθρώπων έρχονται να καλύψουν τα κατοικίδια ζώα. Τα κατοικίδια ζώα βοηθούν στην ψυχική και στην σωματική υγεία. Όταν οι άνθρωποι είναι απομονωμένοι, τα κατοικίδια ζώα παρέχουν συντροφικότητα, δημιουργούν συναισθήματα χαράς. Επίσης, οι αγκαλιές με τα κατοικίδια ζώα βοηθούν στην ψυχολογία καθώς αποφεύγονται η κατάθλιψη, το άγχος, η μοναξιά και οι αρνητικές σκέψεις.

Οι θετικές επιδράσεις του να έχει κάποιος κατοικίδιο δεν σταματούν, αφού τα ζώα είναι αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο σε επαφή με την φύση. Μια βόλτα σε πάρκο με το κατοικίδιο συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία. Άρα, η επιλογή 6 στο 13033 για να πάει κάποιος βόλτα με το κατοικίδιο του δεν είναι καθόλου τυχαία. Η επιλογή αυτή βοηθάει όχι μόνο στην ευεξία, αλλά βελτιώνει την ψυχολογία από την απομόνωση που βιώνει κάποιος καθώς η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Να σημειωθεί πως για τα κατοικίδια ζώα απευθύνεται το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο παρουσιάστηκε στις 24/2/2021 και φέρει τον τίτλο «Πρόγραμμα Άργος». Το εν λόγω πρόγραμμα έχει στόχο την βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς. Στις 10 μεγάλες τομές του νέου νόμου εντάσσονται οι πέντε ελευθερίες των Ζώων (η απουσία πείνας και δίψας, η παρουσία κατάλληλου περιβάλλοντος διαμονής,  η απουσία πόνου, ασθενειών και τραυματισμών, η ελευθερία έκφρασης των περισσότερων φυσιολογικών συμπεριφορών και η απουσία φόβου και άγχους),  το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, το ηλεκτρονικό βιβλιάριο και το ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου η αναπαραγωγή με κανόνες, η διεύρυνση της έννοιας της κακοποίησης ζώου.

Για την ακρίβεια, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων. Επιπλέον, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις, ενώ εισάγεται η δυνατότητα κινήτρων από τους Δήμους στους πιο επιμελείς ιδιοκτήτες ζώων. Ενδεικτικά, η χορήγηση voucher για σήμανση, καταγραφή, στείρωση και η μείωση δημοτικών τελών έως και 10%.

Παράλληλα, θεσπίζεται εθνική γραμμή καταγγελιών με την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς, ενώ καταρτίζονται εκπαιδευτικά προγράμματα προκειμένου να αναβαθμιστεί το περιεχόμενο πληροφορίας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα εργαστούν για την προστασία των ζώων. Επίσης, απαγορεύεται η πώληση ζώων στα pet shop, ενώ ενθαρρύνεται ο θεσμός της υιοθεσίας με διάφορους τρόπους.

Ωστόσο, σημαντικό δεν είναι να μπουν μόνο οι κανόνες, αλλά οι κανόνες αυτοί να είναι εφαρμόσιμοι. Εν κατακλείδι, η περίοδος  διαβούλευσης του νομοσχεδίου είναι εξίσου σημαντική με την καθ’ αυτή σύστασή του. Οι παθογένειες δεκαετιών εις βάρος των ζώων συντροφιάς και η καθολική απουσία του κράτους από την προστασία τους διαχρονικά, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια. Μήπως θα πρέπει να δώσουμε σημασία σε κατοικίδια ζώα που μας έχουν ανάγκη; Μήπως θα πρέπει να δώσουμε αγάπη σε ζώα που είναι εγκαταλελειμμένα; Τα οφέλη θα είναι πολλά όχι μόνο για τα κατοικίδια, αλλά και για εμάς ενόψει αυτής της κοινωνικής απομόνωσης που βιώνουμε.

*Η Αντωνία Ρηγάτου είναι Δημοσιογράφος και Αναλύτρια στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Αναλύσεων. Επίσης, είναι διπλωματούχος στη «Σύγχρονη Δημοσιογραφία» στο ΕΑΠ και πτυχιούχος «Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τέλος, έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και έχει λάβει υποτροφίες Αριστείας.