Τα ηφαίστεια πάγωσαν τη Γη πριν από 13.000 χρόνια

Τα ηφαίστεια πάγωσαν τη Γη πριν από 13.000 χρόνια

Ιζήματα από την αρχαιότητα που εντοπίστηκαν σε σπηλιά στο Τέξας των ΗΠΑ φαίνονται να λύνουν το μυστήριο γιατί η Γη ψύχθηκε ξαφνικά πριν από 13.000 χρόνια, σύμφωνα με μια  μελέτη που συνέγραψε  καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας. Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στη Heritage daily και υποδεικνύουν πως τα αίτια ήταν ηφαιστειακές εκρήξεις. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές  απέδιδαν το γεγονός ότι η θερμοκρασία κατέβηκε κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε εξωγήινη επίδραση, όπως σύγκρουση μετεωρίτη με τον πλανήτη μας. 

Ο καθηγητής Waters είπε ότι το Hall's Cave έχει ρεκόρ ιζημάτων που εκτείνεται πάνω από 20.000 χρόνια και άρχισε για πρώτη φορά να ερευνά το σπήλαιο το 2017.

«Είναι ένα εξαιρετικό σημείο,  που προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για διεπιστημονική συνεργασία ώστε να  διερευνηθεί μια σειρά σημαντικών ερευνητικών ερωτημάτων», είπε. Ας σημειώσουμε πως η μείωση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου κράτησε το βόρειο ημισφαίριο στην εποχή των παγετώνων για επιπλέον 1.200 χρόνια 

Οι Waters και η ομάδα διαπίστωσαν ότι μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν στρώματα ιζημάτων, που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από τον Thomas Stafford (Stafford Research Laboratories, Κολοράντο), τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα τι πυροδότησε αυτή την ψύξη. Κάτι που προκάλεσε επίσης εξαφάνιση μεγάλων θηλαστικών όπως τα μαμούθ, τα άλογα και άλλα ζώα. Ωστόσο, έδωσε τη δυνατότητα στους Clovis, μια φυλή σχεδόν άγνωστη σε μας, να αναπτύξει τον πολιτισμό της. 

"Αυτή η εργασία δείχνει ότι η γεωχημική υπογραφή που σχετίζεται με το συμβάν ψύξης δεν είναι μοναδική, αλλά εμφανίστηκε τέσσερις φορές πριν από 9.000 έως 15.000 χρόνια", δήλωσε ο Alan Brandon, καθηγητής γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Ήμουν δύσπιστος», είπε ο Μπράντον. «Ψάξαμε εντατικά για να βρούμε μια εναλλακτική εξήγηση ή ακόμα και να αποκλείσουμε κάποιες. Μια ηφαιστειακή έκρηξη είχε θεωρηθεί μια πιθανή εξήγηση, αλλά γενικά απορρίφθηκε επειδή δεν υπήρχε σχετικό γεωχημικό αποτύπωμα. "

Μετά την έκρηξη ενός ηφαιστείου, η παγκόσμια εξάπλωση των αερολυμάτων παγιδεύει την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία από τη Γη και μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ψύξη μετά την έκρηξη για ένα έως πέντε χρόνια, ανάλογα με το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα της έκρηξης, ανέφερε η ομάδα.

Ο Μπράντον και ο συνάδελφος επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Χιούστον Nan Sun ολοκλήρωσαν την ισοτοπική ανάλυση των ιζημάτων που συλλέχθηκαν από το Hall's Cave. Διαπίστωσαν ότι στοιχεία όπως το ιρίδιο, το ρουθήνιο, ο  λευκόχρυσος, το παλλάδιο και το ρήνιο δεν είχαν συγκέντρωση στις σωστές αναλογίες, πράγμα που σημαίνει ότι ένας μετεωρίτης ή ένας αστεροειδής δεν θα μπορούσε να προκαλέσει το συμβάν.

«Η ανάλυση ισοτόπων και το σχετικό ποσοστό των στοιχείων ταιριάζουν με εκείνα που βρέθηκαν σε προηγούμενα ηφαιστειακά αέρια», δήλωσε ο Sun, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις προκαλούν την πιο σοβαρή ψύξη  κοντά στην πηγή τους, συνήθως το έτος της έκρηξης, με σημαντικά λιγότερη ψύξη τα χρόνια μετά την έκρηξη, ανέφερε η ομάδα.