Τα καλά νέα καίγονται. Γιατί;

Τα καλά νέα καίγονται. Γιατί;

Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης των χρηματιστηριακών κύκλων, που είναι κάτι που βιώνουμε σήμερα μετά από 10 χρόνια γραμμικής ανόδου των αγορών, πέραν των αναταράξεων, των συχνών βυθίσεων των τιμών και των επανακάμψεων τους, εμφανίζεται ακόμα μια σημαντική αλλαγή της τάσης των επενδυτικών κεφαλαίων.

Αυτή η αλλαγή συνίσταται στο γεγονός πως αρχίζουν να μειώνονται τα I.P.O.s, δηλαδή οι δημόσιες εγγραφές εισόδου εταιριών στα χρηματιστήρια, προς άντληση κεφαλαίων. Οι δημόσιες εγγραφές είναι η πεμπτουσία της λειτουργίας των αγορών, καθώς είναι ο βασικότερος τρόπος χρηματοδότησης των εταιριών, μέσω της προσέλκυσης νέων μετόχων και κεφαλαίων.

Αντίθετα την ίδια περίοδο της ωρίμανσης, αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό τα γεγονότα στο χώρο των M&A (Mergers & Acquisitions), δηλαδή οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις. Τα υψηλά διαθέσιμα στα ταμεία των εταιριών χρησιμοποιούνται είτε για την επαναγορά ιδίων μετοχών, είτε για την μεγέθυνση των εταιριών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ειδικά σήμερα που η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι αβέβαιες επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι προσπάθειες απομόχλευσης των αγορών, καταγράφεται πλέον μια πτώση των IPOs της τάξης του 20%, διεθνώς. Και αυτό, μετά από μια διαρκώς αυξητική τάση που ξεκίνησε μετά από τη χρηματοοικονομική κρίση λόγω της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Έτσι, όταν η IBM (IBM) ανακοινώνει τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της και οι δείκτες των χρηματιστηρίων δεν αντιδρούν θετικά, κάτι δεν πάει καλά. Η ΙΒΜ ανακοίνωσε τη συμφωνία της εξαγοράς της Red Hat (RHT) προς $190 ανά μετοχή, με ένα premium δηλαδή της τάξεως του 63% καθώς η μετοχή διαπραγματευόταν την στιγμή της ανακοίνωσης στα $116.68.

Η εξαγορά αυτή πέραν του μεγέθους της, που έχει αξία της τάξης των $34 δισ., αλλάζει πλήρως το επιχειρηματικό σκηνικό στο χώρο του “cloud infrastructure”, σε ένα χώρο που μέχρι τώρα κυριαρχούσαν οι εταιρίες Amazon (AMZN) and Microsoft (MSFT). Η ΙΒΜ εξακολουθεί να επιδιώκει τη διαφοροποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών της και έτσι από το “technology hardware” και το “consulting”, εισβάλει στο “hybrid cloud market” για “enterprise accounts”.

Η ΙΒΜ, έχει διαβλέψει την χαμηλή αλλά διαρκώς ανερχόμενη είσοδο των επιχειρήσεων σε εφαρμογές περιβάλλοντος cloud. Μόλις το 20% των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, έχουν μεταφέρει την υποστήριξη των δραστηριοτήτων τους σε περιβάλλον cloud, οπότε πραγματικά οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Η εξοικονόμηση κόστους μαζί με την αποτελεσματικότητα στην χρήση των δεδομένων, είναι σίγουρο πως θα δώσει την ευκαιρία στην ΙΒΜ να διεισδύει αποτελεσματικά στον χώρο αυτό. Το γεγονός δε, πως η Red Hat,είναι εξειδικευμένη σε εφαρμογές στο ανοικτό περιβάλλον της Linux, κάνει την εξαγορά ακόμα πιο ελκυστική.

H μη θετική αποδοχή αυτού του μεγάλου επιχειρηματικού γεγονότος από τις αγορές, προβληματίζει. Γενικότερα στις ανοδικές bull αγορές κάθε θετικό νέο, υπερμεγεθύνεται. Η μη αντίδραση, θα πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις. Ειδικά επειδή αυτή η εξαγορά της Red Hat από την ΙΒΜ, εμπεριέχει και επιχειρηματική ουσία και προοπτικές. 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.