Τα Ιγκλού των προσφύγων

Του Θανάση Χειμωνά

Ε λοιπόν, δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου ιγκλού! Δεν εννοώ φυσικά από κοντά, καθώς ελάχιστοι Έλληνες έχουν επισκεφτεί τις περιοχές όπου ζουν Εσκιμώοι. Γενικότερα, δεν έχω δει ιγκλού ούτε σε φωτογραφία. Και φαντάζομαι πως ούτε εσύ έχεις δει, φίλε αναγνώστη. Οι μόνες εικόνες που έχουμε από ιγκλού στο μυαλό μας είναι από τα σκιτσάκια στα κόμιξ που διαβάζαμε μικροί.

Θα μπορούσα φυσικά να γκουγκλάρω. Δεν χρειάζεται όμως. Υπάρχει μία συγκεκριμένη φωτογραφία από τον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Μυτιλήνης που δείχνει ακριβώς πως είναι ένα ιγκλού. Πρόκειται για μια σκηνή σε σχήμα τριγώνου (σαν αυτές που έχουν στα κάμπινγκ οι –όχι ιδιαίτερα εύποροι- τουρίστες) με ένα άνοιγμα σαν στρογγυλοποιημένη είσοδο σπηλιάς. Η διαφορά βέβαια με τα πραγματικά ιγκλού είναι πως το χιόνι το έχει «στρώσει» και μέσα στη σκηνή (οριακά διακρίνεται ένα μαξιλάρι), κάτι που δεν θα συνέβαινε ποτέ σε ένα αυθεντικό ιγκλού.

Συνεχίζοντας το σουρεαλιστικό αυτό κείμενό μου αφήνω τους Εσκιμώους και συνεχίζω με Χάρρυ Κλυνν. Πριν από πολλά πολλά χρόνια λοιπόν ο αγαπημένος κωμικός είχε πει για τον τότε πρωθυπουργό της χώρας πως: «Διάβασε κάπου πως το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο κι έκοψε το διάβασμα».

Τέτοια ακριβώς ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης για το αδιανόητο δράμα που ζουν οι συνάνθρωποί μας αυτοί στη Μόρια: Μόλις διέρρευσαν οι εικόνες από τις συνθήκες πολικού ψύχους που επικρατούν εκεί έβαλε τον στρατό να απαγορεύσει τη λήψη φωτογραφιών. Όλα αυτά διανθισμένα με τις υπέροχες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και  υπεύθυνου του συντονιστικού για το προσφυγικό  Γιώργου Κυρίτση ο οποίος απέδωσε την όλη κατάσταση στην ξενοφοβία των ευρωπαίων (!) αλλά και τη σχετική διάψευση του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Μουζάλα, που μας έβγαλε όλους τρελούς τονίζοντας πως: "Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα".

Η Ελλάδα ποτέ δεν φέρθηκε σωστά στους μετανάστες. Είτε ήταν Έλληνες, μικρασιάτες, το '22 είτε Αλβανοί, Ρουμάνοι, Βούλγαροι στα 90's είτε ασιάτες και αφρικανοί στον 21ο αιώνα. Ποτέ όμως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τους αντιμετώπισε με τόσο απάνθρωπο, ανήθικο και χυδαίο τρόπο όσο αυτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον τελευταίο χρόνο. Η κυβέρνηση που παρέσυρε εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να ταξιδέψουν χιλιάδες μίλια και να θαλασσοπνιγούν με υποσχέσεις για δήθεν παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων- μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει τις ψήφους κάποιων ντόπιων αφελών «ευαισθητούληδων». Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχώρησε στην απόλυτη εργαλειοποίηση τους  χρησιμοποιώντας τους για να εκβιάσει τους ευρωπαίους μπας και μας κόψουν κατιτίς από το χρέος. Όταν φυσικά, η απλοϊκή αυτή λαμογιά απέτυχε παταγωδώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους. Οι –συχνοί- θάνατοί κάποιων από αυτούς γίνονται μονοστυλάκια στα συριζαίικα ΜΜΕ τα οποία περνούν την ώρα τους με το να μιλάνε για «νεοφιλελέδες», να βρίζουν τη Ζωίτσα και να αναρωτιούνται αν ο «Μπουμπούκος» δικαιούται να πανηγυρίζει τα buzzer beater του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Πριν δύο χρόνια ο Πάνος ο Καμμένος είχε προειδοποιήσει τους ευρωπαίους  πως εάν συνέχιζαν το bullying θα γέμιζε την ήπειρο με τζιχαντιστές. Σήμερα, είναι η κυβέρνησή του που έχει κηρύξει μια άτυπη τζιχάντ και κάνει bullying στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.